Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi b4] stuki w zawieszeniu

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

[Audi b4] stuki w zawieszeniu

Post autor: Doc » 23 lis 2006, 23:13

Cześć.

Podczas jazdy po delikatnych nierównościach drogi, malutkich garbach, przejezdzie przez torowisko itp słysze z przodu delikatne stukanie, luz jakiś. Nie jest to metaliczne stukanie w budę tylko dziwne, dość ciche pukanie.
Dzieje się to po obu stronach przedniego zawieszenia przy czym z prawej strony jakby trochę glosniej i czesciej.
Jesli wjadę w więszą nierównośc, wyrwę w drodzę, garba większego typu korzen pod asfaltem zawieszenie pracuje ok cicho, miękko i prawidłowo jednak wkurzają mnie delikatne postukiwania głuche przy malutkich nierównościach.

Macie jakieś pomysly, co to moze byc ?

Chris
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Chris » 24 lis 2006, 15:55

Mam dokladnie ten sam problem.Przy duzych dziurach cicho a przy malych cos stuka.

Awatar użytkownika
klepa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: klepa » 24 lis 2006, 17:46

Może być wiele przyczyn a mianowicie jedna z nich może być wyrobiony sworzeń albo drążek stabilizatora, bądź jakaś śruba od wahacza poluzowana.

szogun0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szogun0 » 24 lis 2006, 18:58

Tulejki wózka silnika?
U mnie jest podobny problem, zawieszenie sprawdzałem, nie ma luzów, maglownica w porządki a stuki są.
I zostały mi właśnie albo te tulejki, albo luz osiowy amortyzatorów.

Awatar użytkownika
Rebu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rebu » 24 lis 2006, 19:43

To chyba jakaś plaga - tez mam takie stuki. Myślałem ze pojeżdżę jeszcze przez zimę ale z ledwo zauważalnych stuków zrobiło się to uciążliwe. Sprawdzałem zawieszenie na diagnostyce nic nie wykazało i myślę że to tulejki wózka (kołyski) - w przyszłym tygodniu wymiana.

Matko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Matko » 24 lis 2006, 22:47

Może to być także luz na łożysku górnym McPersona. Słyszalny właśnie na drobnych nierównościach bardziej niż na dużych dziurach. Ale z tym najlepiej na diadnostykę jechać bo o ile stuki są silne - można samemu dojść czy to sworzeń, czy tuleje "wózka" czy coś innego a przy delikatnym trudno będzie ustalić...

szogun0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szogun0 » 25 lis 2006, 17:36

Maroo pisze:Może to być także luz na łożysku górnym McPersona. Słyszalny właśnie na drobnych nierównościach bardziej niż na dużych dziurach. Ale z tym najlepiej na diadnostykę jechać bo o ile stuki są silne - można samemu dojść czy to sworzeń, czy tuleje "wózka" czy coś innego a przy delikatnym trudno będzie ustalić...
Tak. Oczywiście, że może tak być, ale u mnie wymieniłem łożyska McPersona.

Awatar użytkownika
hołard
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 AAN

Post autor: hołard » 25 lis 2006, 19:20

Witam nie wiem czy o takie stukanie, pukanie chodzi w tym temacie ale ja u siebie miałem własnie takie głuche puki z przodu po najechaniu na garby, dziury albo przy raptownym ruszaniu.Okazało sie ze lewa poduszka pod silnikiem nie była dokrecona, po dokreceniu pukanie ustało :mrgreen: . Moze u kogos jest to samo.Pozdrawiam

Glili

stuki w zawieszeniu.

Post autor: Glili » 27 lis 2006, 12:43

Mam ten sam wóz juz to przerabiałem; stawiam na tuleje wózka i łączniki stabilizatora.Na pocieszenie dodam, że części nie są drogie.

Awatar użytkownika
KORU
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: KORU » 29 lis 2006, 16:04

Przerabiam to samo to co zescie napisali, wszystko sie zgadza. Ten typ tak ma :mrgreen:

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 29 lis 2006, 20:50

to ja się przyłącze mam drgania kierownicy bez obciążenia od 70km głuch pukanie też trace nadzieje do wykrycia problemu bo wszystko wygląda ok pozdrawiam

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 29 lis 2006, 21:12

wilu8 pisze:mam drgania kierownicy bez obciążenia od 70km
to raczej nie ma nic wspolnego z naszym problemem.
MOze felga krzywa, moze brak pierscieni na piascie a felga nie oryginalna, moze krzywa poloska, moze koła nie wywazone ?

wilu8

Post autor: wilu8 » 29 lis 2006, 23:33

podobny problem szkoda na nowy temat a z kolami probowalem auto orginal nic nie grzebane przy poloskach

aurissa

Post autor: aurissa » 30 lis 2006, 23:05

wilu8 pisze:to ja się przyłącze mam drgania kierownicy bez obciążenia od 70km głuch pukanie też trace nadzieje do wykrycia problemu bo wszystko wygląda ok pozdrawiam
wilu, jesli przy hamowaniu i w przedziale predkosci 80-120, to na pewno sprawa krzywej tarczy - dość to nieprzyjemne jest faktycznie.

a co do pukania - czas jakis temu miałam podobny odgłos przy 70 tce - choc ja bym go okresliła raczej jako rodzaj cichego bulgotu. Pojawił sie po pospiesznie zrobionej zbieżności kół i bardzo mnie przez jakis czas stresował. a mechanik pogonił mnie precz :) i powiedział, zebym sobie podkręciła radio.

jak znikad sie pojawił tak znikad zapadł sie pod ziemie.

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 01 gru 2006, 10:22

tacy mechanicy powinni ulice zamiatac najborsze jest to ze u mnie jest to samo jak sie nie pokarze polcem tak zaden nie pomysli co jest nikt oczywiscie nie znalazł co jest :-( :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl