Francis1982 pisze:Na razie walczę żeby uruchomić interfejs z benzynki.
Francis1982 pisze:Bardzo nie podoba mi się praca sondy Lambda.
Opisz co jest nie tak... I co jest z sondą złego ?
Jeśli masz niebieski dym to sprawdź czy oleju ubywa jak ubywa to faktycznie wskazuje albo na pierścienie albo uszczelniacze.
Jak odróżnić ? Cytuje:
"Jeśli na biegu jałowym nie widać dymu, a pojawia się przy schodzeniu silnika z wysokich obrotów może to świadczyć o zużyciu uszczelniaczy zaworowych.
Natomiast jeśli dym pojawia się na biegu jałowym i przy zwiększaniu obrotów, to niestety świadczy to o zużyciu pierścieni tłokowych i gładzi cylindra. "
Co do uszczelniaczy i pierścieni zrób test kompresji na warsztacie pewnie ładnych parę zł to kosztuje. Ja osobiście zakupiłem z alledrogo manometr za 59 zł i nie żałuje. Idealne wartości książkowe to ~14 bar na każdym cylindrze. Coś koło 10-11 bar dopuszczalne minimum. Jak będzie zdrowo poniżej to wtedy możesz grzebać przy uszczelniaczach czy pierścieniach.
Jeśli dym natomiast jest biały czy o podobnej barwie do białego to zobacz czy nie ubywa ci płynu chłodniczego (często też wtedy wzrasta poziom oleju ale nie zawsze) jeśli tak jest to może wskazywać na klękniętą uszczelkę pod głowicą.
Pozdrawiam