Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80/90 all] Wyświetlacz temperatury pomoc

ODPOWIEDZ
adama

Post autor: adama » 24 wrz 2010, 01:07

szeryf wiesz ile tu czytania
:arrow: :-/

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 24 wrz 2010, 07:21

maniekmac pisze:w sumie tak jeżeli mówisz o wtyczce od czujnika
wpiąłem we wtyczkę (zamiast czujnika) termistor 1k Ohm - bez zmian

można jakoś sprawdzić sam czujnik czy jest dobry?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 24 wrz 2010, 15:29

moze masz gdzies przerwe albo slabe polaczenie?

ja to bym zrobil tak, wymontowany wyswietlacz bym podlaczyl pod plus i minus bez czujnika, i bez korekcji predkosci,
po chwili juz nie pamietam jakiej powinny sie pokazac trzy kreseczki poziome, pod koncowki czujnika podlaczyl bym rozne rezystory na sprawdzonych przewodach, o roznych wartosciach, np

5K ohm -8*C
1K ohm +25*C
500 ohm +50*C

no jezeli pomimo tego ci cos nie gra to moze masz uszkodzony wyswietlacz, przeciez bierze on zasilanie z instalacji samochodu a tam nie trudno o przepiecie, wystarczy ze alternator bedzie uszkodzony to nawet wyskoczy 18volt (mialem tak kiedys w vw golfie II)

co do czujnika mozna go kupic w orginale za 15zl w Bialej Podlaskiej na narutowicza, w sklepie motoryzacyjnym sciagaja je z serwisu z Lublina, wiec po co zamienniki?

a co do czujnika podlacz go pod miernik omomierz potrzymaj go wolnego w powietrzu, a nastepnie zamkinj w reke, powinny sie wartosci zmieniac, tyle ze to dzialac bedzie powoli, ze zwloka, sam czujnik nie slyszlem zeby sie zepsul, moze przewody masz przelamane

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 24 wrz 2010, 15:43

Szara80tkaTdi pisze:co do czujnika mozna go kupic w orginale za 15zl w Bialej Podlaskiej na narutowicza, w sklepie motoryzacyjnym sciagaja je z serwisu z Lublina, wiec po co zamienniki?
chodzi Ci o czujnik temperatury zewnętrznej? Taki tani? A masz może numer tego czujnika?
Bo na moim jest taki: 4A0 820 535A ale czy to jest ten przewidziany do wersji z klimatronikiem? Czy może te czujniki są jednakowe dla wszystkich wersji?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 24 wrz 2010, 19:09

z tego co w etce widze, wyczytalem ze jest to ten sam, a skad litera Z w oznaczeniu to niewiem, ja mam u siebie fabryczny z litera D, dla brata byl kupowany ten z litera Z i niema roznicy jak podlaczane byly, wazne ze orginal, i ksztalt ten sam i wogule gra, daj znac czy sprawdziles to wszystko jak ci wczesniej pisalem

wrzucam etykietke z opakowania, swego czasu w poznaniu u kulczyka kosztowal 120 zeta, kiedys ktos na alegro nimi handlowal, ale juz go niema

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 24 wrz 2010, 19:47

Szara80tkaTdi pisze:daj znac czy sprawdziles to wszystko jak ci wczesniej pisalem
Ok na pewno to zrobie i dam znać, ale na razie w ten weekend raczej się za to nie wezmę
Szara80tkaTdi pisze:wrzucam etykietkę z opakowania, swego czasu w poznaniu u kulczyka kosztował 120 zeta, kiedyś ktoś na allegro nimi handlował, ale już go niema
no ja dzisiaj dzwoniłem do ASO AUDI w Gliwicach i czujnik wg tego numeru co ja podałem kosztuje ok. 140 zł do sprowadzenia z Niemiec. Sprawdzę jutro ile kosztuje wg tego numery co Ty podałeś.

Ten Twój za 15 zł to super cena, na pewno tyle kosztował?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 24 wrz 2010, 19:59

tak jak pisalem wczesniej 15zl, sa w takiej cenie, tzn dwa lata temu taka byla, mysle ze nie wzrosla, ani o grosz

po serwisach nie dzwon bo cos mi sie zdaje ze maja jakas niezrozumiala marze, tylko po sklepach motoryzacyjnych

roznica w cenie moze wynikac chyba z tego ze w serwisie kupujesz z tym przewodem i gniazdem, a za te 15zeta dostajesz sam czujnik, oczywiszcie jest on przystosowany do ori przewodu, bo sam w sobie jest orginalem :)

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 24 wrz 2010, 20:14

Szara80tkaTdi pisze:tak jak pisalem wczesniej 15zl, sa w takiej cenie, tzn dwa lata temu taka byla, mysle ze nie wzrosla, ani o grosz

po serwisach nie dzwon bo cos mi sie zdaje ze maja jakas niezrozumiala marze, tylko po sklepach motoryzacyjnych

roznica w cenie moze wynikac chyba z tego ze w serwisie kupujesz z tym przewodem i gniazdem, a za te 15zeta dostajesz sam czujnik, oczywiszcie jest on przystosowany do ori przewodu, bo sam w sobie jest orginalem :)
ha, u mnie ten czujnik jest chyba ??? na stałe a przewodem i wtyczką (przewody są zalane i nie da się odczepić przewodu od czujnika albo wtyczki). Teraz to mnie zagiołeś z tym samym czujnikiem :?:

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 24 wrz 2010, 20:48

nie sadze zeby byl na stale z przewodem, spruboj sciagnac zniego ten kapturek gumowy, nie na zewnatrz czujnika tylko na przewod - do tylu, a dalej sa male konektory ewentualnie male gniazdo z wtyczka i pinami damsko meskimi,
z zewnatrz to wyglada na calosc ale sie rozczepia na czesci pierwsze, tak przynajmniej bylo w tych co robilem

znalazlem go na allegro

http://allegro.pl/czujnik-temperatury-z ... 41354.html
http://allegro.pl/oryg-czujnik-temperat ... 85258.html

a jeden to nawet za 65 zl sprzedaje takze trzeba sie orientowac
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, 21:34 przez Szara80tkaTdi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 24 wrz 2010, 20:59

Szara80tkaTdi pisze:nie sadze zeby byl na stale z przewodem, sproboj sciagnac zniego ten kapturek gumowy, nie na zewnatrz czujnika tylko na przewod - do tylu, a dalej sa male konektory ewentualnie male gniazdo z wtyczka i pinami damsko meskimi,
z zewnatrz to wyglada na calosc ale sie rozczepia na czesci pierwsze, tak przynajmniej bylo w tych co robilem
kurde, zaraz rano lecę to obejrzeć, pewnie jest tak jak piszesz i to się da rozłączyć - może tam coś nie styka???

wielkie dzieki za info <ok>

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 24 wrz 2010, 21:12

ja na allegro kupiłem dedykowany do a4 za 35zł a mam coupe z klimatronikiem i hula jak należy ;-)

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 24 wrz 2010, 21:42

shellah pisze:ja na allegro kupiłem dedykowany do a4 za 35zł a mam coupe z klimatronikiem i hula jak należy ;-)
Możesz podrzucić linka z tym czujnikiem? Albo numer czujnika jak masz.

Awatar użytkownika
maniekmac
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maniekmac » 24 wrz 2010, 23:12

Szoton podstawowa rzecz to wykluczyć niesprawność Twojej instalacji, więc najlepiej zdemontuj wyświetlacz i czujnik i podłącz na krótko sprawdzając dokładnie wszystkie styki i połączenia. Co do czujników to u mnie na 4 sztuki 3 hulały ze wszystkimi wyświetlaczami nawet oryginalnym z B3/B4 a jeden nie chociaż był sprawny (mógł być od instalacji z nowszych modeli)

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 25 wrz 2010, 08:02

maniekmac pisze:Szoton podstawowa rzecz to wykluczyć niesprawność Twojej instalacji, więc najlepiej zdemontuj wyświetlacz i czujnik i podłącz na krótko sprawdzając dokładnie wszystkie styki i połączenia.
z tego co wyczytałem wyżej w tym temacie (jak pisał kolega Cobra), to chyba powinienem przewody wychodzące z wyświetlacza połączyć tak

dla poglądu link do identycznego wyświetlacza jak mój:

http://allegro.pl/audi-b3-b4-c4-wyswiet ... 44256.html

1. żółty do jednego przewodu czujnika temperatury - a drugi kabelek od czujnika do masy (najlepiej minus w aku?)

2. zielony (masa) - pod minus w aku?

3. biały (plus) - pod plus w aku?

sory że tak łopatologicznie wypisuje ale jestem zero z elektryki i nie chcę czegoś zrypać, wole dwa razy zapytać :roll:

a tak w ogóle to o co chodzi z ta masa żeby nie z budy brać?

Awatar użytkownika
MIODEK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MIODEK » 25 wrz 2010, 10:03

adama pisze:panowie czy wystarczy kupic termometr i wpiąć go w zegar czy jest z tym wiecej roboty mam 2,6 z komputerem

Wyświetlacz + czujnik, troszkę kabelków no i trochę chęci :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl