Witam kolegów.
Zdarzyło się małe nieszczęście i muszę wymienić prawy wahacz wraz z tulejami i sworzniem. Koło uderzyło felgą przy skręcie w dość wysoki krawężnik . Wahacz jest lekko zgięty w miejscu gniazd tulei, niestety na tyle, że prawe koło "wylazło" na zewnątrz i teraz, żeby prosto jechać to kiera musi być skręcona o jakieś 20 stopni na lewo . Zastanawiam się czy szukać oryginalnej używki na szrotach i dokupić tylko nowe tuleje i sworzeń, czy może kupić cały nowy komplet? W sumie różnica w cenie nie będzie jakaś powalająca ale słyszałem, że te nowe zamienniki nie grzeszą jakością i lepiej kupić oryginalną używkę, ale obawiam się, że mogę trafić na wahacz w podobnym stanie jak mój, a nie ma tego jak sprawdzić.
Zastanawiam się też czy reszta zawieszenia nie oberwała za mocno . Jest jakiś sposób, żeby to sprawdzić? Na razie nie widać, żeby coś poza wahaczem uległo uszkodzeniu lub przesunięciu. Czy dopiero po wymianie wahacza się okaże co i jak?
Za wszelkie uwagi będę wdzięczny.
[80 B4 ABT] Jaki wahacz kupić?
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Ojjjjjjj przykro ze taka szkoda sie trafiła Myśle że dopiero po założeniu nowego wahacza i ustawieniu kontów bedzie wiadomo czy reszta jest ok, generalnie jak da sie je ustawić to bedzie znaczyło że jest ok, drązek kierowniczy nie wygioł sie? Co do kupna to ja na Twoim miejscu kupiłby używke (orginał) z pewnego źródła.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Problem w tym, że pewnego źródła brak . Drążek nie wygląda jakoś inaczej wygięty niż w identycznym autku kolegi. Akurat prawy drążek jest już fabrycznie wyprofilowany i trudno stwierdzić czy coś mu dolega, ale myślę, że jakby się zgiął to koło poszłoby do środka, a nie na zewnątrz. Chyba, że pociągnęło koło jeszcze do środka dołem, no nic zobaczymy w praniu