[90 NG] elektryczne otwieranie kapy bagażnika
[90 NG] elektryczne otwieranie kapy bagażnika
witam tak sobie wczoraj siedziałem zaczołem majsterkować przy tylnej klapie ponieważ zamek miałem wyłamany przez zlodzieji (paproków) chciałem kupić wkładke lub cały zameczek ale :idea: koszta były by około 50zł i drugi kuczyk więc założyłem sobie siłownik elektryczny od c.zamka podczepiłem go pod cięgno zamka (trzeba było je troszke po doginać) pużniej poprowadziłem przewód do konsoli z przodu i podłączyłem jeden pod bezpieczniki a drugi oczywiście do przycisku i w taki oto sposób nie trzeba było kupowac ani wkładki ani dokładać drugiego kluczyka :mrgreen:
foto będzie pużniej ponieważ pogoda nie poawoliła mi na zrobienie ale wkrótce będzie
teraz właśnie będę próbował założyć tylne klameczki do przednich drzwi aby(paproki)nie mieli w co włożyć łamaka i w taki sposób kluczyk praktycznie nie będzie mi potrzebny ponieważ mam odpalanie na pilota lub na przycisk zamontowany w półce pod kierownicą(foto)
foto będzie pużniej ponieważ pogoda nie poawoliła mi na zrobienie ale wkrótce będzie
teraz właśnie będę próbował założyć tylne klameczki do przednich drzwi aby(paproki)nie mieli w co włożyć łamaka i w taki sposób kluczyk praktycznie nie będzie mi potrzebny ponieważ mam odpalanie na pilota lub na przycisk zamontowany w półce pod kierownicą(foto)
widze ze niezle kombinujesz ale ja bym to jeszcze poprawil (oczywiscie jesli jest taka mozliwosc). widze ze masz odpalanie z pilota i alarm, zobacz czy przypadkiem twoj alarm nie ma opcji sterowania klapa bagaznika (wiele alarmow je ma). poczytaj tez instrukcje od niego. wtedy nie musialbys za kazdym razem wlazic do auta zeby klape otworzyc :mrgreen:
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
willi, a co zrobisz jak nie daj Bóg padnie Ci akumulator albo wysiądzie central...młotek w łapę i w szybę :?: :roll: Wiem, że to mało prawdopodobne ale nie wykluczone.willi pisze:teraz właśnie będę próbował założyć tylne klameczki do przednich drzwi aby(paproki)nie mieli w co włożyć łamaka i w taki sposób kluczyk praktycznie nie będzie mi potrzebny ponieważ mam odpalanie na pilota lub na przycisk zamontowany w półce pod kierownicą(foto)
Pomysł z elektrycznym otwieraniem pokrywy bagażnika jest bardzo dobry...sam tak kiedyś zrobiłem w moim Polonezie , z tym że miałem jeszcze przycisk na pokrywie, bo wnerwiało mnie to otwieranie bagażnika z wnętrza samochodu. Klapka wlewu paliwa również była na przycisk :mrgreen:
willi, a co zrobisz jak nie daj Bóg padnie Ci akumulator albo wysiądzie central...młotek w łapę i w szybę :?: :roll: Wiem, że to mało prawdopodobne ale nie wykluczone.
co zrobie? o tym też pomyślałem poprostu mam w pewnym tylko mi znanym miejscu na zewnącz linke do otwierania maski przedniej i poprostu podłącze prostownik lub akumulator :mrgreen: (miałem taki problem w nissanie w którym miałem otwierane drzwi na pilota bez klamek i trze było bić szybe :cry:)
[ Dodano: 2008-03-02, 14:30 ]
[ Dodano: 2008-03-02, 14:32 ]
myślałem jeszcze kiedyś o elektrycznie podnoszonej przedniej masce ale niestety do dzisiaj nie mogę znaleść takiego siłownika(może ktos z was wie gdzie takie coś dostać)
co zrobie? o tym też pomyślałem poprostu mam w pewnym tylko mi znanym miejscu na zewnącz linke do otwierania maski przedniej i poprostu podłącze prostownik lub akumulator :mrgreen: (miałem taki problem w nissanie w którym miałem otwierane drzwi na pilota bez klamek i trze było bić szybe :cry:)
[ Dodano: 2008-03-02, 14:30 ]
spoko zrobi się ciepło dokończe wszystko i porobie fotki :mrgreen:szuan pisze:willi, czekam na jakiś filmik co ukazuje jak to wszystko "śpiewa, gra i tańczy" :mrgreen:
pozdrawiam 8-)
[ Dodano: 2008-03-02, 14:32 ]
myślałem jeszcze kiedyś o elektrycznie podnoszonej przedniej masce ale niestety do dzisiaj nie mogę znaleść takiego siłownika(może ktos z was wie gdzie takie coś dostać)
no dobra, widze ze lubisz pokombinowac i masz pojecie o robocie to poddam ci kolejny pomysl. co zrobisz jak zatrzasniesz kluczyki? albo padnie ci pilot? owtarcie maski nic ci nie da...
odpowiedz jest prosta: wyciagasz w sobie tylko znanym miejscu kabelek podlaczony do sterowania zamka i w sytuacji opisanej wyzej zwierasz go do masy (ktorej masz pod dostatkiem :mrgreen: ) i autko sie otwiera.
patent jest niezly ale w audi jest zamek pneumatyczny co troszke komplikuje sprawe... ale wystarczy ze dolozysz dodatkowy silownik uniwersalny sterowany masa i on bedzie pociagal ciegno od zamka i po problemie
odpowiedz jest prosta: wyciagasz w sobie tylko znanym miejscu kabelek podlaczony do sterowania zamka i w sytuacji opisanej wyzej zwierasz go do masy (ktorej masz pod dostatkiem :mrgreen: ) i autko sie otwiera.
patent jest niezly ale w audi jest zamek pneumatyczny co troszke komplikuje sprawe... ale wystarczy ze dolozysz dodatkowy silownik uniwersalny sterowany masa i on bedzie pociagal ciegno od zamka i po problemie
tylko pamietajcie jeszcze o kwestii zabezpieczenia przed otwarciem. trzeba zalozyc dwa silowniki, ktore nie dzialaja jednoczesnie. no i kolejna sprawa, jakies zwarcie, jakas awaria i przy 120km/h klapa leci w gore... moze lepiej tego nie ruszac
a jak juz chcesz cos wymyslic i zrezac to pomysl niezly tylko moze lepiej bedzie zrobic tak klape bagaznika. raz ze wypas, wygoda no i dwa ze czesciej ja owierasz.
a jak juz chcesz cos wymyslic i zrezac to pomysl niezly tylko moze lepiej bedzie zrobic tak klape bagaznika. raz ze wypas, wygoda no i dwa ze czesciej ja owierasz.
bagaznik w b3 można otworzyć bez ruszania zamka, wiem bo mi się zamek zepsuł ale jeden szpec mi otworzył tylko kosztowalo mnie to 30zeta.willi pisze:zamek miałem wyłamany przez zlodzieji (paproków)
Natomiast żeby maske otwierać na siłowniczek, musiał byś zrezygnować z tego zabezpieczenia co odginasz zanim maske podniesiesz a bez tego z siłownikiem każdy ci ręką na siłe podniesie
[ Dodano: 2008-03-03, 16:26 ]
http://www.allegro.pl/item319415818_sil ... festo.html
[ Dodano: 2008-03-03, 16:33 ]
i do tego pompka te 18 atmosfer to pszesada ale klape podniesie
[ Dodano: 2008-03-03, 16:34 ]
http://www.allegro.pl/item320906784_kom ... zarka.html