[B3 B4] Licznik kilometrow nie działa
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
I tu się kolego mylisz, bo silnik napędu nabijania przebiegu nie ma nic wspólnego z napędem wskazówki prędkościomierza <ok>
Sama wskazówka jest poruszana ustrojem magnetoelektrycznym (albo elektromagnetycznym) takim jak w analogowych miernikach, tzn Voltomierz, Amperomierz) i jest on niezależny od nabijania przebiegu.
Sama wskazówka jest poruszana ustrojem magnetoelektrycznym (albo elektromagnetycznym) takim jak w analogowych miernikach, tzn Voltomierz, Amperomierz) i jest on niezależny od nabijania przebiegu.
pawelrybak15, W kilku przypadkach z którymi miałem styczność, że za brak nabijania przebiegu odpowiadała ta zębatka, a tylko w jednym przypadku zimne luty (wtedy prędkościomierz również nie działał).
Ale zdaję sobie sprawę z faktu, że każdy przypadek może być inny.
PS. W wolnych chwilach amatorsko zajmuję się naprawami liczników i montażem obrotomierzy.
Ale zdaję sobie sprawę z faktu, że każdy przypadek może być inny.
PS. W wolnych chwilach amatorsko zajmuję się naprawami liczników i montażem obrotomierzy.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Absolutnie nie mam na myśli lutów w płycie licznika...Ty masz na myśli zimne luty na płycie głownej licznika czy na płytce z elektroniką samego prędkościomierza ?
[ Dodano: 2011-05-17, 09:04 ]
Potrafię kolego odróżnić płytę licznika od płytki prędkościomierza (widocznej w tle na fotce, którą wrzuciłem kilka postów wcześniej z zaznaczoną zębatką).pawelrybak15 pisze:Ty masz na myśli zimne luty na płycie głownej licznika czy na płytce z elektroniką samego prędkościomierza ? Bo to dwie różne sprawy i jak masz zimne luty na płycie głównej licznika to mogą być takie cuda że ani prędkości ani przebiegu nie ma.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Cóż, faktycznie najlepiej jest stawiać diagnozę mając przed sobą wybebeszony licznik, niemniej jednak brak nabijania przebiegu może być spowodowany najczęściej tymi dwiema usterkami o których piszemy Zębatka i zimne luty <ok> U mnie były akurat zimne luty przy tym silniku co napędza naliczanie przebiegu, co mnie wcale nie zdziwiło jak zobaczyłem jak mało cyny tam dali i dlatego uważam że to najczęstsza przyczyna, bo taka oszczędność cyny jaka tam ma miejsce aż się prosi o wystąpienie zimnych lutów po parunastu latach. W liczniku od Audi 100 mojego znajomego również usterka była spowodowana zimnymi lutami, natomiast z rozwaloną zębatką spotkałem się tylko raz w przypadku jednego z liczników które kupiłem.
Również pozdrawiam
Również pozdrawiam
- Łukasz1990
- Forum Audi 80