Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Typ89 R5] 2.5 R5 07K + skrzynia 0B4 40/60 6G Projekt...

Prezentacja w/w od 1986 do 1991.
Awatar użytkownika
Maszu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Maszu » 18 lip 2012, 22:18

Kod: Zaznacz cały

Sukces tkwi
W NIEMIECKIEJ
TERMOKURCZLIWEJ
FOLII DO PRZYCIEMNIANIA LAMP SAMOCHODOWYCH
ale sciema!!!!!! ahahahhahahah! toc to pospolity ORACAL seria 8300 :mrgreen: :mrgreen:

czego to czlowiek nie napisze zeby omamic ludzi :mrgreen: :mrgreen:

aprops to wydaje mi sie zebylaby zolta folia na szyby ;-)

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 18 lip 2012, 22:31

Maszu pisze:ale sciema!!!!!! ahahahhahahah! toc to pospolity ORACAL seria 8300 :mrgreen: :mrgreen:

czego to czlowiek nie napisze zeby omamic ludzi :mrgreen: :mrgreen:
Chwyt marketingowy jak magnetyzery i urządzenie podłączające do zapalniczki zmniejszające spalanie i zwiększające moc <ok>
Maszu pisze:aprops to wydaje mi sie zebylaby zolta folia na szyby ;-)
Ale chyba mniej żółta ? Droga taka impreza ?

Awatar użytkownika
Maszu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Maszu » 18 lip 2012, 22:39

Audi Sport pisze:Ale chyba mniej żółta ? Droga taka impreza ?
szczerze przyznam ze nie wiem, musialbym sie mojego importera zapytac...
z tego co pamietam to dziala to cos na zasadzie lustra weneckiego barwionego na żółto...

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 18 lip 2012, 22:42

Maszu pisze:z tego co pamietam to dziala to cos na zasadzie lustra weneckiego barwionego na żółto...
To mi się podoba <ok>

Awatar użytkownika
Maszu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Maszu » 18 lip 2012, 22:54

Audi Sport pisze:
Maszu pisze:z tego co pamietam to dziala to cos na zasadzie lustra weneckiego barwionego na żółto...
To mi się podoba <ok>
rozeznam sie w temacie i dam Ci znac <ok>

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 18 lip 2012, 22:55

Ok,
Dzięki wielkie <ok>

Awatar użytkownika
Maszu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Maszu » 18 lip 2012, 23:00

Audi Sport pisze:Ok,
Dzięki wielkie
Proszsszszszsz! dokladka tunelu sie nalezy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: <lol> <rotfl>

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 18 lip 2012, 23:17

Maszu pisze: dokladka tunelu sie nalezy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: <lol> <rotfl>
Ta jasne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 28 lip 2012, 21:19

Witam,
Sprawę wskazywania temp. zew. ogarnąłem bardzo prostym sposobem dokładając nowy czujnik :mrgreen: W tym celu trzeba było wyrezać wiązkę i jakoś połączyć to z instalacją tronica spod deski ;-) Niestety fachowcy z U.S.A nie przewidzieli instalacji pod wyświetlacz skoro można sprawdzić temperaturę zewnętrzna przy pomocy przycisku "Outside temp." ;-) Rozwiązałem też problem niedziałającego drugiego biegu wentylatora, wystarczyło postudiować schematy ;-) Nie obyło się też bez problemów z prawidłowym działaniem tronica. Po przekręceniu zapłonu migała dioda na panelu sygnalizująca niesprawność przez co nie załączało sprężarki. Winny okazał się zimny lut na potencjonometrze silniczka regulacji klapy ciepłe/zimne ;-) Teraz wszystko bangla, czas składać wnętrze :mrgreen: Niestety kody tronica znalazłem tylko na niemieckiej stronie, a z językiem niezbyt, a od tronica nowszego nie pasują, a ze schematami spory problem :roll: Jednak czego się nie robi by było jak w fabryce ;-) Pozostało tylko kupić czarny panel, jak co chętnie się zamienię za swój w prawdziwym drewnie ;-)

Zdjęcia:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
ziemor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziemor » 28 lip 2012, 21:35

Długa historia auta - fajnie :)

Awatar użytkownika
Lolek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lolek » 28 lip 2012, 22:13

AUDISPORT a po co wyzbywac sie takiego luksusu jakim bylo drewno w B3 Ja bym zostawil to bo bedzie sie ladnie komponowac w aucie A jak jeszcze dorwiesz taki sam dekor nad schowek pasazera to cud miod malina :-D

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 29 lip 2012, 19:23

ziemor pisze:Długa historia auta - fajnie :)
Dzięki, ja nie tych co zmieniają auta jak rękawiczki, ten samochód znam od małego więc jest dla mnie bezcenny ;-)
Lolek pisze:po co wyzbywac sie takiego luksusu jakim bylo drewno w B3 Ja bym zostawil to bo bedzie sie ladnie komponowac w aucie A jak jeszcze dorwiesz taki sam dekor nad schowek pasazera to cud miod malina
Nie podchodzi mi to drewno :-/ Aby to było jak w oryginale to trzeba by kupić też dodatkowe zegary w drewnie ;-) W zwykłym panelu podoba mi się też ten napis "Electronic Climate Control" <ok>

Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 29 lip 2012, 19:26

Wywal drewno jedyne łądne to jest w B4 w b3 były za jasne. Dobrze że panel starego typu, środek w klimacie pierwszych B3.

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 29 lip 2012, 19:49

GerB3 pisze:Wywal drewno jedyne łądne to jest w B4 w b3 były za jasne.
Fakt, drewno w B3 jest zbyt jasne ale to drewno, zawsze można ściemnić to jakąś lakierobejcą to ściemnić :mrgreen: Jednak drewno to nie dla mnie ;-) Nie pasuje to do reszty wnętrza ;-)
GerB3 pisze: Dobrze że panel starego typu, środek w klimacie pierwszych B3.
Przecież wszystkie B3 i Coupe Typ89 mają climatornic starego typu <ok> Klimat musi być ;-) No i jaka satysfakcja montażu, jedyna lipa to to, że temperaturę ustawia się co 1 stopień, a nie co pół jak w nowszym typie i prędkość nawiewu jest albo "Auto", albo ustawia się aby słabiej wiało lub mocno ;-) Ale jaki lans by przy pomocy przełącznika na panelu ustawić sobie stopnie według skali Celsjusz/Fatentheit <ok>

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 15 sie 2012, 00:22

15.08.2012r.

Temat climatorncia uważam za zamknięty (oczywisćie tylko we wnętrzu). Pozostało ogarnąć klimę od strony mechanicznej aby był chłodek <ok> Wszystko działa jak fabryka chciała :mrgreen: Poza troniciem wpadło tez inne dodatkowe wyposażenie.

Co wpadło ?

- Climatronic - bogatsza wersja z obiegiem wewnętrznym <ok>
- Tempomat - P&P z Typ89 3A US
- Regulacja wys. świateł
- Pełnosprawny Autocheck - moduły kontroli świateł przednich i tylnych itd.
- Wyświetlacz temp. zew. - wreszcie wyświetla temp. po 3 latach :mrgreen:
- Podświetlanie tylnej popielniczki - zrezana wiązka na wzór oryginału ;-)

Sprawozdania i zdjęcia z etapów prac ;-)

Prace powoli idą, została puszczona wiązka pod deską od tronica, tempomatu, reg. wys. świateł i poprawnie puszczona wiązka od przełącznika BC. W desce zamontowany został czujnik nasłonecznienia ( w stelażu deski jest już wykonany na niego otwór, kwestia wycięcia otworu we floku). Do tego zamontowany został stelaż serownika podciśnień i wentylatorka od czuja nasłonecznienia. Wpadł też czujnik wilgotności powietrza do lampki w podsufitce. Przy okazji puściłem ori wiązkę przednich głośników.

Doszła taśma do wiązek to wziąłem się za obklejanie instalacji :mrgreen: Wszczepiłem też instalację modułu kontroli świateł do wiązki tylnych lamp.

Obrazek

Nareszcie udało mi się dostać wiązkę tzw. lewą (lampy, halogeny, kierunki, klakson, wentylatory chłodnicy itp.) od wersji z climatorniciem z R5, bo dostać to do R4 to już nielada wyczyn. Chcę mieć wszystko ori bym później nie zastanawiał się co z czym i dlaczego jak sie coś skopie ;-) Instalacja jest zupełnie inaczej rozwiązana niż w wersji bez klimy. We wtyczce czujnika temp. w chłodnicy są 3 przewody do 1'go i 2'giego biegu wentylatora. Pod skrzynkę bezp. dochodzi szara wtyczka i wywalamy dotychczasowy przekaźnik wentylatora z gniazda nr. 2 i zastępujemy go dwoma przekaźnikami 214 w 6 i 11 gnieździe ;-) Do tego mamy wtyczkę do połaczenia z instalacją spod deski rozdzielczej z sygnałami do załączania poszczególnych biegów wentylatora. Do tego wzbogaciłem wiązkę poprzez wszepienie instalacji do modułu kontroli przednich świateł do AC <ok>
Dziś odpaliłem tronica na właczonym zapłonie i borykam się z problemem wyświetlanej temp. zew. po podpięciu wyświetlacza tego w liczniku :roll:

Obrazek Obrazek

Zrezałem sobie również wiązkę podświetlania tylnej popielniczki ;-)

Obrazek Obrazek

Witam,
Sprawę wskazywania temp. zew. ogarnąłem bardzo prostym sposobem dokładając nowy czujnik :mrgreen: W tym celu trzeba było wyrezać wiązkę i jakoś połączyć to z instalacją tronica spod deski ;-) Niestety fachowcy z U.S.A nie przewidzieli instalacji pod wyświetlacz skoro można sprawdzić temperaturę zewnętrzna przy pomocy przycisku "Outside temp." ;-) Rozwiązałem też problem niedziałającego drugiego biegu wentylatora, wystarczyło postudiować schematy ;-) Nie obyło się też bez problemów z prawidłowym działaniem tronica. Po przekręceniu zapłonu migała dioda na panelu sygnalizująca niesprawność przez co nie załączało sprężarki. Winny okazał się zimny lut na potencjonometrze silniczka regulacji klapy ciepłe/zimne ;-) Teraz wszystko bangla, czas składać wnętrze :mrgreen: Niestety kody tronica znalazłem tylko na niemieckiej stronie, a z językiem niezbyt, a od tronica nowszego nie pasują, a ze schematami spory problem :roll: Jednak czego się nie robi by było jak w fabryce ;-) Pozostało tylko kupić czarny panel, jak co chętnie się zamienię za swój w prawdziwym drewnie ;-)

Obrazek Obrazek Obrazek

Zamontowany został oczywiście czujnik temp. cieczy chłodzącej na wężu zasilającym do nagrzewnicym.

Obrazek Obrazek Obrazek

Jako iż jestem w przekonaniu, że dobry wypas to full wypas postanowiłem do niego dążyć doposażając czarnulę w tempomacik. Oczywiście nie ma lipy i pozostałem przy przełączniku starego typu, a zestaw pochodzi z 80'tki US z 3A więc P&P. W zestawie niepocięta wiązka co wnioskuje, że sprzedający nie jest idiotą <ok> Jedynie muszę gdzieś dostać tulejkę chyba teflonową do cięgna guszki (teraz zastepuje je patent z podkładką owiniętą izolacją...)

Obrazek Obrazek Obrazek

Już wszystko poskładane, pozostało tylko dopieścić szczegóły ;-)

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Audi 80/90 - B3.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl