[B4 2.0 ABT] wentylatory chłodnicy
- audi80b420e
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABT] wentylatory chłodnicy
Witam, mam audi 80 B4 2.0 abt 90 km i mam równierz problem z wentylatorami chłodnicy. w trasie pokazuje ok. 70 stopni na wskazniku, ale w mieście, lub na dłuższym postoju zaczyna gotować sie płyn chłodniczy. mam tak od samego początku kiedy go kupiłem, lecz jezdziłem nią w kródsze trasy i mi to nie przeszkadzało. teraz mój zasięg sie zwiękrzył i wręc nie mozliwa jest dłuzsza jazda w korkach. Same wentylatory sprawdzałem na kródko i obydwa działaja (są dwa kazdy ma oddzielny silniczek) idziałają, jednak gdy połączyłem piny w kostce żadnen ani pikną. chcąc podważyc niemiecką inżynierie, zrobiłem sobie włącznik w połce pod kierownica do jednego wentylatora i czując ze zaczyna sie robic za gorąco włączam go, ale samochód wtedy gaśnie, zbyt duzy pobór prądu. wskażnik tez mnie w ch..a robi. podejzewam ze poprzedni własciciel juz mniał z tym problem, wiec pewnie pozbył sie termostatu, bo raczej go tam nie ma. poza tym, na kablach od wentylatorów jest jeszcze jedna kostka z brązowym i z czerwono-czarnym kablem, a ten drugi jest ucięty i nie am drugiego końca, a ta kostka nigdzie nie ma wpięcia. prosze o pomoc
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2015-03-31, 21:25 ]
audi80b420e, kolego tu jest zakaz używania wulgaryzmów, oby to było ostatni raz.
[ Dodano: 2015-04-01, 20:11 ]
PieterB sory, zagalopowałem sie
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2015-03-31, 21:25 ]
audi80b420e, kolego tu jest zakaz używania wulgaryzmów, oby to było ostatni raz.
[ Dodano: 2015-04-01, 20:11 ]
PieterB sory, zagalopowałem sie
Ostatnio zmieniony 31 mar 2015, 21:25 przez audi80b420e, łącznie zmieniany 2 razy.
- audi80b420e
- Forum Audi 80
- audi80b420e
- Forum Audi 80
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
No i super wyjaśniło wszystko.
Masz instalacje od zwykłego wentylatora zdjęcie nr2 a wentylatory ACE TDI zdjęcie nr1 a wtyczkę ze zdjęcia nr3 pomiń bo to wtyczka do zbiorniczka od poziomu płyny chłodniczego.
Żeby to miało ręce i nogi pokaż jeszcze zdjęcie wtyczki czujnika znajduje się w chłodnicy nad dolnym króćcem
Wtyczka z zdjecia nr2 ma dwa kable żeby to miało ręce i nogi to podłącz do tego wentylatory "szeregowo" bardzo ważne tylko zachowaj biegunowości co by oba się kręciły w ta sama stronę. Brazowy z wtyczki podłącz do brązowego pierwszy wentylator z pierwszego wentylatora czerwono czarno podłacz do brazowego drugiego wentylatora a z drugiego wentylatora czerwono czarny podłacz do wtyczki kabla czerwono czarnego.
Takie podłączenie daje nam 50% mocy wentylatora i mniejszego obciążenia instalacji. A system chłodzenia i tak masz az zanadto wiec ich prędkość 50% jest wystarczająca.
Masz instalacje od zwykłego wentylatora zdjęcie nr2 a wentylatory ACE TDI zdjęcie nr1 a wtyczkę ze zdjęcia nr3 pomiń bo to wtyczka do zbiorniczka od poziomu płyny chłodniczego.
Żeby to miało ręce i nogi pokaż jeszcze zdjęcie wtyczki czujnika znajduje się w chłodnicy nad dolnym króćcem
Wtyczka z zdjecia nr2 ma dwa kable żeby to miało ręce i nogi to podłącz do tego wentylatory "szeregowo" bardzo ważne tylko zachowaj biegunowości co by oba się kręciły w ta sama stronę. Brazowy z wtyczki podłącz do brązowego pierwszy wentylator z pierwszego wentylatora czerwono czarno podłacz do brazowego drugiego wentylatora a z drugiego wentylatora czerwono czarny podłacz do wtyczki kabla czerwono czarnego.
Takie podłączenie daje nam 50% mocy wentylatora i mniejszego obciążenia instalacji. A system chłodzenia i tak masz az zanadto wiec ich prędkość 50% jest wystarczająca.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2015, 20:30 przez Jarewa, łącznie zmieniany 1 raz.
- audi80b420e
- Forum Audi 80
- audi80b420e
- Forum Audi 80