Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9TDI 1Z B4] Obowiązkowe wymiany i naprawy zaraz po kupnie

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 20 kwie 2013, 22:33

Born2lie pisze:Aż tak nieogarnięty to nie jestem żeby nie wiedzieć gdzie są klocki hamulcowe, nie potrafię jedynie ocenić czy ich grubość jest wystarczająca.
Nowe klocki mają ok.1,5cm grubosci ,wiec jak masz grubość w okolicy 1 cm ,to klocki są jeszcze do jazdy ...jak poniżej 0,5 cm to można myśleć o wymianie ...jak widać przez felgi samą "blachę " to klocki ,a raczej to co z nich zostało ,zwykle już słychać ,przy kązdym hamowaniu :-P ,proste <ok> Jak nie mamy kasy na mechaników ,to robimy sami ,jak nie umiemy to się uczymy ,wtedy nikt nam nie wmówi że mamy coś do wymiany ,kiedy to do wymiany nie jest ...Nie polecam jedynie nauki wymiany rozrządu na swoim aucie ,bo jeden bład ,albo chwila nieuwagi i może to być dość droga lekcja ;-) choć z drugiej strony nie ma w tym nic skomplikowanego ,ale to pojęcie względne 8-)

krzysiek21_01_1989
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiek21_01_1989 » 22 kwie 2013, 20:25

Fur prawie identyczny jak mój, tylko felunek inny:) Ale na temat, na początek jak kupiłeś od kogoś obcego i nie masz potwierdzenia na naprawy to zacznij od najpotrzebniejszych rzeczy:
- olej,
- filtr oleju, powietrza, paliwa - o ile daje objawy, że trzeba go wymienić - a te objawy to np. trudniejsze odpalanie, wrażenie "mulenia", chociaż na to przyczyn mogą być dziesiątki,
- rozrząd
- uszczelki wszelkiego typu, szczególnie pod pokrywą zaworów lubią się sypać,
- płyn chłodniczy też dobrze wymienić - niby wydaje się, że niepotrzebnie to się robi, ale warto,
- zawieszenie - tylko te elementy które tego wymagają, na OKP na 40 zł tak Ci przebadają auto, że będziesz wiedział co i jak, tylko umów się ze znajomym diagnostą, obcy Cię skasuje i nie przyłoży się do sprawy raczej,
- tylne zaciski - temat rzeka, powraca zwykle po każdej zimie jak się nie zrobi tego raz i porządnie.
Przyjemnego użytkowania:)

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 27 kwie 2013, 16:29

Kolego olej, filtry to podstawa jeśli samochód jest niewiadomego pochodzenia.Ja bym jeszcze do tego dorzucił płyn hamulcowy. Co do łączników to chwyć ręką za gałkę i niech ktoś buja samochodem na boki.Jak poczujesz luz to do wymiany. Co do licznika to pewnie zimne luty. Przylutować albo nie bawić się i kupić inny licznik. Co do czujnika temperatury to możesz sprawdzić jego rezystancje (na forum znajdziesz gdzie jest czujnik, jak to zrobić i jakie wartości powinien pokazywać miernik)

Awatar użytkownika
joint32
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: joint32 » 28 kwie 2013, 21:48

Łączniki to tylko te plastikowe za 60zł, bo ja dostałem z autem nowe które kupił poprzedni właściciel (jakieś tanie) to po roku już są do wywalenia.Jak ogarniesz co z licznikiem to pisz na PW ja mam jeden na części.

Awatar użytkownika
krzyn33
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Audi A3
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: krzyn33 » 29 kwie 2013, 18:38

Born2lie pisze:co do licznika (prędkościomierza) to wyzerował się, jak pacnie ręką deskę nad nim to czasem wskazówka wskoczy na tyle ile jadę, ale po chwili spada, z licznikiem przejechanych km dzieją się ogólnie cuda.
Jeżeli chodzi o licznik przy prędkościomierzu to jest tam taki trybik zębaty, który często się "kończy", trzeba wymienić na nowy:

http://allegro.pl/tryb-licznika-km-volv ... 61790.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl