Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK] Tył po stłuczce - Czy warto?/Gdzie?/Za ile?

ODPOWIEDZ
M4ngo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK] Tył po stłuczce - Czy warto?/Gdzie?/Za ile?

Post autor: M4ngo » 11 sty 2016, 13:44

Witam wszystkich bardzo serdecznie ;-)
Jak zauważyłem, jest tu na forum wielu specjalistów którzy mam nadzieję, nakierują mnie w sprawie poskładania tyłu w mojej audi.

Dwa miesiące temu kupiłem to audi 80 po dobrej cenie. W pełni świadom tego że tył był stuknięty lecz samochód jest naprawdę sprawny mechanicznie i w tej cenie nic tak fajnego nie znalazłem.
Poprzedni właściciel miał stłuczkę w której ktoś wjechał mu w tył. Wgnieciona została ta belka na której jest uchwyt klapy bagażnika, przez co docisnęła koło zapasowe i tak sobie na razie jest :)
Dodatkowo pojawiły się zgięcia po obu stronach na błotnikach z tyłu (zaznaczyłem na zdjęciu z jednej strony ale coś takiego jest po obu). Prawdopodobnie zgięła się podłużnica w dół i pociągnęła ze sobą błotniki.

I teraz moje pytanie. Czy to się da w ogóle naprawić? Samochód jest naprawdę fajny i chciałbym do niego wsadzić gaz ale nie wiem czy jest sens, skoro jest tak uszkodzony to potem będzie mi ciężko go sprzedać. Jakie mogły by być tego koszty i gdzie na Śląsku ktoś może coś takiego poskładać.
Dodam że w samochodzie nic nie stuka nie puka więc to uszkodzenie czysto wizualne lecz myślę że całkiem poważne. Ale w Polsce nie takie auta składają więc wciąż mam nadzieję :D

Przepraszam za tak tragiczne zdjęcie ale nie miałem innego.
Pozdrawiam serdecznie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 11 sty 2016, 16:19

Kup drugiego z uszkodzonym przodem i z dwóch złożysz jednego ;-) Technicznie podłożnice tylne są do wyciągnięcia ale nie wiem czy czasami remont tego na tip top nie przewyższy koszta samego auta.

Tylne drzwi maja te same szpary z tyłu?? nie ma z nimi problemu otwierac/zamykac?

M4ngo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: M4ngo » 11 sty 2016, 16:34

Wszystkie drzwi otwierają i zamykają się elegancko, z bagażnikiem był problem bo musiałem podnieść ten zamek na belce żeby klapa łapała i się domykała więc też już jest okej.
Chciałbym się pozbyć tych wgnieceń z błotnika bo jednak to widać. jakie mogą być koszty naciągnięcia tych tylnych podłużnic? Nie musi tam być idealnie, byle te błotniki wyprostować.
Samochód nie ściąga ani nie stuka więc to względy czysto wizualne.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
aluminium
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: aluminium » 11 sty 2016, 16:42

Daj więcej fotek tych wgnieceń i tyłu bo ciężko teraz oszacować czy się da.

elbula
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elbula » 11 sty 2016, 17:32

napewno sie da ,czeka mnie podobna operacja w moim cabie ,mialdelikanie tył draśnięty podłoga cała idealna ale na blotniku malusia fala ,naprawde mała wyglada jak wgniecenie ,dobry blachaz z okolic powiedział że spasuje to bezproblemowo ,tylko pas pod klapa wymieni względy estetyczne

M4ngo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: M4ngo » 11 sty 2016, 17:36

elbula pisze:napewno sie da ,czeka mnie podobna operacja w moim cabie ,mialdelikanie tył draśnięty podłoga cała idealna ale na blotniku malusia fala ,naprawde mała wyglada jak wgniecenie ,dobry blachaz z okolic powiedział że spasuje to bezproblemowo ,tylko pas pod klapa wymieni względy estetyczne
A jakie tego mogą być koszta?
Za chwilkę skoczę do autka i zrobię pare fotek żeby pokazać dokładnie co i jak

A więc oto fotki (wybaczcie moje zdolności artystyczne :) )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na zdjęciach widać to trochę mniej, w słoneczny dzień niestety rzuca się to w oczy bardzo.
Swoją drogą jakie te 80iątki są piękne....

elbula
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elbula » 11 sty 2016, 20:10

hmm kosztta nie wiem ale moze nie jest żle ,mam podobna sytuacje jak ty tylko ja z jednej strony,jak lakier nie popekał na błotnikach ,to dobry blachaz naciągnie i bedzie git jedynie pod zderzakiem malowanie ewentyalnie jak bardzo pomiętolony do wymiany pas,poszukaj opini w twojej okolicy pojeżdzij popytaj ,i daj nam znać

M4ngo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: M4ngo » 11 sty 2016, 20:22

Tylko szczerze mówiąc nawet nie wiem czego się spodziewać bo poprzedni właściciel mówił że powiedzieli mu 500-700 za robienie tego, kolega który trochę przy tym robi strzelił sobie że z "tysiaka" a gościu który robi niby takie rzeczy ale głównie szyby(ale jakiś lelepeta bo kleił mi lusterko do szyby i odpadło :-P ) zaczął się śmiać że do tego "złoma" nie ma sensu tego robić i 3 tysiące by wziął gdybym się uparł... to wtedy się załamałem.
Także wolał bym chociaż z grubsza wiedzieć czego się spodziewać :-(

Awatar użytkownika
hubertm
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hubertm » 11 sty 2016, 20:51

Witam,

Te auta są wyjątkowe i wyjątkowo cenione właśnie za "wieczną" prawie blacharkę..,-pod warunkiem że nie było dzwona.
Twoje auto zostało pozbawione tej wyjątkowości.
Uderzenie w tył jest najgorsze bo bardzo kosztowne i dawno już bez sensu jeżeli miałoby być porządnie naprawione. Czyli zostaje naciągniecie i szpachla,-całkiem jej dużo nawet będzie...
Pozostaje pytanie ile za nie zapłaciłeś i ile kosztuje takie auto nie idealne ,ale bez aż takiej przygody. Jeżeli różnica pokryje jako takie naprawienie to naprawiaj ,ale weź pod uwagę to ,że auto jak będziesz sprzedawał to będzie niewiele więcej niż "nic" nie warte,-chyba że kogoś oszukasz albo się ktoś nie dopatrzy...
Akurat zawieszenie w B4 jest bardzo tanie,-więc żaden to atut ,że w tym egzemplarzu "nic nie stuka nic nie puka"...

Jest jeszcze kwestia tego ,że nie wiem jak widzisz coroczny przegląd skoro auto jest uszkodzone...,-żadna stacja tego nie podbije bez naprawy.
A i w przypadku kontroli Policji jak zobaczą uszkodzenia to zatrzymają dowód do czasu naprawienia auta.
Wiem że to uszkodzenie z tego co piszesz tylko "kosmetyczne" (no i ta uszkodzona-wygięta podłużnica) i niby nie mające wpływu na bezpieczeństwo ,ale to w obydwu powyższych przypadkach nie ma znaczenia.

Jedyna rada to napraw aby było "jako-tako" i ciesz się autem najdłużej jak możesz,-bo z nim zostaniesz albo sprzedasz kiedyś "za grosze" jako powypadkowe/pokolizyjne i byle jak naprawione. Nie sądzę aby ktokolwiek wydał nawet średnią cenę za B4 bite w tył i byle jak naprawione. Auto będzie od razu skreślane albo w cenie na części...
Jak naprawisz z kolei porządnie-to nikt tych pieniędzy Tobie przy sprzedaży też nie "odda' bo będzie to zawsze auto powypadkowe/pokolizyjne. Prostowanie-wyciąganie podłużnic to droga opcja i z pewnością nieopłacalna.

Powypadkowe/pokolizyjne czyli takie gdzie uszkodzeniom uległa konstrukcja auta.

Koszty naprawy są ciężkie do oszacowania ze zdjęć jak i również weź pod uwagę to ,że w każdym regionie będą one inne. Najlepiej szukaj sam najtańszego blacharza-lakiernika w okolicy i się dogaduj,-odwiedź ich 2-3 i wtedy będziesz wiedział ile średnio taka naprawa kosztuje w każdej opcji.

A sprawdzałeś w aucie geometrie???,-pytam bo po takim uderzeniu skoro uszkodziło podłużnice i pogięło/załamało tylne błotniki to i tutaj też na pewno jest uszkodzenie/utrata.
Auto dostało w tył i zapewne sprawca hamował ,ale nie wyhamował i cała siła uderzenia poszła dlatego dołem..,-w podłogę. A to wizualnie lepiej ,ale technicznie gorzej...

Porządna naprawa to bez problemu 3 tysiące... Lipa-czyli byle jak aby nie było to od razu widoczne-to tysiąc to nawet się nie zastanawiaj i umawiaj się z tym co za tysiąc,-tylko pamiętaj że to będzie lipa po całości,-a nie naprawienie auta...

Pozdrawiam.

M4ngo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: M4ngo » 11 sty 2016, 21:05

Ehhh no i szlag trafił plany na ładowanie lpg i dłuższą jazdę tym samochodem... Dzięki hubertm za wyjaśnienie. No cóż, pojeździ się do przyszłego roku i poleci, szkoda tylko że porobiłem w nim parę rzeczy które mogłem sobie odpuścić. Dawno nic mnie tak nie zmartwiło

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elementy karoserii”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl