[B3 SB] Problemy ze wspomaganiem, coś strzela
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
podepnę się do tematu, u mnie problem polega na tym że wspomaganie jest za mocne kierownica chodzi bardzo lekko. Może to jest dobre dla żony przy parkowaniu bo stojąc w miejscu może małym paluszkiem kręcić kierownicą, ale przy jeździe to nie wiesz czy ty autem kierujesz czy może samo się prowadzi.
próbowałem przykręcić tą śrubkę do kasowania luzu na maglownicy, efekt był taki że kiera ciut ciężej chodziła ale nie potrafiła sama wrócić.
Może jest tam jakaś inna regulacja :?:
próbowałem przykręcić tą śrubkę do kasowania luzu na maglownicy, efekt był taki że kiera ciut ciężej chodziła ale nie potrafiła sama wrócić.
Może jest tam jakaś inna regulacja :?:
Koledzy ja ze wspomaganiem mam problem przy mrozie. Jak jest od zera w dół to przy odpaleniu samochodu pompa wydaje takie wycie a pierwszy skręt kierownicy to odczuwalny lekki opór. Silnik się rozgrzeje i tematu nie ma. Pompa chodzi cicho, wspomaganie przy skręcie nie piszczy i nie wyje wszystko jest cacy. To samo jak jest lato cisza i spokój. Czy to pompa wspomagania ma już dość czy może czas wymienić płyn, który może ma domieszkę wody która zamarza przy minusowej temperaturze? Płyn tańszy niż pompa. Ale jak to wadliwa pompa to szkoda płynu lepiej dolać go do nowej pompy. Pomóżcie może coś jeszcze ma wpływ na takie działanie wspomaganie.
nie wymieniałem płynu, dolałem tylko kiedyś troche jak zauważyłem lekki wyciek przy przewodzie który wchodzi od zbiorniczka do pompy. Dolałem płynu i wyciek zanikł. Płyn a raczej małą buteleczkę płynu zakupiłam na stacji benzynowej i nie wiem jaki płyn ma kolor.
Co zrobić aby wymienic płyn. Który przewód odkręcic aby wyleciał stary płyn i ile wchodzi do układu wspomagania płynu?
Co zrobić aby wymienic płyn. Który przewód odkręcic aby wyleciał stary płyn i ile wchodzi do układu wspomagania płynu?
Dolny od pompy wspomagania, wchodzi ok. 0,8L kolor/rodzaj pewnie Ci polecą febi biały z zielona nakrętkąTajfun pisze:nie wymieniałem płynu, dolałem tylko kiedyś troche jak zauważyłem lekki wyciek przy przewodzie który wchodzi od zbiorniczka do pompy. Dolałem płynu i wyciek zanikł. Płyn a raczej małą buteleczkę płynu zakupiłam na stacji benzynowej i nie wiem jaki płyn ma kolor.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dzisiaj wziąłem się za to wspomaganie i usunąłem problem <ok>
Wypompowałem ze zbiornika trochę płynu i dolałem do pełna środkiem do czyszczenia układów wspomagania, przez 20 minut przemęczyłem układ na tym skręcając ciągle od końca do końca na podniesionych kołach. Po zlaniu całego płynu z układu był on czarny jak smoła, sporo syfu wyleciało :shock:
Wyczyściłem dokładnie zbiornik, wypłukałem raz jeszcze układ nowym płynem i zalałem do pełna Płyn oczywiście Ferdek Bilstein zielony minerał, teraz wspomaganie pracuje idelanie, żadnego strzelania i przepuszczającego paska <ok>
Wypompowałem ze zbiornika trochę płynu i dolałem do pełna środkiem do czyszczenia układów wspomagania, przez 20 minut przemęczyłem układ na tym skręcając ciągle od końca do końca na podniesionych kołach. Po zlaniu całego płynu z układu był on czarny jak smoła, sporo syfu wyleciało :shock:
Wyczyściłem dokładnie zbiornik, wypłukałem raz jeszcze układ nowym płynem i zalałem do pełna Płyn oczywiście Ferdek Bilstein zielony minerał, teraz wspomaganie pracuje idelanie, żadnego strzelania i przepuszczającego paska <ok>