Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Rezanie Wskaźnika Boosta + Zmiana Podswietlania.

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

[B4 1Z] Rezanie Wskaźnika Boosta + Zmiana Podswietlania.

Post autor: Solskier » 03 sie 2008, 12:52

Wskaźnik boosta miałem juz od dawien dawna, w sumie bylo to pierwsze rezano jakie dokonalem w swoim rydwanie. Ale z czasem wizja wskaznik na desce znudziła mi sie a wrecz przeciwnie stała sie wieśniacka <lol> Wiec trzeba bylo pójść o krok dalej i to zmienić, pomysł padł na środkowa kratke nawiewowa, dodatkowo postanowiłem zmienić kolor podswietlania wskaźnika z białego na czerwony aby pasowało do całosci. :-D

Przed rezaniem wygladało to tak, białe podswietlanie i sterczacy na desce wsakźnik.

Obrazek Obrazek Obrazek

Rezanko zaczołem od oderwania wskaźnika i odciecia wiazki :mrgreen: Do rozkrecenia wskaźnika beda nam potrzbne klucz nasadowy 8mm, 15mm, sróbokret płaski i gwiazdkowy.
Odkrecamy trzy sróby które zaznaczyłem czerwonymi strzałami 2 x 8mm i 1 x 15mm sróba trzymajace czujnik cisnienia.

Obrazek Obrazek Obrazek

Następnie podwazamy delikatnie czarna osłonke wskazówki (uzywamy do tego szerokiego płaskiego śróbokreta) nastepnie odwracamy wskaźnik i podwazamy przy podstawie wskazówke na koniec odkrecamy dwie sróbki trzemajace tarcze i scalajace postawe z wskaźnikiem. Po tej czynnosci mamy juz rozkrecony cały nasz wskaźnik.

Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz bierzemy sie za meczenie kratki, jak ja wyjac i przeciagnac wiazke nie bede juz pisał gdyż było to ujete w prewie kazdym moim story wiec zapraszam do lektóry :-P <ok> Obracamy kratke i demontujemy sprezyne trzymajce poszególne szczebelki, uzywamy do tego płaskiego wkretaka, nastepnie zaznaczamy sobie pole które wytniemy i wycinamy (polecam do tego celu piłke z brzeszczotem włosowym okrągłym co pozwala na skrecanie podczas ciecia) ;-)

Obrazek Obrazek Obrazek

Dziór na wksaźnik gotowy, teraz czas na zamiane koloru podswietlania, w tym celu pomalowałem motipem czerwonym do lamp (farba przepuszczajace swiatło) tarcze wskaźnika 2 -3 warsty wystarczaja w zupełnosci, dodatkowo na czarno pomalowałem cała obudowe wskaźniak tak aby "góbiła" sie za kratka. Składamy wskaźnik w odwrotnej kolejnosci pamietajac iz wskazówka ma wskazywać 0 bara. wsadzamy w kratke i wklejamy dobrym przeźroczystym klejem, ja uzyłem do tego poxipolu.

Obrazek Obrazek

Wyprowadzamy wiazke do nawiewu, lutujemy i składamy kratke tak aby nie przeszkadała wiazka w zamykaniu i otwieraniu dopływu powietrza do nawiewu. Efekt końcowy wyglada tak, wydaje mi sie ze jest o niebo lepiej jak na górze deski, czekam jeszcze na noc aby sprawdzić efekt podswietlania ale z tego co widać juz teraz bedzie to efekt zadawalajacy <ok>

Obrazek Obrazek Obrazek

grinch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grinch » 03 sie 2008, 12:55

No dawno kolegi nie było słychać ani widać :mrgreen:

Ale jak już się pojawi to od razu foto story z ReZania pokazuje :mrgreen:

Fajnie wszystko wygląda :mrgreen:

Jeszcze można by pomyśleć nam zmianą tej jasnej obwódki zegara na czarną :mrgreen:

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Solskier » 03 sie 2008, 13:00

grinch pisze:Jeszcze można by pomyśleć nam zmianą tej jasnej obwódki zegara na czarną
Obwódka zostaje srebrna aby pasowała do ringów na dole ewentualnie ja spoleruje bo to blaszka <ok>

Awatar użytkownika
kyjo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: kyjo » 03 sie 2008, 13:05

Solskier pisze:grinch napisał/a:
Jeszcze można by pomyśleć nam zmianą tej jasnej obwódki zegara na czarną
Obwódka zostaje srebrna aby pasowała do ringów na dole ewentualnie ja spoleruje bo to blaszka <ok>
no to by było juz wogóle fajnie :)

napewno duzo lepiej to wygląda nisz taki sterczący na środku dechy. jeszcze jakby te kratki ktore częsci zostaly zamaskował np skórą jakąś lub coś podobnego do tapicerki tak żeby wyglądało jak by było z tamtąd ;-)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 03 sie 2008, 14:21

Ładnie, podoba mi się. Ewentualnie mógłby być nieco mniejszy i dyskretniejszy ten wskaźnik, ale ogólnie jest spoko. No i dużo lepiej niż było wcześniej :-)

Awatar użytkownika
wolly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wolly » 03 sie 2008, 16:37

fajne rezanko gratki

Awatar użytkownika
Grzegorzbielsko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grzegorzbielsko » 03 sie 2008, 22:01

Fajne sie krytykuje czyjąś prace a samemu nic nie robiąc ale decha w audi jest tak zaprojektowana że każde dodatkowe zegary jak dla mnie nigdzie nie pasują :-/ .
A co byś powiedział na osadzenie wskaźnika Boosta w lewym słupku tak jak się robi z tweeterami?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 03 sie 2008, 23:23

Miałem identyczny pomysł z wbudowaniem Boosta w kratke nawiewu. Już się nawet do tego przymierzałem, ale przeszkodziła mi w tym jedna rzecz. Mam identyczny boost jak ty Solskier, i kiedy u siebie wszystko przymierzałem wychodziło mi na to że problemem będzie klapka zamykająca nawiew, która będzie haczyć o tylnią część boosta. Jak to u ciebie wygląda w praktyce?

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Solskier » 04 sie 2008, 07:43

Labiel, Wykrec te srebrne srobki i w kalpce natnij dosłownie 5mm srednicy kołeczko przy samej górze klapki tak aby nie chaczyło o krawedz krócca powietrza do czujnika. Dzisiaj jeszcze bede przerabiał szybke bo ta czarna po zmianie podswietlania w dzień powoduje mała widocznosc w nocy jest pierwsza klasa, ale dzisiaj wyzeźbie szybke z plexy albo z szybki od licznika lub z pudełka po płytach CD :-P i generalnie wskaźnik bedzie przpominł dość dość te dolne dodatkowe ori <ok>

Wolf b4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Wolf b4 » 04 sie 2008, 20:13

Jak zwykle elegancko! <piwo>

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 04 sie 2008, 22:36

Fakt z tą szybką to i przy obecnym podświetlaniu jest problem. Niepotrzebnie jest ona półokrągła bo w dzień strasznie to przeszkadza i mało co widać. Też będę musiał sie za nią zabrać i wymienić ją na coś innego.

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Solskier » 05 sie 2008, 07:35

Labiel, Zrobiłem wczoraj nowa szybe, wyciołem (z wielkim trudem) z pudełka po płycie CD :mrgreen: Dzisaj wieczorem puszcze foty wg mnie wyszło zajefajnie <ok>

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 05 sie 2008, 13:21

Ja mam gdzieś na strychu stare liczniki od Golfa i passata, więc pomyślę czy by z tego nie zrobić tej nowej szybki bo już mnie naprawdę trochę to wkurza. W słoneczny dzień prawie nic nie widać :-?

Awatar użytkownika
AvantMan
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AvantMan » 05 sie 2008, 14:02

Znakomicie teraz ten wskaźnik boosta się prezentuje... <ok>

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Solskier » 05 sie 2008, 16:12

Labiel, Tez o tym myślałem bo mam liczniki od golfa i audi ale jest jedno małe ale na tych co mam ja nie ma kawałka prostej tafli całosci idzie pod jakimś wypukleniem wiec dla tego z tego zrezygnowalem.

A tak wyglada wskaźnik po małym modzie. Wieczorem zrobie foty jak swieci.
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl