Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[all] Światła mijania na przekaźnikach

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 01 sty 2019, 18:42

cezars pisze:Jest jakiś konkretny przekaźnik, który najlepiej zastosować? Można prosić o jakiś przykład :)

Może być taki:

Oraz Gniazdo Przekaźnika

Stasiek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Stasiek
Silnik: 2.0 ABT+lpg

Re: [all] Światła mijania na przekaźnikach

Post autor: Stasiek » 24 wrz 2020, 21:46

Podłączę się pod temat. Mam AUDI 80 B4 1994 rok. Niedawno pojawił się problem ze światłami drogowymi. Czasami lubią same zgasnąć lub nie chcą się włączyć. Działają tylko jako ostrzegawcze gdy pociągam dźwignie do siebie. Już czytałem na forum, że to wina pająka, że styki trzeba poczyścić bo się wypalają itp.
Ostatnio zainteresował mnie temat przekaźnika pająka, który troche go odciąży, aby nie grzał się tak. Gdzieś czytałem, że idealnie nadaje się przekaźnik od świateł od fiata 126p. Tak się składa, że akurat maluch stoi u mnie w garażu i mógłbym na chwilę zapożyczyć od niego ten przekaźnik w celu próbnym.
Moje pytania:
-Czy on, aby napewno się nadaje?
-Gdzie znajduje się skrzynka z kostkami wspomniana w poście na poprzedniej stronie? Za zegarami?
-Których kostek ze skrzynki dotyczy modyfikacja?
Brązowa i Czerwona?
- Czy przekaźnik należy zamontować tylko na przewodach od świateł drogowych, czy na światła mijania można dać drugi taki sam?
Może ktoś mógłby mi wytłumaczyć tak po prostu, który kolor kabelka do której nogi przekaźnika, który do masy itp. Trochę analizowałem poprzednią stronę i mam mieszane uczucia. Wiem, że mógłbym to zrobić, jednak coś mnie zniechęca. Może jest to dziecinnie proste, ale nigdy nie robiłem takich rzeczy. Widzę tyle kabelków i się gubię co do czego. Może ktoś by mi pomógł poprzez jakiś kolorowy rysunek kabelków i przekaźnika, albo coś...
Proszę Państwa o pomoc.

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 25 wrz 2020, 20:58

Stasiek pisze:
24 wrz 2020, 21:46
-Czy on, aby napewno się nadaje?
Powinien się nadać jeśli na nóżki 85 i 86. Ale polecam kupić nowy bo używany nie wiadomo ile podziała
Stasiek pisze:
-Gdzie znajduje się skrzynka z kostkami wspomniana w poście na poprzedniej stronie? Za zegarami?
Od spodu skrzynki bezpieczników. Trzeba zdjąć półkę nad nogami kierowcy i dobrze się wygiąć przez próg bo spód skrzynki jest bardzo głęboko. Już wygodniej byłoby zamontować przy włączniku świateł.
Stasiek pisze:
-Których kostek ze skrzynki dotyczy modyfikacja?
Brązowa i Czerwona?
Chyba tak
Stasiek pisze:
- Czy przekaźnik należy zamontować tylko na przewodach od świateł drogowych, czy na światła mijania można dać drugi taki sam?
Jeden dla drogowych drugi dla mijania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Stasiek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Stasiek » 25 wrz 2020, 21:47

Przekaźnik od malucha ma ogólnie pięć nóżek. Oczywiście, że kupię nowy. Ten chciałem tylko na próbę, żeby zobaczyć jak to działa i czy w ogóle zda egzamin. Później i tak miałby wrócić do malucha, bo on też musi mieć światła:)
Myślałem, że po wyjęciu zegarów się dostanę do tych kostek. Pod kierownicą nie mam takiej półki. Jest tylko taka płaska tapicerka. Trzeba to zdjąć?

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciek889 » 25 wrz 2020, 23:14

Nie masz czegoś takiego pod kierownicą? Bo przez otwór po liczniku nie ma szans. Chyba że chcesz się wpiąć w przewody włącznika świateł. Tylko wtedy do L30 się nie dostaniesz i będziesz musiał wziąć zasilanie z przewodów włącznika. Tylko wiesz że będzie musiał naprawił włącznik?

Dodano po 1 minucie 47 sekundach:
Jeszcze jest opcja że pod maską wyjmiesz skrzynkę bezpieczników z zaczepów i podciągniesz do góry albo przewrócisz na bok i też będzie jako taki dostęp do tych kostek. Tylko to podłączenia pod L30 potrzebne też są takie duże konektory.

Stasiek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Stasiek » 26 wrz 2020, 00:19

No właśnie nie mam tej półeczki. Jest tylko taki wielki plastik nad kolanami. Nie wiem jak to zdjąć. Nigdzie w necie tego nie znalazłem. Czy to jest na jakieś zatrzaski czy co? Może przy samych pedałach bym tam jakoś się dostał. Naprawdę nie wiem jak to zdjąć.

Stasiek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Stasiek » 26 wrz 2020, 22:29

Naprawdę nie wiem jak się do tego dobrać. Pomoże ktoś?

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciek889 » 27 wrz 2020, 00:41

Jak na tym etapie utknąłeś to nie wiem jak będzie dalej. Może daj zdjęcie bo może to jakaś samoróbka bo nigdy nie widziałem aby nie było tam tego schowka. Półkę odkręca się 4 śrubkami na klucz 8mm (jeśli samochód ma ręczne ssanie to trzeba zdjąć rączkę od ssania i dwie dodatkowe śrubki.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 27 wrz 2020, 11:42

Pewnie na bez półki Maćku :-P , co nie zmienia faktu że ciężko będzie kolego jak już na wstępie nie umiesz zajrzeć pod kierownicę.

Stasiek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Stasiek » 29 wrz 2020, 14:37

Jeżeli to jest ta ''półka'' , a raczej osłona to ok. Pytanie tylko jak to odkręcić. Widzę jakiś dziwny sposób montażu. Wiem, że mogę mieć z tym problemy dlatego zwróciłem się z tym o pomoc na forum. Ja z reguły wszystko robię na spokojnie i wolę się zapytać kogoś doświadczonego w tym temacie niż szarpać coś przez siłę lub połamać. Wkrótce będę zdejmował kierownicę i przy okazji zajrzę do tego pająka - co tam w nim nie łączy. Jednak z racji, że mam teraz trochę czasu to chciałbym założyć te przekaźniki do świateł.

Dodano po 4 minutach 39 sekundach:
To jest ta obudowa. Zdjęcie musiałem zmniejszyć, bo nie chciało się wgrać

Dodano po 3 minutach 21 sekundach:
Tak wygląda wnętrze po zdjęciu tej okrągłej zaślepki. Odkręcać to jakoś? Nie wiem nawet czy jakiś klucz tam wejdzie.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 29 wrz 2020, 17:21

No odkręcać, no inaczej tego nie zdejmiesz. A są cztery takie śruby w 2 dość głęboko schowane

Stasiek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Stasiek » 29 wrz 2020, 23:26

Ok. Jutro jak nie będzie lało to się z tym pobawię. Tylko żeby klucz się tam zmieścił. Że też musieli te śruby tak głęboko ukryć. Mogli lepiej zrobić jakiś schowek otwierany na zawiasach czy coś ...

Stasiek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Stasiek » 04 paź 2020, 23:35

Nareszcie się wypogodziło i zabrałem się do roboty. Udało mi się dobrać do tej skrzynki, ale wcześniej musiałem kupić klucz nasadowy.

Maciek889 udostępnił mi naprawdę banalnie prosty i czytelny schemat za co ogromne dzięki.
Zauważyłem tylko, że przekaźnik z malucha ma odwrotnie umieszczone piny 85 i 86, czyli zamieniły się one miejscami.
1. Czyli mam wpiąć w pin 85 przekaźnika przewód F56b idący od pająka, a w pin 86 wpiąć masę?
2. Czy masa ma jakiś konkretny przewód przy skrzynce, czy na konektor oczkowy i pod jakąś śrubę do blachy?
3. Co z pinem 87a (na środku przekaźnika)?

Bardzo proszę o odpowiedź

Dodano po 6 minutach 25 sekundach:
Foto przekaźnika. Proszę zwrócić uwagę na odwrotne rozmieszczenie pinów 85 i 86 niż pokazał Maciek889 na schemacie

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciek889 » 05 paź 2020, 19:47

Chyba na moim rysunku to widok od strony gniazda wtedy jest odbicie lustrzane. Masę musisz wziąć ze śruby na słupku tam jest już kilka mas podłączony zazwyczaj.
87a w w przypadku tego przekaźnika to jest to samo co 87. Jednak są przekaźniki które mają 87a, który jest łączony z 30 gdy przekaźnik nie jest zasilany.

Stasiek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Stasiek » 05 paź 2020, 21:07

Ok. Czyli pod to 87a nie trzeba nic podpinać?
Tak sobie dzisiaj to pooglądałem na spokojnie to nie wiem, czy nie było by wygodniej zrobić tą modyfikację zaraz przy pająku pod tą plastikową pokrywką przed zegarami. Przyłożyłem tam dwa przekaźniki to idealnie się mieszczą. Wszystkie potrzebne kabelki są tylko mase nie wiem do czego tam podpiąć.
Ktorym kabelkiem może iść masa do pająka?
Najwyżej pociągnę osobny przewód gdzieś do słupka.Dużo łatwiejszy dostęp i wszystko widoczne. Tam przy skrzynce to po omacku bym musial wszystko podpinać, bo ciężko się tam wcisnąć. No i dużo szybciej było by wymienić taki przekaźnik np. Jak jest się gdzieś w trasie. Co o tym myślicie? Warto w ten sposób?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl