Posiadam Audi 80 B4 '93, 90 KM, 2.0 l. Sprawa wygląda tak, że stan oleju w silniku jest katastrofalny i trzeba wymienić go z miejsca, a moja kieszeń jest biedna. Dlatego też chcę podjąć się tego sam, a nigdzie nie mogę znaleźć poradnika na ten temat. Zakupiłem olej 10w40 półsyntetyczny, bowiem nie zapytałem poprzedniego właściciela jaki był dotychczasowo lany i znajomy poinformował mnie żebym zakupił taki. Filtr również kupiony. Tylko teraz kwestia jest taka, że pojawia się co do tej wymiany kilka pytań:
- Żeby nagle nie okazało się, że jechałem na darmo na kanał - Gdzie znajdę zawór do spuszczenia starego oleju? Jest on jakoś ukryty czy nie będzie problemu ze znalezieniem go i nie trzeba jakichś specjalnych zabiegów?
- Stary filtr zdjąć od razu przed spuszczaniem oleju, czy po zakończeniu wcześniej wspomnianego zabiegu?
- Wyczytałem, że do mojego silnika wchodzi 3 L oleju, ale nie jest to wcale pewne, że wejdzie akurat tyle a nie chcę przedobrzyć, dlatego kolejne pytanie - Jeżeli wleję już jakąś ilość nowego oleju to wystarczy, że od razu sprawdzę "bagnetem" jego poziom?
Wiem, że prościej oddać do mechanika i mieć kłopot z głowy, ale ja przy okazji chcę się nauczyć jak zrobić to samemu bowiem od małego miałem pociąg do majsterkowania