Moja bezradnosc siegnela zenitu wiec zakladam temat...
"Przygode" z moim ukladem chlodzenia zaczalem rok temu i do tej pory walka w tym temacie nie przynosi efektu...
Objawy:
- nieregularna temperatura od 80st do ostatnio nawet 105. Auto po przejechaniu 200km potrafilo pokazywac na takim dystansie 4x 98st po czym spadalo do 80 i tak sie utrzymywalo az znowu skakalo na 98 i tak co jakis czas. Przedwczoraj auto pokazalo jak nigdy 105st co juz mnie zalamalo
-kolejny objaw od dluzszego czasu to nieregularne duze cisnienie w ukladzie chlodzenia. Raz weze sa normalne, innym razem twarde jak skala. Na poczatku bylem przekonany ze ma to zwiazek z roznymi usterkami takimi jak wyciek plynu z krocca glowicy(tyl) ostatnio spod czujnikow itd. Myslalem ze uklad sie zapowietrza i dlatego tak. Ale do dnia dzisiejszego czasami weze potrafia byc jak skala
Wymienilem:
- 3x termostat 2x whler i obecnie mam vernet aby zrobic cos z temperatura. Za kazdym razem tempwratura byla taka sama
- nagrzewnica (poniewaz sie rozlecial krociec w komorze silnikowej wiec niestety sila wyzsza)
- pompa wody (przy okazji rozrzadu)
- czujnik temperatury (ori z aso)
- krocce glowicy (tyl i z czujnikami)
- korek pojemnika plynu chlodzacego
Problem jak bym tak jest nadal... okresowo weze jak skala i ost zbieglo sie to z temperatura ponad 100st co zmrozilo moja krew w zylach gdy to zobaczylem. Walczylem ze stabilizatorem napiecia w zegarach gdyz myslalem ze one przeklamuja uszczelnialem uklad z kazdym wyciekiem i nic.
Pytanie do was... moim zdaniem przypuszczenia leca na uszczelke pod glowica... ma przedmuchy, wzrasta cisnienie i dlatego wywalalo mi uszczelnienia kroccow, a gdy wkoncu uszczelnilem calosc to cisnienie leci w uklad czego efektem sa twarde weze.
Jak to sie ma do wahan tempwratury? Tutaj srednio sie orientuje,mozliwe ze ma i licze na wasze zdanie...
W przyszlym tygodniu jestem umosiony z mechanikiem zeby zerwac czape, oddac do planowania, wymiany uszczelniaczy i innych zabiegow z serii "SPA" dla glowicy. Moze macie jeszcze jakies inne przypuszczenia czy potwierdzacie moja "diagnoze"...
Pozdrawiam
[B4 2.0 ABK] Tempetarura 80-100 i twarde weze
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Masz gaz? Może parownik puszcza gaz do układu chłodzenia.
A na zimnym silniku nie pojawia się ciśnienie w układzie chłodzenia?
Do wykluczenia uszczelki pod głowicą są różne rzadko stosowane w polsce testery oparów ze zbiorniczka. Ciśnienie ze zbiorniczka jest przepuszczane przez płyn który zmienia kolor gdy zetknie się z dwutlenkiem węgla z komory spalania.
Albo puszczenie ciśnienia ze sprężarki do cylindra i obserwowanie czy w zbiorniczku nie pojawiają się bąbelki albo robi się ciśnienie. Ale w polsce może być trudno o kogoś kto umiał by wykonać takie testy.
A na zimnym silniku nie pojawia się ciśnienie w układzie chłodzenia?
Do wykluczenia uszczelki pod głowicą są różne rzadko stosowane w polsce testery oparów ze zbiorniczka. Ciśnienie ze zbiorniczka jest przepuszczane przez płyn który zmienia kolor gdy zetknie się z dwutlenkiem węgla z komory spalania.
Albo puszczenie ciśnienia ze sprężarki do cylindra i obserwowanie czy w zbiorniczku nie pojawiają się bąbelki albo robi się ciśnienie. Ale w polsce może być trudno o kogoś kto umiał by wykonać takie testy.
Gazu nie mam
Tak chodzi o szary czujnik
Hmm no jutro sprawdze jak chodnica chodzi i od ktorego momentu puchna weze. Aczkolwiek jak napisalem czasami z wezami nic sie nie dzieje, a innym razem sa twarde jak skala... dlatego ciezko mi cokolwiek tu juz wymyslic
[ Dodano: 2015-10-12, 19:25 ]
Hmm mam jeszcze pytanie jak powinna wygladac pod wzgledem ciepla chlodnica ktora jest normalnie drozna i nagrzewa sie prawidlowo? Mam klime wiec nie mam jak "zmacac" sama chlodnice. Ale dzisiaj zauwazylem ze dolne plastiki chlodnicy mam zimne. Nie wiem czy tak to powinno prawidlowo wygladac
Tak chodzi o szary czujnik
Hmm no jutro sprawdze jak chodnica chodzi i od ktorego momentu puchna weze. Aczkolwiek jak napisalem czasami z wezami nic sie nie dzieje, a innym razem sa twarde jak skala... dlatego ciezko mi cokolwiek tu juz wymyslic
[ Dodano: 2015-10-12, 19:25 ]
Hmm mam jeszcze pytanie jak powinna wygladac pod wzgledem ciepla chlodnica ktora jest normalnie drozna i nagrzewa sie prawidlowo? Mam klime wiec nie mam jak "zmacac" sama chlodnice. Ale dzisiaj zauwazylem ze dolne plastiki chlodnicy mam zimne. Nie wiem czy tak to powinno prawidlowo wygladac