[80 B4 NG] Wskaźnik temperatury - dziwne zachowanie
-
- Forum Audi 80
[80 B3 2.0 ABK] wskaźnik temperatury nie działa
witam, mam problem ze wskaźnikiem temperatury cieczy chłodzącej w moim B3 2.0 16V. Nie wiecie moze co moze byc przyczyna ? czy czujnik czy może sam wskaźnik? pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 07 sty 2007, 13:18 przez audi_sport, łącznie zmieniany 1 raz.
NAjczęściej to problem wynika z tego że w zegarach są zimne luty i prąd nie dochodzi. CZyli trzeba wyjąć zegary i je rozebrać i obejrzeć. Kolejna możliwa przyczyna - brak styku na wtyczce dochodzącej do zegarów. Kolejna - brak styku na wtyczce dochodzącej do czujnika/przerwany gdzieś kabel. I ostatnia - walnięty sam czujnik.
Życzę miego sprawdzania :mrgreen:
Życzę miego sprawdzania :mrgreen:
1. co znaczy "walnięty" ? nie działa w ogóle? czy czsami działa ale źle? itp? :mrgreen:
2. nie ten dział
3. złe nazewnictwo tematu
4. forum działa od niecałych 2 miesięcy a już kilka tematów było odnośnie czujnika temperatury - używać szukajki :!:
wracając do tematu:
- albo zimne luty jak pisał kolega,
- albo czujnik do wymiany
- albo stabilizator do wymiany w zegarach
2. nie ten dział
3. złe nazewnictwo tematu
4. forum działa od niecałych 2 miesięcy a już kilka tematów było odnośnie czujnika temperatury - używać szukajki :!:
wracając do tematu:
- albo zimne luty jak pisał kolega,
- albo czujnik do wymiany
- albo stabilizator do wymiany w zegarach
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
hmmm bede musial to zdiagnozowac .... ale to raczej z kanału bede musial obejrzec po zdjeciu oslony silnika .. bo z tego co widzialem to jeden czujnik jest na dole po prawej stronie, drugiego nie znalazlem jeszcze. No nic bede sie z tym meczyl zaniedlugo jak wkoncu czas pozwoli Poki co obserwuje wskaznik tempereatury oleju, wiec widze mniej wiecej czy silnik sie grzeje czy nie . pozdrawiam
[ Dodano: 2007-01-11, 10:27 ]
mam jeszcze takie pytanie do kolegów : otóż dziś oglądałem ten czujnik tzn ten z prawej strony chłodnicy u dołu ... i jest on 3 pinowy i tutaj moje pytanie jak go zmostkować ? Bo nie chce nic wypalić proszę o odpowiedź:) pozdrawiam
[ Dodano: 2007-01-11, 10:27 ]
mam jeszcze takie pytanie do kolegów : otóż dziś oglądałem ten czujnik tzn ten z prawej strony chłodnicy u dołu ... i jest on 3 pinowy i tutaj moje pytanie jak go zmostkować ? Bo nie chce nic wypalić proszę o odpowiedź:) pozdrawiam
Zainteresuj się czujnikami przy głowicy - te przy chłodnicy nie są w naszym przypadku istotne. Nie wiem jak w 6A, ale w ABK oba znajdują się na wężu cieczy chłodzącej, w zasadzie na wprost osoby stojącej przed autem (lekko w prawo), ale już bliżej ścianki grodziowej niż pasa przedniego. Czujnik doprowadzający sygnał do zegarów jest dwu pinowy i bodajże szary (a ten drugi niebieski i trzy pinowy).
Reasumując - czujniki o których mowa na pewno znajdują się w okolicach głowicy (w końcu mierzą temperaturę cieczy z silnika a nie wody w chłodnicy). Poszukaj a na pewno znajdziesz.
Reasumując - czujniki o których mowa na pewno znajdują się w okolicach głowicy (w końcu mierzą temperaturę cieczy z silnika a nie wody w chłodnicy). Poszukaj a na pewno znajdziesz.
- Brother_red
- Forum Audi 80
[80 B4 2.0 ABT] Problem ze wskazaniem temperatury!
Witam! Mam problem dotyczący wskazania temperatury, a dokładnie mój wskaźnik oszukuje o jakieś 20 stopni. W momencie kiedy silnik osiągnie pełną temperaturę pracy zamiast pokazywć ok 90 stopni pokazuje 110 stopni. W pierwszej kolejności wymieniłem czujnik temp ( 3-pinowy ) bez zmian Wymontowałem licznik i wstawiłem licznik od kolegi dalej to samo Sprawdziłem wizualnie kable, które dochodzą do czujnika i nie zauważyłem żadnych uszkodzeń. Nie mam już pomysłów co dalej sprawdzać Nie będę przecież wywalał całej wiązki elek. z auta :-| Bardzo proszę o jakąś podpowiedź, może ktoś miał identyczny problem? Jak pomyślę, że zostanie mi tylko elektryk to mnie, aż skręca! Wszystko było ładnie, pięknie do wczorajszego ranka :-|
Ostatnio zmieniony 06 lut 2007, 00:14 przez Brother_red, łącznie zmieniany 1 raz.
- Brother_red
- Forum Audi 80
czujniki nieoryginalne bardzo często wskazują błędnie...
czy zauważyłeś jakąś różnicę między okresem kiedy się zrypało, a okresem kiedy wsadziłeś nowy czujnik?
może fartem trafiłeś na podróbę czujnika, która chcąc niechcąc zawyża?
wyciągnij od kumpla czujnik i wsadź go do siebie, będziesz miał pewność
czy zauważyłeś jakąś różnicę między okresem kiedy się zrypało, a okresem kiedy wsadziłeś nowy czujnik?
może fartem trafiłeś na podróbę czujnika, która chcąc niechcąc zawyża?
wyciągnij od kumpla czujnik i wsadź go do siebie, będziesz miał pewność
- Brother_red
- Forum Audi 80
Nie zauważyłem żadnych zmian. Mając stary oryginalny czujnik wskaźnik zaczął pokazywać zawyżoną temperature o 20 stopni. Na nowym czujniku jest identycznie ta sama sytuacja Ja po prostu myślę, że to nie czujnik. Niby najciemniej jest pod latarnią i zrobię jak piszecie... wezmę od kolesia z auta czujnik i zobacze.
Re: [80 B4 2.0 ABT] Problem ze wskazaniem temperatury!
Mam akurat B3 i mialem ten sam problem tzn. dziwilem sie ze pokazuje az taka temp. Pytalem mechanika i powiedzial mi tak ze widocznie Audi ma tak samo jak VW tzn ze termostat trzyma na ok 108stopni....Brother_red pisze:Witam! Mam problem dotyczący wskazania temperatury, a dokładnie mój wskaźnik oszukuje o jakieś 20 stopni. W momencie kiedy silnik osiągnie pełną temperaturę pracy zamiast pokazywć ok 90 stopni pokazuje 110 stopni.
Ja bym sie nie martwil... gdy stoje w korku temp przekroczy te 108stopni to zalacza sie wentylator na chlodnicy, normalnie zawsze mi termostat trzyma minimalnie ponizej 110 stopni
Pozdr