Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[80 B4 TDI] wszystko wymienione a dalej puka...

ODPOWIEDZ
myster
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: myster » 14 paź 2008, 22:57

Duch pisze:Regulowałem przed chwilą tą śrubkę na maglownicy i odkrecałem i dokręcałem efekt był taki że gdy dokręcałem kierownica szła ciężej a gdy odkręcałęm to coraz lżej to żeby zlikwidowac luz trzeba zakręcac tak a pozniej sprawdzic czy odbija kierownica i luzowac ja na tyle zeby sama odbijala dobrze rozumiem?
dokladnie jak nie odbija to trzeba luzowac.
a jak dokreciles to przestalo stukac jak machales kiera

jeszcze dodam ze kiedys wujaszek u siebie w golfie regulowal maglownice tylko tu zaznacze ze mial juz ostro ja dobita ze nie mogl ja juz tak ustawic zeby nie bylo luzu i zeby sama odbijala wiec ustawil tak ze musial lekko jej pomagac.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2008, 22:59 przez myster, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 14 paź 2008, 22:57

myster pisze:watpie zeby zniklo bicie umnie byly luzne dosc mocno i nic nie bilo tylko te stukanie
myster, nie mówię o tych śrubach, tylko o tej regulacji pod servem ;-)

Awatar użytkownika
Duch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Duch » 14 paź 2008, 23:00

Stukało tak samo wiec jutro jeszcze raz przereguluje dokładnie maglownice i jak nie pomoże pozostanie mi tylko wymiana :-?

myster
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: myster » 14 paź 2008, 23:01

IC69 pisze:
myster pisze:watpie zeby zniklo bicie umnie byly luzne dosc mocno i nic nie bilo tylko te stukanie
myster, nie mówię o tych śrubach, tylko o tej regulacji pod servem ;-)
tak tak wiem ale z mojego punktu widzenia to bez roznicy czy tu czy tu na jednym chodzi. Ale moge i sie mylic ;-)

[ Dodano: 2008-10-14, 23:03 ]
Duch pisze:Stukało tak samo wiec jutro jeszcze raz przereguluje dokładnie maglownice i jak nie pomoże pozostanie mi tylko wymiana :-?
a sprawdzales dobrze te sruby co pokazywalem na zdjeciu, bo mowie ze ja sprawdzajac to za pierwszym razem stwierdzilem ze jest ok a wcale nie bylo

Awatar użytkownika
Duch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Duch » 14 paź 2008, 23:12

sprawdziłem tylko okiem bo z tego co zobaczyłem to grubszy zabieg się by szykował z dostaniem się do nich ;-).Ale srprawa sie przedstawia tak że zdjąłem gumy osłaniające maglownice i gdy szarpałem za drążek to chodziło razem z tym wszystki co wchodzi do maglownicyjak by w środku lecz jutro postaram się sprawdzic czy są dokręcone ale stawiam na wymiane maglownicy.

Awatar użytkownika
Daras
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Daras » 14 paź 2008, 23:15

a powiedzcie czy w miejscu gdzie łączą sie drążki (nie gdzie to łączenie sie łączy z maglownicą) są jakieś tulejki? może one sie wywaliły?

Awatar użytkownika
Duch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Duch » 14 paź 2008, 23:18

Są takie gumowe ale raczej wątpie żeby one ąż tak stukały tym bardziej że na oko wyglądają dobrze i raczej żądko ulegają zużyciu.

myster
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: myster » 14 paź 2008, 23:19

Daras pisze:a powiedzcie czy w miejscu gdzie łączą sie drążki (nie gdzie to łączenie sie łączy z maglownicą) są jakieś tulejki? może one sie wywaliły?
tak sa takie gumowe ale jak sie nie myle to sa razem z drazkami,ale ja osobiscie slyszalem ze zadko kiedy one sie wybijaja

Awatar użytkownika
Daras
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Daras » 14 paź 2008, 23:30

jutro jade na wymiane osłony na przekładni wiec te śruby beda i tak ruszane. bede przy wymianie także sam je dokrece z całej siły. jak to nie bedzie to (tfu tfu) to nie wiem co zrobie...

fakt faktem przy ruszaniu i hamowaniu psytka mi sprezyna (jakby to) i kierownica jakieś pół obrotu przed koncem dobija sama ale zwalam to na mooooocno walnieta geometrie.

Awatar użytkownika
MARCIN 80B4
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: MARCIN 80B4 » 15 paź 2008, 18:51

no jeszcze trochę się pomocowałem z tymi śrubami i jest lepiej :-D , nadal puka ale już nie tak jak wcześniej i najważniejsze nie na każdym najmniejszym kamyku. :-D

Awatar użytkownika
sensej1989
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sensej1989 » 15 paź 2008, 18:58

Ja mecze się już z tym stukaniem pół roku :-/ dzisiaj po przeczytaniu tego tematu wziąłem się za maglownice... najpierw kasowałem luz i nic to nie dawało gdy skasowałem juz tak ze niby luzów nie było to ledwie kręciłem kierownicą dodam ze nie mam wspomagania a gdy ruszam drążkiem to rusza mi się tak jakby w środku tak samo jak u kolego Duch rozebrałem tez po obu stronach górne mocowania amortyzatorów i okazało się ze te nakrętki takie niby tulejki z 2 wycięciami (nie wiem jak to sie fachowo nazywa :-P ) były nie dokręcone około 3 obrotów :-| dokręciłem to podniosłem auto i okazuje się ze poduszki firmy febi po około 3 mies używania (ok 5tys km) mają niewielki luz. wątpię jednak aby było to to co powoduje stukanie ;/ w aucie wymieniłem prawie wszystko w zawieszeniu oprócz sworzni wahacza i końcówek drążków a mimo to zawieszenie dalej wali jak głupie i ten stuk nigdy nie został choćby trochę zminimalizowany :-/ jedyną pozytywną zmiana było prowadzenie auta po założeniu nowych amorków. A i zastanawia mnie jedna rzecz gdy na podniesionym kole ruszam nim na boki poziomo to poduszki ruszają się w kielichu co wydaje się normalne z racji ze auto jest podniesione i poduszki nie są oparte w kielichu, jednak zauważyłem tez luz w tych właśnie poduszkach i gdy dorwę trochę kaski kupie nowe tylko nie wiem jakiej firmy będą najlepsze, choć wątpię ze to zlikwiduje moje problemy :-/ Myślałem tez o drugiej maglownicy ale po skasowaniu luzów na maksa stukanie nie ustąpiło w moim przypadku ;/ Myślę ze nikt chyba nie wygra boju z tym zawieszeniem :cry:

Awatar użytkownika
Duch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Duch » 15 paź 2008, 21:05

O dziwo dzisiaj jak się przejechałem to trochę znikło stukanie po kręceniu na "bolka oko" regulacją maglowniy jak podpowiedział IC69 i juz to mi troszkę pomogło.Mam założone felgi z 16 z oponami 205 i 55 wysokością wiec cieżko żeby odbijała mi ładnie kierownica i nic nie stukało więc wyreguluje dokładnie to jak założę już zimowe z oryginalnymi wielkościami ;-) oryginalne oponki :).

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 15 paź 2008, 21:18

ja od siebie powiem ze po wielu zmaganiach nadal mi cos stuka z prawej strony ale ostatnio wymienilem wszystkie gumki na sankach i mimo iz stare nie wykazywaly luzu to teraz jest znacznie lepiej no i nie ma efektu ze czuc kazdy kamyczek pod kolem. jeszcze musze pokombinowac z ta maglownica jak bede mial chwile wolnego czasu.

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 15 paź 2008, 21:22

ech Panowie, co jest z ta nasza prawa strona, chyba 90 % nazekajacych na zawieszenie to własnie narzeka na prawy przód... co za licho tam siedzi...
Ja tylko załatwie sobie klucze i chwile czasu i tez sie pozadnie biore za maglownice, po dokreceniu jednej srubu jest wyczuwalna róznica!!

noorbi

Post autor: noorbi » 15 paź 2008, 21:57

Lenio21 pisze:co jest z ta nasza prawa strona
z naszą prawą stroną byłoby OK, gdyby tyle dziur na drogach przy prawej stronie nie było.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl