[b3 80] Stacyjka wkłąd czy kostka ??
[B4 ALL] Problem z kostką stacyjki
Witam Panów mam pytanie mysle że może ktoś się z tym spotkał otóż siadła mi kostka stacyjki rocznik 95 po połowie roku silnik 1Z AVANT no i mam problem z kupieniem drugiej ponieważ te kostki które zakupiłem nie pasują do końcówki stacyjki która jak widać jest średnicą większa i nie wchodzi w kostkę stacyjki tylko ją wypycha z gniazda. Czy mam szukać tego od A4 bo w sklepach proponują mi te które nie wchodzą w stacyjkę i mówią że to jest do B4 - co robić? Servis tylko banalne 130 zł. zamiennik do 40 a i to niewiadomo czy będzie ok zaznaczam że klucze i gniazdo stacyjki orginał.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2014, 10:23 przez Korzonek, łącznie zmieniany 1 raz.
[b3 80] Stacyjka wkłąd czy kostka ??
Wczoraj przy odpalaniu silnika przekręciłem kluczyk do pozycji gdzie kręci rozrusznikiem i nic... Pomyślałem, że może akumulator słaby, ale nie... Za drugim razem wystartował... Przy następnym odpalaniu zdarzyło się to samo... Czułem już że kluczyk ciężej chodzi w stacyjce. Jeszcze ze 3 razy mi odpalił i teraz jest tak, że przekręcę kluczyk na zapłon i dalej nie da się przekręcić do tego momentu gdy kręci rozrusznikiem i odbija go spowrotem. Czy muszę zmienić kostkę czy całą stacyjkę ?? Czy dam sobie sam z tym rade czy muszę jechać do fachowca ?
Re: [b3 80] Stacyjka wkłąd czy kostka ??
Witamsaint99 pisze:Wczoraj przy odpalaniu silnika przekręciłem kluczyk do pozycji gdzie kręci rozrusznikiem i nic... Pomyślałem, że może akumulator słaby, ale nie... Za drugim razem wystartował... Przy następnym odpalaniu zdarzyło się to samo... Czułem już że kluczyk ciężej chodzi w stacyjce. Jeszcze ze 3 razy mi odpalił i teraz jest tak, że przekręcę kluczyk na zapłon i dalej nie da się przekręcić do tego momentu gdy kręci rozrusznikiem i odbija go spowrotem. Czy muszę zmienić kostkę czy całą stacyjkę ?? Czy dam sobie sam z tym rade czy muszę jechać do fachowca ?
Mam podobny problem z tym ze u mnie po przekręceniu stacyjki kluczyk pozostaje w pozycji rozrusznika ( nie cofa go). Byłem u 3 elektrykow i kazdy mi powiedzial ze to jest kostka, ale mi sie zdaje ze to nie moze byc kostka gdyz wtedy by cos nie łaczylo a mi wszystko dziala oczywiscie poza tym szczegółem. To ze cos nie gra objawia sie w tym ze kluczyk bardzo ciezko wlozyc do stacyjki. Co sadzicie o tym co to moze byc?
Ja już u siebie zrobiłem zajęło mi to troche czasu ale udało się... wymieniłem wkład stacyjki szybkim sposobem przez nawiercenie obudowy w miejscu gdzie jest blaszka zabezpieczająca... Tylko niestety mam teraz 2 kluczyki...
neon-n3, u ciebie na 100% kostka... jak weźmiesz do ręki tą kostke to zobaczysz że to nie jest zwykła kostka elektroniczna tylko z mechanizmem - to jest taki włącznik na przekręcanie i tam jest sprężynka odbijająca i u ciebie ta sprężynka pewnie zeskoczyła albo pękła...
neon-n3, u ciebie na 100% kostka... jak weźmiesz do ręki tą kostke to zobaczysz że to nie jest zwykła kostka elektroniczna tylko z mechanizmem - to jest taki włącznik na przekręcanie i tam jest sprężynka odbijająca i u ciebie ta sprężynka pewnie zeskoczyła albo pękła...
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
sajmon, a właściwie po co chcesz je zamieniać, z tego co piszesz to pewnie masz 2 kluczyki, jak tak to moja propozycja jest taka, kupić wkładkę dorobić ją do kluczyka i po sprawie, a czy da się je zamienić, raczej nie ale mogę się mylić.sajmon pisze:podepnę się pod temat z pytaniem: czy jest możliwość zamiany wkładu stacyjki z wkładem zamka z klapy bagażnika? mam Avanta ze zmienioną stacyjką
MARCIN 80B4 tak mam dwa kluczyki, a wogóle to jest możliwość dorobienia wkładki do kluczyka?! jeżeli tak to czy ktoś robił taką operację? bo szczerze mówiąc pierwsze o tym słyszę, do tej pory myślałem, że wkładki kupuje się razem z kluczykiem. W ostateczności chyba usunę całkowicie wkładki z drzwi, bo z tego co słyszałem są one słabym punktem w B4 jeżeli chodzi o zabezpieczenie przed włamaniem.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=910473
Opis przeróbki wkładu pod stary kluczyk na przykładzie audi 80 Wymaga trochę cierpliwości...
Opis przeróbki wkładu pod stary kluczyk na przykładzie audi 80 Wymaga trochę cierpliwości...