[B4 TDI 1Z] Ile powinno palić 1Z TDI?
[B4 TDI 1Z] Ile powinno palić 1Z TDI?
Witam! Zastanawiam sie ile prawidlowo powinna palic B4 w TDI tak troche w miescie troche w trasie (50 na 50). W miescie bez szalenstw tak do 2200obr/min a w trasie tak do 120km/h na nizszych biegach srednio do 2400obr/min. Czy jest to cos koło 5.5l/100km?
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Chyba ciut za mało. 5,5 to przy maks oszczędnej jeździe, z przewagą jazdy na trasie. http://www.autocentrum.pl/?FF=307&makeid=1&modelid=29
zobacz sobie tutaj.
zobacz sobie tutaj.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Przy oszczędnej jeżdzie w trasie do 120 - 130 km/h i spokojnej jeździe w mieście w stosunku trasa 60%, miasto 40% - spalił mi 6 litrów. Próba przeprowadzona na dystansie 1000 kilometrów. przy czym pierwsze 400 km na popsutym termostacie (dochodził tylko do 70 stopni).
Druga próba przy wymienionym termostacie na dystansie 800 km dała bardzo cieszący mnie wynik 5,4 l na 100 km.
Wszystko to dzialo się w lutym i marcu, więc na oponach zimowych.
Tankuję na Neste.
Druga próba przy wymienionym termostacie na dystansie 800 km dała bardzo cieszący mnie wynik 5,4 l na 100 km.
Wszystko to dzialo się w lutym i marcu, więc na oponach zimowych.
Tankuję na Neste.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Przyczyn może być naprawdę dużo. Sposób jazdy, stan fitrów, stan turbiny, ogólnie stan silnika, stan wtrysków. Długo by wymieniać.salutwit pisze:1,9 tdi
Mogę się podłączyć do tematu?
Mój pali koło 7 litrów.
Jak czytam ile spalają Wasze autka to trudno mi uwierzyć!
Od czego zacząc szukanie pzyczyn takiego stanu rzeczy
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
To zależy na jakiego mechanika trafisz. Bo jeśli na standardowego dla którego liczy sie tylko kasa, to rozbierze ci pół silnika (albo i cały) wydasz majątek na naprawy i nic sie nie zmieni. Ale na diagnoze możesz jechać, nic nie tracisz, może coś akurat wykryje, np że coś w pompie masz źle ustawione i dlatego koniki piją za duzo. Napewno nie wtsawiaj samochodu do warsztatu w ciemno, bo cfani mechanicy tylko na to czekają.
Zacznij od tego co sam możesz sprawdzić. Jak pisałem wyżej ja miałem zepsuty termostat i silnik nie pracował w optymalnej temperaturze, która powinna wynosić około 90 stopni.
Jeśli już zdecydujesz się na wizytę w warsztacie, to znajdź najpierw jakieś opinie o warsztatach w swojej okolicy. Ja byłem dotychczas w dwóch i w każdym się naciąłem. W jednym gość mi wlał olej mineralny mimo iż mówiłem, że był pół syntetyk. W drugim przy okazji wymiany tulejek w górnych saniach i górnego mocowania amortyzatorów uszkodzili mi ABS.
Jeśli już zdecydujesz się na wizytę w warsztacie, to znajdź najpierw jakieś opinie o warsztatach w swojej okolicy. Ja byłem dotychczas w dwóch i w każdym się naciąłem. W jednym gość mi wlał olej mineralny mimo iż mówiłem, że był pół syntetyk. W drugim przy okazji wymiany tulejek w górnych saniach i górnego mocowania amortyzatorów uszkodzili mi ABS.