Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK 2.0] Gwałtowny wzrost obrotów silnika

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Ramzeso
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABK 2.0] Gwałtowny wzrost obrotów silnika

Post autor: Ramzeso » 28 gru 2014, 17:18

Witam,
podczas ostatniej podróży spotkała mnie dziwna sytuacja,z którą do tej pory się nie miałem styczności, dlatego zakładam ten temat. Jadąc na autostradzie około 110km/h zauważyłem, że samochód dziwnie reaguje na pedał gazu- nie było czuć charakterystycznego przyspieszenia. Dodatkowo bardzo słabo reagował pedał hamulca ( efekt podobny do zapowietrzenia). Od razu wyczułem, że coś jest nie tak i postanowiłem zjechać na pas awaryjny.

W momencie redukcji po wciśnięciu sprzęgła aż się wystraszyłem - obroty podskoczyły do odcinki i tak się utrzymywały (nie muszę mówić jaki był odgłos )Zero reakcji.Tak jakbym miał cały czas wciśnięty pedał gazu. Od razu zagasiłem silnik- nie bez problemów, ale się udało. Odpaliłem i wszystko wróciło do normy.

Było czuć trochę smród spalonego sprzęgła, ale chodzi normalnie.

Co to mogło być :idea:

Zacięła się przepustnica, linka z gazu chodzi ok. Za wszystkie rady dziękuje <piwo>

jarod7
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarod7 » 28 gru 2014, 21:51

Niestety duże prawdopodobieństwo że to sprzęgło. Ale równie dobrze może to być tylko problem z silnikiem krokowym. Ja tak miałem. Przeczyscilbym go w benzynce. Na pewno nie zaszkodzi

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 28 gru 2014, 22:12

Regulator biegu jałowego to nie powód by silnik wskoczył na obroty do odcinki. Innej opcji nie ma jak się zaciela przepustnica.

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "Od razu zagasiłem silnik- nie bez problemów, ale się udało."

Ramzeso
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ramzeso » 29 gru 2014, 08:00

jarod7 pisze:Niestety duże prawdopodobieństwo że to sprzęgło. Ale równie dobrze może to być tylko problem z silnikiem krokowym. Ja tak miałem. Przeczyscilbym go w benzynce. Na pewno nie zaszkodzi
Miałem problemy w innych samochodach z silniczkiem krokowym,i są to inne objawy.

Co do sprzęgła,to nie ślizga się,biegi chodzą normalnie,więc dlaczego ono ma być winne?
Jarewa pisze:Innej opcji nie ma jak się zaciela przepustnica.

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "Od razu zagasiłem silnik- nie bez problemów, ale się udało."
Po zatrzymaniu pojazdu przekręciłem kluczyk w stacyjce do pozycji 0,ale silnik chodził jeszcze około sekunde dłużej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl