[ALL] Swap na 1Z.
[ALL] Swap na 1Z.
Witam. Mam 80 B3 quattro z silnikiem 2,0 AAD i chciałbym do niej wsadzić 1Z (mam takowego tylko że z passata b4), tylko nie wiem jaki IC kupić. Od audi czy od VW. Gdzie go zamontować i którędy poprowadzić rury od IC. Proszę o jakieś porady ewentualnie foto by sie przydało.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 17:03 przez sisu32, łącznie zmieniany 1 raz.
kolego o ile mnie pamiec nie myli to w passacie i w audi szedl ten sam ic a w audi jest umiejscowiony po prawej stronie ze tak powiem na dole pod filtrem powietrza. ale jak planujesz podniesc mu moc to proponije jakis wiekszy zakupic i przed chlodnice wsadzic. fot niestety nie posiadam. ale poszukaj na forum a znajdziesz ktos to juz przerabial. pozdrawiam
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Lol Swap - to nic innego jak przeszczep silnika na inny niż fabryczny. MTDI - to TDI tylko nie do końca bo pompa jest na linkę a nie sterowana elektroniczne. Ale jak chcesz zmiać silnk to nie na 1Z na litość Boską, weź przynajmniej AFNa i to najlepiej z Quattro będziesz miał prawie problem z napędem już z bani, a tak to będzie już rzeźbienia, rzeźbienia i jeszcze raz rzeźbienia a jeździć to nie będzie. Tak wiec proponuje sprzedać tego 1Zeta i kupić w jego miejsce AFNa co najmniej! Co do Intercoolera montuj of razu FMIC. <ok>sisu32 pisze:Jeśli byś mi mógł powiedzieć co to " swap" i " m-tdi" byłbym bardzo wdzięczny <ok>
swap to poprostu zamiana/podmiana silnika, a m-tdi to silnik 1.9tdi odczujnikowany i bez komputera, i ze zwykla pompa na linke zamiast tej z elektronika, i tam bez paru elektronicznych pierdolek... Szukaj majstra ktory ci przezuci silnik i cala elektronike podlonczy, chyba ze m-tdi to sam dasz rade, pozdro <ok>
Ciekawy projekt połączenie TDI z quattro, pytanie tylko czy 1Z nie będzie za słaby do napędzania 4 kół, chyba że masz plany odnośnie modyfikacji samego silnika, ja jednak proponowałbym wsadzić coś bardziej rozwojowego niż 1Z tak jak napisali wcześniej koledzy więcej mocy w serii da lepsze rezultaty po modach, a i bez ruszania silnika auto będzie się nieźle odpychało. Powodzenia w pracach.
W Polsce jeździ już jedna Audi 80 b2 quattro z silnikiem 1Z i zajefajnie wymiata można filmiki zobaczyć na popularnym, zagranicznym serwisie z filmikami YT. Widać jak daje czarnego Stefana i nigdy bym nie pomyślał, że 1Z w tej budzie może dawać aż tyle frajdy.
Właściciel tego autka zamieścił linki do tych filmików na forum AKP. Także sisu32 czekamy na efekty twojego swapa.
Właściciel tego autka zamieścił linki do tych filmików na forum AKP. Także sisu32 czekamy na efekty twojego swapa.