[B4 TDI 1Z] Ile powinno palić 1Z TDI?
3,5 :mrgreen: moj 1Z avant pali średnio jakieś 5.8-6 i wcale nie przy oszczednej jeździe ( trasa110-120) czesto po lublinie i w domu powolutku po polnych drogach czesto jeżdzę). dodam że caly czas na ruskiej lub ropie wiec na polskiej palilby ciut mniej.
A propo co sadzicie o wschodnim paliwie? wg mnie i wielu moich znajomych jest nie gorsza od polskiej. w tdi-kach nic sie nie dzieje złego nawet po kilku latach jazdy. a z benzyna to juz roznie bywa...
A propo co sadzicie o wschodnim paliwie? wg mnie i wielu moich znajomych jest nie gorsza od polskiej. w tdi-kach nic sie nie dzieje złego nawet po kilku latach jazdy. a z benzyna to juz roznie bywa...
u mnie z delikatnym modem od rogala i dawka w okolicach 1mg/skok pali zima srednio 7,5 a teraz jak jest cieplej spada do 6,5l w cyklu mieszanym (60% wawa 40% trasa)
raz spalila mi 9l ale wtedy byly masakryczne korki -20st i tylko wawa
pomiary dokonywane na bierzaco dotankowujac do pelnego zbiornika, paliwo orlen czasami BP
raz spalila mi 9l ale wtedy byly masakryczne korki -20st i tylko wawa
pomiary dokonywane na bierzaco dotankowujac do pelnego zbiornika, paliwo orlen czasami BP
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ty się nie dziw tylko sprawdź co może powodować takie spalanie.ja mam ciężką nogę i pali mi 6 litrów w cyklu mieszanym...jechałem kiedyś do Gdańska z pod Krakowa,4 osoby na pokładzie + trochę gratów,po mieście zrobiłem parę kilometrów i na jednym baku ok 74 L przejechałem tam i z powrotem, czyli spalił troszkę poniżej 5 litrów.po trasie nie przesadzałem z prędkością ale tak do 120 sobie miejscami leciałem...także nie zamienił bym tego traktora na nic innego <ok> a tak na marginesie to w niezłe wykopaliska się bawicie odnawiając tak stare tematy...seba2303 pisze:witam moj avant palil 10 lit przestawilem dawke na 22 i pali 8 lit wiec dziwie sie ze tak malo wam pala autka .
witam jezdze od okolo roku automatem (oczywiscie B4 1Z jak w temacie).
Spalanie srednio pomiedzy 6.5-7.0l/100km. Jezdze czesciej po miescie ale do rodziny robie trasy 300-350km w jedna strone wiec skutecznie obnizam spalanie (byloby moze jeszcze mniejsze ssanie paliwa ale jezdze z zona i mala coreczka wiec i troche gratow zawsze sie w bagazniku uzbiera, z drugiej strony czlowiek z rodzina ostrozniej jedzie...)
Zima bylo troche wiecej nawet powyzej 9.0l/100km w styczniu ale garazuje "pod chmurka" i czasem trzeba bylo 20 minut skrobac szyby od srodka z wlaczonym dmuchaniem na full zanim zobaczylem swiat po 2 stronie Tak przy okazji czy ktos z Was testowal "goralski" sposob na zamarzanie szyby dawania na przednia szyba wilgotnej szmaty...? ponoc dziala ale sam nie sprawdzalem.
Mozna zejsc automatem ponizej 6 l na trasie ale az tak spokojnie nie umiem jezdzic Choc sam nie przesadzam to na expresowce do 150 km bryka spokojnie ciagnie a i 4.0-4.5 kilo obr. kilka razy zobaczylem jak trzeba bylo docisnac na 3-ce przy wyprzedzaniu
(skrzynia 4-biegowa). Pozdrowienia
Spalanie srednio pomiedzy 6.5-7.0l/100km. Jezdze czesciej po miescie ale do rodziny robie trasy 300-350km w jedna strone wiec skutecznie obnizam spalanie (byloby moze jeszcze mniejsze ssanie paliwa ale jezdze z zona i mala coreczka wiec i troche gratow zawsze sie w bagazniku uzbiera, z drugiej strony czlowiek z rodzina ostrozniej jedzie...)
Zima bylo troche wiecej nawet powyzej 9.0l/100km w styczniu ale garazuje "pod chmurka" i czasem trzeba bylo 20 minut skrobac szyby od srodka z wlaczonym dmuchaniem na full zanim zobaczylem swiat po 2 stronie Tak przy okazji czy ktos z Was testowal "goralski" sposob na zamarzanie szyby dawania na przednia szyba wilgotnej szmaty...? ponoc dziala ale sam nie sprawdzalem.
Mozna zejsc automatem ponizej 6 l na trasie ale az tak spokojnie nie umiem jezdzic Choc sam nie przesadzam to na expresowce do 150 km bryka spokojnie ciagnie a i 4.0-4.5 kilo obr. kilka razy zobaczylem jak trzeba bylo docisnac na 3-ce przy wyprzedzaniu
(skrzynia 4-biegowa). Pozdrowienia
spalanie
to widze ze moj tak duzo pali ale rozmawialem z innmi ludzmi co tez na calym baku robia po 800- 900 kilometrow i nic z tym niemoga zrobic jezeli ktos moze ma jakies pomysly co jeszcze mozna zrobic zeby auto tyle niepalilo to prosze o kontakt. dzieki
ja szukałem rozwiązania i jak narazie nie znalazłem u mnie na pełnym baku 800km max więc spalanie średnio powyżej 7 literków a nawet 8 no ale rozwiązania nie znalazłem sprawdziłem już chyba wszystko turbina wtryski układ szczelny szcęki nie trzymają intercooler czysty ale na temat zmiany dawki w pompie jeszcze nie słyszałem a może ktoś pomoże gdzie można to zrobić może toruń albo gdzieś w okolicy