[Audi b4] stuki w zawieszeniu
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
[Audi b4] stuki w zawieszeniu
Cześć.
Podczas jazdy po delikatnych nierównościach drogi, malutkich garbach, przejezdzie przez torowisko itp słysze z przodu delikatne stukanie, luz jakiś. Nie jest to metaliczne stukanie w budę tylko dziwne, dość ciche pukanie.
Dzieje się to po obu stronach przedniego zawieszenia przy czym z prawej strony jakby trochę glosniej i czesciej.
Jesli wjadę w więszą nierównośc, wyrwę w drodzę, garba większego typu korzen pod asfaltem zawieszenie pracuje ok cicho, miękko i prawidłowo jednak wkurzają mnie delikatne postukiwania głuche przy malutkich nierównościach.
Macie jakieś pomysly, co to moze byc ?
Podczas jazdy po delikatnych nierównościach drogi, malutkich garbach, przejezdzie przez torowisko itp słysze z przodu delikatne stukanie, luz jakiś. Nie jest to metaliczne stukanie w budę tylko dziwne, dość ciche pukanie.
Dzieje się to po obu stronach przedniego zawieszenia przy czym z prawej strony jakby trochę glosniej i czesciej.
Jesli wjadę w więszą nierównośc, wyrwę w drodzę, garba większego typu korzen pod asfaltem zawieszenie pracuje ok cicho, miękko i prawidłowo jednak wkurzają mnie delikatne postukiwania głuche przy malutkich nierównościach.
Macie jakieś pomysly, co to moze byc ?
Może to być także luz na łożysku górnym McPersona. Słyszalny właśnie na drobnych nierównościach bardziej niż na dużych dziurach. Ale z tym najlepiej na diadnostykę jechać bo o ile stuki są silne - można samemu dojść czy to sworzeń, czy tuleje "wózka" czy coś innego a przy delikatnym trudno będzie ustalić...
Tak. Oczywiście, że może tak być, ale u mnie wymieniłem łożyska McPersona.Maroo pisze:Może to być także luz na łożysku górnym McPersona. Słyszalny właśnie na drobnych nierównościach bardziej niż na dużych dziurach. Ale z tym najlepiej na diadnostykę jechać bo o ile stuki są silne - można samemu dojść czy to sworzeń, czy tuleje "wózka" czy coś innego a przy delikatnym trudno będzie ustalić...
- hołard
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 AAN
Witam nie wiem czy o takie stukanie, pukanie chodzi w tym temacie ale ja u siebie miałem własnie takie głuche puki z przodu po najechaniu na garby, dziury albo przy raptownym ruszaniu.Okazało sie ze lewa poduszka pod silnikiem nie była dokrecona, po dokreceniu pukanie ustało :mrgreen: . Moze u kogos jest to samo.Pozdrawiam
stuki w zawieszeniu.
Mam ten sam wóz juz to przerabiałem; stawiam na tuleje wózka i łączniki stabilizatora.Na pocieszenie dodam, że części nie są drogie.
wilu, jesli przy hamowaniu i w przedziale predkosci 80-120, to na pewno sprawa krzywej tarczy - dość to nieprzyjemne jest faktycznie.wilu8 pisze:to ja się przyłącze mam drgania kierownicy bez obciążenia od 70km głuch pukanie też trace nadzieje do wykrycia problemu bo wszystko wygląda ok pozdrawiam
a co do pukania - czas jakis temu miałam podobny odgłos przy 70 tce - choc ja bym go okresliła raczej jako rodzaj cichego bulgotu. Pojawił sie po pospiesznie zrobionej zbieżności kół i bardzo mnie przez jakis czas stresował. a mechanik pogonił mnie precz i powiedział, zebym sobie podkręciła radio.
jak znikad sie pojawił tak znikad zapadł sie pod ziemie.