Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Audio w cabrio

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
arwam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: arwam » 14 sty 2014, 18:44

trochę odkopię w temat, ale z nieco nietypowym zapytaniem;
ma ktoś może trochę fotek z rozwiązaniami zabudowy w coupe?
chodzi mi o rozwiązania umieszczenia głośników w przednich drzwiach i tweeterów, oraz średniotonowych, ( Te prawdopodobnie trafią w deskę w miejsce fabrycznych).

pytanie może trochę dziwne i nie typowe ponieważ chodzi mi o zabudowanie sprzędu w sposób jak najmniej widoczny,
jednostka sterująca to ALPINE 9856R, będzie pracować jako przedwzmacniacz, (głośniki będą pędzone tylko ze wzmacniaczy, chyba że mi się odmieni :) )

w bagażniku znajdą miejsce FUJITSU TEN ALPHA 5000M i MONACOR HPB-806. i Sony XM-280GTX.
Monacor i Sony mają obsługiwać kabinę w konfiguracji BI-wirning, pośrednio pomiędzy nimi a jednostką sterującą będzie jeszcze aktywny filtr którym mogę regulować częstotliwości podziału poszczególnych pasm i ich poziomy.
co do głośników, to SUB Stary Rockford na podwójnej cewce, w zamkniętej obudowie. a co do głośników to się zastawiam, jakie dać na przód, Jedno jest pewne, membrany w Muszą być papierowe,, poprostu tony średnie i średnie wyższe, są według mnie lepiej oddawane przez papierową membranę...
Także SUB jest papierowy i nie zamierzam tego zmieniać. takie brzmienie mi bardziej odpowiada.
interconekty Monster Cable, Monacor,AVM.
głośnikowe Kimber Kable . okablowanie zakupione jakiś czas temu za naprawdę śmieszne pieniądze, i w sporej ilości, także spokojnie 3-4 auta okablowaniem mógłbym obdarzyć.

do tego wszystkiego o ciągłość dostaw prądu zadbają dwa kondensatory o poj 1F każdy
suba niestety nie uda mi się w bagażniku ukryć, ale chciałbym całą elektronikę, jak i przetworniki ukryć. a przynajmniej zabudować w aucie tak aby wygląd auta wewnątrz jak najmniej obdiegał od oryginału.

Może mi ktoś wogóle pomóc czy to co chciałbym zrealizować jest niemożliwe do wykonania?

Awatar użytkownika
dyras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dyras » 27 mar 2015, 13:39

Chciałbym wymienić oryginalne głośniki w podszybiu na coś lepszego. Dobre opinie mają u-DIMENSION EL COAX 4. Od razu piszę, że nie chcę niszczyć boczków i wrzucać tam 165. Mam do dyspozycji tylko oryginalne miejsca.
Napędzane będą wzmacniaczem z wyciętym dolnym pasmem częstotliwości. Nie zależy mi na basie tylko na w miarę dobrym środku i górze (wiadomo to tylko 100mm). Dół będzie szedł z suba. Tyl narazie oryginalny, albo podmianka na jakieś lepsze 13.

Do znawców car audio czy dadzą radę te głośniki w tej konfiguracji? Warto w nie iść?

Teraz mam 4x oryginalne głośniki i dołożone z przodu wysokotonówki + sub. Przy głośniejszym graniu środek pasma niedomaga.

Awatar użytkownika
hubertm
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hubertm » 27 mar 2015, 14:08

Witam,

Zanim zamienisz 100mm z podszybia na cokolwiek-to najpierw zamień oryginalne zaślepki (bo inaczej tego nazwać nie można..,-strasznie tłumią) tych głośników na siateczki,-różnica przeogromna. No chyba że już to zrobiłeś. To samo się tyczy tylnych zaślepek.

Jakiś czas temu zrobiłem właśnie takie coś jak planujesz-tyle że na sprzęcie Alpine i powiem tak..,-pewnie audiofila to nie zachwyci ,ale grało ładnie.
A żeby włożyć 165mm z tyłu wcale nie musisz niszczyć boczków(tapicerki) a zagrają dużo lepiej niż 130mm,-i to chyba lepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
dyras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dyras » 27 mar 2015, 14:20

hubertm pisze:Witam,

Zanim zamienisz 100mm z podszybia na cokolwiek-to najpierw zamień oryginalne zaślepki (bo inaczej tego nazwać nie można..,-strasznie tłumią) tych głośników na siateczki,-różnica przeogromna. No chyba że już to zrobiłeś.

Jakiś czas temu zrobiłem właśnie takie coś jak planujesz-tyle że na sprzęcie Alpine i powiem tak..,-pewnie audiofila to nie zachwyci ,ale grało ładnie.
A żeby włożyć 165mm z tyłu wcale nie musisz niszczyć boczków(tapicerki) a zagrają dużo lepiej niż 130mm,-i to chyba lepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam.
Dzięki za odpowiedź w temacie <piwo>
Dekle już dawno poleciały jak wstawiałem wysokotonówki. Róźnica kolosalna.
Ja również audiofilem nie jestem, nagłaśniać okolicy nie chcę. Potrzebuje coś mocniejszego na front, żeby grało mocniej.

Co do niszczenia boczków, myślałem o przodzie. Nie chcę nic pakować w drzwi.
Tył wczoraj robierałem, jest szansa, że 165 w odbowiedniej obudowie wejdzie na styk.

Awatar użytkownika
hubertm
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hubertm » 27 mar 2015, 14:31

U-dimension ma 100mm która wzmocniona na pewno zagra już nieźle (oczywiście nie niskie tony),-a od 165mm wzmocnionej z tyłu można usłyszeć już i miękki bas. Do tego sub (oby nie z bagażnika...) i powinno być co najmniej OK.
U-dimension ma 2 świetne i niesamowicie grające suby aktywne... Miałem właśnie taki(przed włamaniem) i..,-to się sprawdza...

A co ważne...,-wymień wszystkie kable..,-bo fabryczne to nitki,-a nie kable...

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
dyras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dyras » 27 mar 2015, 14:46

Wzmocniona, tzn pędzona wzmacniaczem? Czy jest to rodzaj głośnika o podwyższonej mocy? Na allegro u-dimension 100 znalazłem tylko w jednym rodzaju:
http://allegro.pl/u-dimension-el-coax-4-glosniki-samochodowe-10cm-i5057398744.html

Awatar użytkownika
hubertm
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hubertm » 27 mar 2015, 14:59

Tak 100mm pod wzmacniaczem..,ale to nie jest ten głośnik z linka który podałeś...Ten który ja kojarzę był dużo mocniejszy i o większej skuteczności. Powinienem mieć gdzieś w PDF katalog z cennikiem-gdzie jest głośnik który miałem na myśli..,ale to będzie katalog z 2011 roku. Poszukam.

Już mam...
..,-ten o którym pisałem to odpowiednik sprzed kilku lat głośnika U-dimension ProX M4. Kosztował wtedy lekko poniżej 400zł i miał podobne parametry.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 28 mar 2015, 20:53

jbl maja lepsza skuteczność

Awatar użytkownika
dyras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dyras » 28 mar 2015, 21:11

hubertm pisze: ..,-ten o którym pisałem to odpowiednik sprzed kilku lat głośnika U-dimension ProX M4. Kosztował wtedy lekko poniżej 400zł i miał podobne parametry.
Pozdrawiam.
To już znacznie konkretniejsza półka. Na allegro za 779pln. Takich pieniędzy raczej nie położe za 100mm głośnik :)
Jarewa pisze:jbl maja lepsza skuteczność
Faktycznie 3db różnicy skuteczności na korzyść jbl'a. Jaki model polecasz? GT5-402, CS742? Na allegro jest kilka modeli z 100mm. Różnią się design'em i ceną, parametry niemalże identyczne.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 28 mar 2015, 22:29

Ja mam gt5 starsze konstrukcje i nawet je słychać procesor dźwięku je dobrze skonfigurował ze pełnia scene. Ale ostatnio zastanawiam się na Sunuslive SL-105

Awatar użytkownika
stawsz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: stawsz » 02 kwie 2015, 18:28

hubertm pisze:. Do tego sub (oby nie z bagażnika...) i powinno być co najmniej OK.
możesz to rozwinąć ... że niby bas nie wróci do środka ?

Awatar użytkownika
hubertm
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hubertm » 02 kwie 2015, 20:21

Witam,

Nigdzie nie napisałem ze bas z suba w bagażniku nie wróci do środka,-bo przez wąski tunel jakoś wróci..,ale jakoś nie znaczy jakość.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
stawsz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: stawsz » 02 kwie 2015, 20:54

hubertm pisze:Witam,

Nigdzie nie napisałem ze bas z suba w bagażniku nie wróci do środka,-bo przez wąski tunel jakoś wróci..,ale jakoś nie znaczy jakość.

Pozdrawiam.
Kolego Hubercie powiem tak... zdziwilbys sie ... a jak nie wierzysz to zapraszam na odsluchy.

Awatar użytkownika
DEDHI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: DEDHI » 03 kwie 2015, 22:52

Niektórzy twierdzą że nie można dobrze nagłośnić caba. a jednak... Instalacja Stawsza jest tego zaprzeczeniem. Seryjne radio, przemyślana istalacja, dobre komponenty oraz świetne wygłuszenie robią robotę. Efekt jest niesamowity, słuchałem, regulowałem, coś tam dotknąłem ;-) Na dodatek profi zabudowa bagażnika , która jest wisienką na audio torciku :mrgreen:

Awatar użytkownika
dyras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dyras » 03 kwie 2015, 23:11

Dedhi co byś brał w podszybie, gonione wzmakiem z wyciętym dolnym pasmem:
JBL GT5-402
JBL CS742
u-DIMENSION EL COAX 4
HERTZ DCX 100.3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”