[Audi b4] stuki w zawieszeniu
Ja miałem to samo...
Najpierw wymieniłem tuleje wahacza, potem łożyska McPersona i drążki stabilizatora i po problemie. A! jeszcze wymieniłem odboje amortyzatorów których praktycznie już nie było... także czytając wasze posty i też z innych źródeł dołączam się do teorii że "ten typ tak ma". Ale to też może być wina kierowcy - im szybciej ruszasz tym szybciej się wszystko wyrabia...
Najpierw wymieniłem tuleje wahacza, potem łożyska McPersona i drążki stabilizatora i po problemie. A! jeszcze wymieniłem odboje amortyzatorów których praktycznie już nie było... także czytając wasze posty i też z innych źródeł dołączam się do teorii że "ten typ tak ma". Ale to też może być wina kierowcy - im szybciej ruszasz tym szybciej się wszystko wyrabia...
Witam was mam pytanie jak wymienic lozysko amortyzatora przedniego w b4 bo juz mi sie chyba calkiem rozlecialo a nie wiem jak sie do tego zabrac. wymienilem niedawno tuleje wachaczy ale dalej cos stuka wiec doszedlem do wniosku ze wymienie wszystkie gumy ktore moga powodowac stukanie i teraz mam pytanie z jakich dokladnie elementow sie sklada zawieszenie w b4 chodzi mi o to zebym wiedzial co kupic jakie gumy i elementy pozdro.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jeśli stuka ci zawieszenie to tak jak wyżej pisałem - łożysko amortyzatora, odboje, łączniki stabilizatora i tuleje. Co do demontażu łożyska to musisz podnieść te koło do góry, notabene je zdjąć;) odkręcić łącznik stabilizatora, odkręcić śruby łączące McPersona z wahaczem i pod maską odkręcić amortyzator i wtedy wyciągniesz kolumnę. Żeby zdjąć łożysko będziesz potrzebował 2 ściągaczy do sprężyny (takie skręcane). Po zaciśnięciu sprężyny odkręcasz już łożysko, czyścisz wszystko i zakładasz nowe. Resztę musisz jeszcze skręcić i gotowe. Sprawdź te łączniki jeszcze bo ja to na końcu wymieniałem a też stukało straszne! I razem z łożyskiem kupiłem od razu odboje bo co się okazało po rozebraniu całości miast gumowych odbojów były gumowe podkładki (tak się rozsypały...)yankes pisze:Witam was mam pytanie jak wymienic lozysko amortyzatora przedniego w b4 bo juz mi sie chyba calkiem rozlecialo a nie wiem jak sie do tego zabrac. wymienilem niedawno tuleje wachaczy ale dalej cos stuka wiec doszedlem do wniosku ze wymienie wszystkie gumy ktore moga powodowac stukanie i teraz mam pytanie z jakich dokladnie elementow sie sklada zawieszenie w b4 chodzi mi o to zebym wiedzial co kupic jakie gumy i elementy pozdro.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
raczej nie... je raczej było by słychać w czasie postoju na biegu jałowym (na niskich obrotach). w tym wypadku tym bym się nie zajmował. A co do części to dobrze ci radze kupuj części oryginalne albo niemieckie zamienniki. będziesz miał mniej roboty w przyszłości (nie będzie trzeba ich tak często wymieniać:)
miałem to samo
mam to samo byłem u 2 diagnostów i stwierdzili .że wszystko jest ok.
a pojechałem do mechanika i stwierdził że to tuleje na wózku pod silnikiem pozatym mam dodatkowo wywalona poduszke od podwieszenia silnika znajduje się pod chłodnicą z przodu na belce.
Przy szybszej jeżdzie jak wjechałem w jakąś dziurę czy nierównośc to ściągało samochód na bok chociaż zbieżnośc miałem ustawianą.
pozdrawiam[/b]
a pojechałem do mechanika i stwierdził że to tuleje na wózku pod silnikiem pozatym mam dodatkowo wywalona poduszke od podwieszenia silnika znajduje się pod chłodnicą z przodu na belce.
Przy szybszej jeżdzie jak wjechałem w jakąś dziurę czy nierównośc to ściągało samochód na bok chociaż zbieżnośc miałem ustawianą.
pozdrawiam[/b]
W B4 żeby wyciągnąć kolumnę proponuje moje rozwiązanie.
Wszystko tak samo się robi jak koledzy wyżej podali poza:
Odkręcamy od kolumny zwrotnicę (2 śruby), zamiast kolumny od wahacza, przez co nie przestawi nam się kąt zawiasu.
Odpinamy pod maską czujniki od ABS i kable wpychamy do błotników,
Odkręcamy końcówkę drążka kierowniczego,
Odkręcamy mocowanie amorka u góry,
Wyciągamy całą kolumnę MacPersona.
Zeby zmienić łozysko musimy ścisnąć ściągaczami sprężyny, bo inaczej nie założymy nowego.
Odkręcamy od kolumny zwrotnicę (2 śruby), zamiast kolumny od wahacza, przez co nie przestawi nam się kąt zawiasu.
Zeby zmienić łozysko musimy ścisnąć ściągaczami sprężyny, bo inaczej nie założymy nowego.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
z tym odkręcaniem kolumny to mi o to samo chodziło tylko się źle "wypisałem";) ja mam akurat zawieche identyczną jak w B4 (o dziwo) bo w B3 z początku '90 jest jescze inne mocowanie McPersona...szogun0 pisze:W B4 żeby wyciągnąć kolumnę proponuje moje rozwiązanie.
ale checa z tym moim trzepaniem kierownica wywazalem kola, przekladalem opony felgi ,juz mialem zmieniac tulejki ,oczywiscie zadnych luzow ,koles na warsztacie mowi choc jeszcze raz zanienimy kola, mialem jeszcze 2szt zimowe zakladamy i proba ,a tu cisza zero trzepania, niewiem juz kompletnie o co chodzi :shock:
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
... ja ci powiem - masz nowy wydatek! felgi nowe trzeba będzie kupić. Twoje są już pewnie kwadratowe albo trójkątne... niestety tak bywa:(wilu8 pisze:ale checa z tym moim trzepaniem kierownica wywazalem kola, przekladalem opony felgi ,juz mialem zmieniac tulejki ,oczywiscie zadnych luzow ,koles na warsztacie mowi choc jeszcze raz zanienimy kola, mialem jeszcze 2szt zimowe zakladamy i proba ,a tu cisza zero trzepania, niewiem juz kompletnie o co chodzi :shock:
to czemu na wywazarce nic nie wyyszlo felgi orginalne bez zadnych sladow uszkodzen bardziej stawiam na oponyOofol pisze:... ja ci powiem - masz nowy wydatek! felgi nowe trzeba będzie kupić. Twoje są już pewnie kwadratowe albo trójkątne... niestety tak bywa:(wilu8 pisze:ale checa z tym moim trzepaniem kierownica wywazalem kola, przekladalem opony felgi ,juz mialem zmieniac tulejki ,oczywiscie zadnych luzow ,koles na warsztacie mowi choc jeszcze raz zanienimy kola, mialem jeszcze 2szt zimowe zakladamy i proba ,a tu cisza zero trzepania, niewiem juz kompletnie o co chodzi :shock:
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tegoże wyważarka nic nie wykazała nie napisałeś... felgi na pewno nie były już klepane? i są oryginalne? a opony które są na nich ile mają lat? w jakim są stanie?wilu8 pisze:to czemu na wywazarce nic nie wyyszlo felgi orginalne bez zadnych sladow uszkodzen bardziej stawiam na oponyOofol pisze:... ja ci powiem - masz nowy wydatek! felgi nowe trzeba będzie kupić. Twoje są już pewnie kwadratowe albo trójkątne... niestety tak bywa:(wilu8 pisze:ale checa z tym moim trzepaniem kierownica wywazalem kola, przekladalem opony felgi ,juz mialem zmieniac tulejki ,oczywiscie zadnych luzow ,koles na warsztacie mowi choc jeszcze raz zanienimy kola, mialem jeszcze 2szt zimowe zakladamy i proba ,a tu cisza zero trzepania, niewiem juz kompletnie o co chodzi :shock: