Guzik, ten policjant jakiś niedouczony był i tyle.
Po pierwsze przepisy wyraźnie mówią, żadnych ciemnych szyb z przodu. W odstępstwach nie ma ani słowa na temat ciemnych szyb i schorzeń narządu wzroku pozwalających na ciemne szyby. Po drugie jeśli ktoś ma stwierdzoną nadwrażliwość na światło to ma nosić specjalne okulary korekcyjne, a nie przyciemniać szyby w aucie. Po trzecie, w takim razie powinien sobie jeszcze przyciemnić szybę czołową bo co z tego, że boczne ma ciemne, światło najbardziej razi z przodu, nieprawdaż? Po czwarte wreszcie kto w takim razie wydał mu prawo jazdy, żaden lekarz po stwierdzeniu takiego schorzenia nie wyda zaświadczenia o możliwości prowadzenia pojazdów ze względu na wysokie prawdopodobieństwo oślepienia przez pojazdy jadące z przeciwka. Co jak wiecie i tak jest bardzo niebezpieczne, a w tym wypadku jeszcze bardziej bo silne oślepienie powoduje ostry ból i tym bardziej może być przyczyną tragedii.
Nie twierdzę, że Twój znajomy bajki opowiada, przedstawiam tylko to co wyczytałem w kodeksie i dowiedziałem się jak robiłem kiedyś rozszerzone badania psychotechniczne to rozmawiałem przy okazji na podobny temat. A to schorzenie nie pojawia się ot tak nagle tylko istnieje od urodzenia, a z wiekiem co najwyżej się pogłębia.