[80/90 all] Wyświetlacz temperatury pomoc
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
moze masz gdzies przerwe albo slabe polaczenie?
ja to bym zrobil tak, wymontowany wyswietlacz bym podlaczyl pod plus i minus bez czujnika, i bez korekcji predkosci,
po chwili juz nie pamietam jakiej powinny sie pokazac trzy kreseczki poziome, pod koncowki czujnika podlaczyl bym rozne rezystory na sprawdzonych przewodach, o roznych wartosciach, np
5K ohm -8*C
1K ohm +25*C
500 ohm +50*C
no jezeli pomimo tego ci cos nie gra to moze masz uszkodzony wyswietlacz, przeciez bierze on zasilanie z instalacji samochodu a tam nie trudno o przepiecie, wystarczy ze alternator bedzie uszkodzony to nawet wyskoczy 18volt (mialem tak kiedys w vw golfie II)
co do czujnika mozna go kupic w orginale za 15zl w Bialej Podlaskiej na narutowicza, w sklepie motoryzacyjnym sciagaja je z serwisu z Lublina, wiec po co zamienniki?
a co do czujnika podlacz go pod miernik omomierz potrzymaj go wolnego w powietrzu, a nastepnie zamkinj w reke, powinny sie wartosci zmieniac, tyle ze to dzialac bedzie powoli, ze zwloka, sam czujnik nie slyszlem zeby sie zepsul, moze przewody masz przelamane
ja to bym zrobil tak, wymontowany wyswietlacz bym podlaczyl pod plus i minus bez czujnika, i bez korekcji predkosci,
po chwili juz nie pamietam jakiej powinny sie pokazac trzy kreseczki poziome, pod koncowki czujnika podlaczyl bym rozne rezystory na sprawdzonych przewodach, o roznych wartosciach, np
5K ohm -8*C
1K ohm +25*C
500 ohm +50*C
no jezeli pomimo tego ci cos nie gra to moze masz uszkodzony wyswietlacz, przeciez bierze on zasilanie z instalacji samochodu a tam nie trudno o przepiecie, wystarczy ze alternator bedzie uszkodzony to nawet wyskoczy 18volt (mialem tak kiedys w vw golfie II)
co do czujnika mozna go kupic w orginale za 15zl w Bialej Podlaskiej na narutowicza, w sklepie motoryzacyjnym sciagaja je z serwisu z Lublina, wiec po co zamienniki?
a co do czujnika podlacz go pod miernik omomierz potrzymaj go wolnego w powietrzu, a nastepnie zamkinj w reke, powinny sie wartosci zmieniac, tyle ze to dzialac bedzie powoli, ze zwloka, sam czujnik nie slyszlem zeby sie zepsul, moze przewody masz przelamane
chodzi Ci o czujnik temperatury zewnętrznej? Taki tani? A masz może numer tego czujnika?Szara80tkaTdi pisze:co do czujnika mozna go kupic w orginale za 15zl w Bialej Podlaskiej na narutowicza, w sklepie motoryzacyjnym sciagaja je z serwisu z Lublina, wiec po co zamienniki?
Bo na moim jest taki: 4A0 820 535A ale czy to jest ten przewidziany do wersji z klimatronikiem? Czy może te czujniki są jednakowe dla wszystkich wersji?
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
z tego co w etce widze, wyczytalem ze jest to ten sam, a skad litera Z w oznaczeniu to niewiem, ja mam u siebie fabryczny z litera D, dla brata byl kupowany ten z litera Z i niema roznicy jak podlaczane byly, wazne ze orginal, i ksztalt ten sam i wogule gra, daj znac czy sprawdziles to wszystko jak ci wczesniej pisalem
wrzucam etykietke z opakowania, swego czasu w poznaniu u kulczyka kosztowal 120 zeta, kiedys ktos na alegro nimi handlowal, ale juz go niema
wrzucam etykietke z opakowania, swego czasu w poznaniu u kulczyka kosztowal 120 zeta, kiedys ktos na alegro nimi handlowal, ale juz go niema
Ok na pewno to zrobie i dam znać, ale na razie w ten weekend raczej się za to nie wezmęSzara80tkaTdi pisze:daj znac czy sprawdziles to wszystko jak ci wczesniej pisalem
no ja dzisiaj dzwoniłem do ASO AUDI w Gliwicach i czujnik wg tego numeru co ja podałem kosztuje ok. 140 zł do sprowadzenia z Niemiec. Sprawdzę jutro ile kosztuje wg tego numery co Ty podałeś.Szara80tkaTdi pisze:wrzucam etykietkę z opakowania, swego czasu w poznaniu u kulczyka kosztował 120 zeta, kiedyś ktoś na allegro nimi handlował, ale już go niema
Ten Twój za 15 zł to super cena, na pewno tyle kosztował?
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
tak jak pisalem wczesniej 15zl, sa w takiej cenie, tzn dwa lata temu taka byla, mysle ze nie wzrosla, ani o grosz
po serwisach nie dzwon bo cos mi sie zdaje ze maja jakas niezrozumiala marze, tylko po sklepach motoryzacyjnych
roznica w cenie moze wynikac chyba z tego ze w serwisie kupujesz z tym przewodem i gniazdem, a za te 15zeta dostajesz sam czujnik, oczywiszcie jest on przystosowany do ori przewodu, bo sam w sobie jest orginalem
po serwisach nie dzwon bo cos mi sie zdaje ze maja jakas niezrozumiala marze, tylko po sklepach motoryzacyjnych
roznica w cenie moze wynikac chyba z tego ze w serwisie kupujesz z tym przewodem i gniazdem, a za te 15zeta dostajesz sam czujnik, oczywiszcie jest on przystosowany do ori przewodu, bo sam w sobie jest orginalem
ha, u mnie ten czujnik jest chyba ??? na stałe a przewodem i wtyczką (przewody są zalane i nie da się odczepić przewodu od czujnika albo wtyczki). Teraz to mnie zagiołeś z tym samym czujnikiem :?:Szara80tkaTdi pisze:tak jak pisalem wczesniej 15zl, sa w takiej cenie, tzn dwa lata temu taka byla, mysle ze nie wzrosla, ani o grosz
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
nie sadze zeby byl na stale z przewodem, spruboj sciagnac zniego ten kapturek gumowy, nie na zewnatrz czujnika tylko na przewod - do tylu, a dalej sa male konektory ewentualnie male gniazdo z wtyczka i pinami damsko meskimi,
z zewnatrz to wyglada na calosc ale sie rozczepia na czesci pierwsze, tak przynajmniej bylo w tych co robilem
znalazlem go na allegro
http://allegro.pl/czujnik-temperatury-z ... 41354.html
http://allegro.pl/oryg-czujnik-temperat ... 85258.html
a jeden to nawet za 65 zl sprzedaje takze trzeba sie orientowac
z zewnatrz to wyglada na calosc ale sie rozczepia na czesci pierwsze, tak przynajmniej bylo w tych co robilem
znalazlem go na allegro
http://allegro.pl/czujnik-temperatury-z ... 41354.html
http://allegro.pl/oryg-czujnik-temperat ... 85258.html
a jeden to nawet za 65 zl sprzedaje takze trzeba sie orientowac
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, 21:34 przez Szara80tkaTdi, łącznie zmieniany 1 raz.
kurde, zaraz rano lecę to obejrzeć, pewnie jest tak jak piszesz i to się da rozłączyć - może tam coś nie styka???Szara80tkaTdi pisze:nie sadze zeby byl na stale z przewodem, sproboj sciagnac zniego ten kapturek gumowy, nie na zewnatrz czujnika tylko na przewod - do tylu, a dalej sa male konektory ewentualnie male gniazdo z wtyczka i pinami damsko meskimi,
wielkie dzieki za info <ok>
- maniekmac
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.3 NG
Szoton podstawowa rzecz to wykluczyć niesprawność Twojej instalacji, więc najlepiej zdemontuj wyświetlacz i czujnik i podłącz na krótko sprawdzając dokładnie wszystkie styki i połączenia. Co do czujników to u mnie na 4 sztuki 3 hulały ze wszystkimi wyświetlaczami nawet oryginalnym z B3/B4 a jeden nie chociaż był sprawny (mógł być od instalacji z nowszych modeli)
z tego co wyczytałem wyżej w tym temacie (jak pisał kolega Cobra), to chyba powinienem przewody wychodzące z wyświetlacza połączyć takmaniekmac pisze:Szoton podstawowa rzecz to wykluczyć niesprawność Twojej instalacji, więc najlepiej zdemontuj wyświetlacz i czujnik i podłącz na krótko sprawdzając dokładnie wszystkie styki i połączenia.
dla poglądu link do identycznego wyświetlacza jak mój:
http://allegro.pl/audi-b3-b4-c4-wyswiet ... 44256.html
1. żółty do jednego przewodu czujnika temperatury - a drugi kabelek od czujnika do masy (najlepiej minus w aku?)
2. zielony (masa) - pod minus w aku?
3. biały (plus) - pod plus w aku?
sory że tak łopatologicznie wypisuje ale jestem zero z elektryki i nie chcę czegoś zrypać, wole dwa razy zapytać :roll:
a tak w ogóle to o co chodzi z ta masa żeby nie z budy brać?