Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 TDI] Poduszka silnika

ODPOWIEDZ
Blakuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Blakuś » 03 lut 2016, 19:48

PieterB a może ktoś jednak zakładał i może opowiedzieć o rezultatach :)

Jeśli mają być do bani to stawiam pytanie :

To czy ktoś ma do sprzedania takie pod silnik sprawne w rozsądnej cenie ??? PRV

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 03 lut 2016, 19:51

Blakuś pisze:PieterB a może ktoś jednak zakładał i może opowiedzieć o rezultatach :)
pewnie że zakładali popatrz https://cse.google.com/cse?cx=partner-p ... gsc.page=1
myślałem że sam się domyślisz i poszukasz
Blakuś pisze:To czy ktoś ma do sprzedania takie pod silnik sprawne w rozsądnej cenie ??? PRV
dział kupię się kłania

Blakuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Blakuś » 03 lut 2016, 19:59

PieterB szukałem coś na temat poduszek ale nie zagłębiałem się :) dzięki za te tematy poczytam napewno

A w dziale kupie/sprzedam nikt mi nie odpowiedział jeszcze w sprawie poduch :)

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 03 lut 2016, 20:03

Blakuś pisze:A w dziale kupie/sprzedam nikt mi nie odpowiedział jeszcze w sprawie poduch :)
wybacz ale hahahahaha
Tam się nie prowadzi dyskusji to się nie dziw, to jest dział autogiełda czyli sama nazwa mówi wszystko.
Jak coś sprzedajesz lub kupujesz dajesz ogłoszenie i tyle.

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 03 lut 2016, 20:09

Jak juc to tylko org używka zawsze lepsza jak zamiennik jak cos ma brat 2 takie uzywki w jednej jeszcze olej chlupie słychać ;-) druga musiałbym spr

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 03 lut 2016, 20:11

Blakuś pisze: czy ktoś kupował takie poduszki i montował je u siebie w zetorze i podzieliłby się wrażeniami czy są one na + czy na - i czy spełniają swoją rolę
Pisane wielokrotnie :roll: NIE SPEŁNIAJĄ .Spełniają ją tylko ori i kropka 8-) Parę razy miałem okazję widzieć jak "sprawują " się takie nówki sztuki ze sklepu i to podobno nie były wcale te najtańsze ...poziom wibracji w srodku ,dla mnie nieakceptowalny ,a wybredny nie jestem ...Co niektórzy "macherzy " ktorzy dopuscili sie takowej wymiany ,twierdzą nawet że poduszki się "ułożą " ...w co pewnie sami nie wierzą ;-)
Ostatnio zmieniony 03 lut 2016, 20:18 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 2 razy.

Blakuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Blakuś » 03 lut 2016, 20:13

bozmek to daj mi znać w jakim są one stanie, czy nie ma z nich wycieków i jaka cena na prv. Mile widziane zdj.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 04 lut 2016, 19:18

Ja się wypowiem co do poduszek skrzyni biegów. Miałem zamontowane zamienniki z czego jeden corteco jest do dziś a drugi jakiś tańszy. Przez tą jedną poduchę nie mogłem spać w nocy myśląc cały czas nad tym co mi tak wali podczas jazdy. A problemem były wibracje przenoszone od skrzyni biegów przez poduchę. Tu masz filmik jak u mnie jedna poducha hałasowała podczas jazdy. Najlepiej słychać stukanie na początku oraz miedzy 7 a 12 sekundą oraz między 24 a 30 sekunda. Ten hałas jak by uszkodzony tłumik to właśnie elekty ze skrzyni...

Awatar użytkownika
VW_parts
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: VW_parts » 11 lut 2016, 12:45

ja z b5 przerabiałem mocowania poduszek żeby wsadzić klientowi do b4 ( bo miałem jak nowe ori AVON)
po czym wibracje były prawie nie wyczuwalne.

a w serwisie temu panu założyli lemfordera za okolo 200zl sztuka i było tak sobie

oryginalne AVON do b5 są z olejem . wszystkie inne zamienniki to jakiś stop gumy z czymś ale bez oleju

Awatar użytkownika
Spietyq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Spietyq » 13 lut 2016, 19:49

Ponowie zagadnienie ...
Pytanie dla znawców tematu, w związku z tym, iż OE poduszki silnika zarówno L i P do A80 1Z aktualna cena z ASO to L - 8A0199379E 937zł, P - niedostępna, a zakup sprawnej używanej graniczy z cudem to czy poduszki np. z automatu L - 8A0199381A, P - 8A0199382B podejdą do 1Z?

oraz

Po potrząśnięciu jednej poduszki silnika słychać wewnątrz olej, natomiast w drugiej cisza co to oznacza. Czy słyszalny olej jest oznaką tego, że jest sprawna. Poduszki kupione używane OE nie wypróbowane na aucie.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 14 lut 2016, 11:11

Spietyq pisze:Po potrząśnięciu jednej poduszki silnika słychać wewnątrz olej, natomiast w drugiej cisza co to oznacza. Czy słyszalny olej jest oznaką tego, że jest sprawna
Nie koniecznie ...kiedyś udalo mi się zakupic dwie orginalne poduszki silnika ,nowki sztuki ,od gosicia który podkupił gdzieś w niemcowni jakieś zapasy magazynowe ,jak to okreslił ....jak przyszły to przy potrząsaniu również nic nie "chlupalo " ,a były na 100% ori nówki ...moje ori poduszki ,wyciągniete z auta ,natomiast wyraznie "chlupały" przy potrząsaniu ...podejrzewam że orginalne nówki są tak "nabite " olejem ,że po prostu nie "chlupią ",a te "jezdzone " kilkadziesiąt lat zwykle juz "chlupią ",a jak nie "chlupią " to być może wyciekł z nich olej ...tu można by się posłuzyć jakąś dokładną wagą i po prostu zważyć taką poduszke ...jak ta nie chlupiąca jest lżejsza w porównaniu do tej chlupiącej ,to ewidentnie olej z niej wyciekł .Ale nawet bez oleju ,taka orginalna poduszka jest lepsza i nie powoduje takich masakrycznych wibracji ,jak te nówki sztuki badziewia z twardej gumy
hudy pisze:Z poduszki uciekł olej więc kupił zamiennik i to nie najtańszy. Po założeniu okazało się że na oryginalnej bez oleju mniej trzepie silnikiem niż na nowym zamienniku.
Hehe ,niżle nam wyszło ,identyczne wnioski ,zgrane idealnie w tym samym czasie 8
Ostatnio zmieniony 14 lut 2016, 11:23 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 14 lut 2016, 11:27

Moim zdaniem to nie jest oznaka sprawności. Czy jest sprawna można dowiedzieć się dopiero jak jest zamontowana. Te poduszki potrafią być sprawne nawet bez oleju w środku. Przykładem jest samochód znajomego. Z poduszki uciekł olej więc kupił zamiennik i to nie najtańszy. Po założeniu okazało się że na oryginalnej bez oleju mniej trzepie silnikiem niż na nowym zamienniku.

[ Dodano: 2016-02-14, 11:27 ]
MUNIOR pisze:Hehe ,niżle nam wyszło ,identyczne wnioski ,zgrane idealnie w tym samym czasie 8
I trudno się z nimi nie zgodzić <ok>

woojteck_dg
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: woojteck_dg » 23 lut 2016, 19:58

Może ktoś się wypowie co miał obie poduszki w ręce. Jest jakaś różnica między poduszką prawa a lewą. Można je zamieniać stronami

cinek29
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin

Post autor: cinek29 » 23 lut 2016, 22:10

Różnią się, :-( w prawej poduszce nie ma śrub bo się przykręca je do mocowania podłuznicy w którym są już śruby(od spodu) a lewa poduszka ma wciśnięte śruby(jest w nie wyposażona) kształt mają inny na pewno. Najlepiej jak masz uszkodzoną to kup używkę oryginalną(50zł)- silnik będzie stabilniej stał i nie drgał a nie zamiennik(50-70zł)- będzie trzęsło silnikiem. Koszt nowej w serwisie jedna ponad 900zł a druga strona coś ok.800zł i nie wiem czy są dostępne

woojteck_dg
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: woojteck_dg » 24 lut 2016, 21:07

Właśnie wsadziłem ori używke bo miałem jakiś zamiennik zamontowany. Tylko wydaje mi się ze ta poduszka była od strony pasażera ale udało mi się wsadzić ja od strony kierowcy. Z prawej mam ori poduche .Ale za bardzo to buczenie nie ustało , i teraz nie wiem o co chodzi. Ta poduszka była trochę peknieta i olej z niej chyba wylała się. Może to wina ze oleju w niej nie ma

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl