Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 ABT] Jaki wahacz kupić?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

[80 B4 ABT] Jaki wahacz kupić?

Post autor: Danek » 08 gru 2007, 19:50

Witam kolegów.
Zdarzyło się małe nieszczęście i muszę wymienić prawy wahacz wraz z tulejami i sworzniem. Koło uderzyło felgą przy skręcie w dość wysoki krawężnik :-) . Wahacz jest lekko zgięty w miejscu gniazd tulei, niestety na tyle, że prawe koło "wylazło" na zewnątrz i teraz, żeby prosto jechać to kiera musi być skręcona o jakieś 20 stopni na lewo :-( . Zastanawiam się czy szukać oryginalnej używki na szrotach i dokupić tylko nowe tuleje i sworzeń, czy może kupić cały nowy komplet? W sumie różnica w cenie nie będzie jakaś powalająca ale słyszałem, że te nowe zamienniki nie grzeszą jakością i lepiej kupić oryginalną używkę, ale obawiam się, że mogę trafić na wahacz w podobnym stanie jak mój, a nie ma tego jak sprawdzić.
Zastanawiam się też czy reszta zawieszenia nie oberwała za mocno :-( . Jest jakiś sposób, żeby to sprawdzić? Na razie nie widać, żeby coś poza wahaczem uległo uszkodzeniu lub przesunięciu. Czy dopiero po wymianie wahacza się okaże co i jak?
Za wszelkie uwagi będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 08 gru 2007, 21:51

Ojjjjjjj przykro ze taka szkoda sie trafiła :-( Myśle że dopiero po założeniu nowego wahacza i ustawieniu kontów bedzie wiadomo czy reszta jest ok, generalnie jak da sie je ustawić to bedzie znaczyło że jest ok, drązek kierowniczy nie wygioł sie? Co do kupna to ja na Twoim miejscu kupiłby używke (orginał) z pewnego źródła.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 08 gru 2007, 22:09

Problem w tym, że pewnego źródła brak :-( . Drążek nie wygląda jakoś inaczej wygięty niż w identycznym autku kolegi. Akurat prawy drążek jest już fabrycznie wyprofilowany i trudno stwierdzić czy coś mu dolega, ale myślę, że jakby się zgiął to koło poszłoby do środka, a nie na zewnątrz. Chyba, że pociągnęło koło jeszcze do środka dołem, no nic zobaczymy w praniu :-(

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 08 gru 2007, 22:12

Jutor sie dowiem, moze bede mógł załatwić pewny wahacz. Dam znać na PW.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 08 gru 2007, 22:28

Danek podjedź do Zambrowa. Ostatnio była rozbierana jedna B4. Powiedz, że ja Ciebie przysyłam. Masz możliwość zwrotu , jak również założenia na miejscu.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 11 gru 2007, 11:59

Witam.
W dniu wczorajszym z pomocą Kolegi Madazaw został wstawiony nowy wahacz f-my Hans Pries z tulejami oraz sworzeń Delphi. Ustawiona geometria (pochylenie koła i zbieżność).
O tym jak będzie się toto sprawowało poinformuję po jakimś tam większym dystansie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wahacze, zwrotnice”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl