[B4 1Z]Rezanie AC / BC + Manetka
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Proszę Was o pomoc. Zdobyłem w końcu moduł AC/BC ale nie działają w ogóle komunikaty ostrzegawcze w AC. Wskazanie w BC wyświetla się poprawnie ale pole AC pozostaje czarne czy po zapłonie czy po naciśnieciu przycisku test.
Zauważyłem że po bokach wyswietlacza (zdjęcia poniżej) są puste otwory jakby po lampkach. Czy to może być przyczyną tj. brak podświetlenia?
Nie miałem wcześniej modułu BC w rękach i nie wiem jak powinno być, stąd moje pytanie.
Zauważyłem że po bokach wyswietlacza (zdjęcia poniżej) są puste otwory jakby po lampkach. Czy to może być przyczyną tj. brak podświetlenia?
Nie miałem wcześniej modułu BC w rękach i nie wiem jak powinno być, stąd moje pytanie.
-
- Forum Audi 80
- Silnik:
Niestety okazało się że AC jest całkowicie padnięte tzn elektronika. Na szczęście miałem u siebie zamontowane już AC więc rozkręciłem moduł AC/BC i podmieniłem elektronike AC ze swoją i działa.
Mam jednak problem z odczytem, a raczej z przeliczeniem spalania. Wyprowadziłem sygnał ze sterownika i wszystko przelicza ale:
Spalanie (mimo obniżonego przeliczania na zworkach o 15%) zawyża o około 40%
Pozostałe kilometry do przejechania przy pełnym baku to maksymalnie chyba mi 600km pokazało
Średnie spalanie to mi wylicza zwykle na 11-13l/100km a zwykle mam spalanie 5-6l/100km
Poradźcie co może być przyczyną? Poziom napięcia wyprowadzonego ze sterownika skacze przy gazowaniu do setki na postoju do około 1,8V.
Mam jednak problem z odczytem, a raczej z przeliczeniem spalania. Wyprowadziłem sygnał ze sterownika i wszystko przelicza ale:
Spalanie (mimo obniżonego przeliczania na zworkach o 15%) zawyża o około 40%
Pozostałe kilometry do przejechania przy pełnym baku to maksymalnie chyba mi 600km pokazało
Średnie spalanie to mi wylicza zwykle na 11-13l/100km a zwykle mam spalanie 5-6l/100km
Poradźcie co może być przyczyną? Poziom napięcia wyprowadzonego ze sterownika skacze przy gazowaniu do setki na postoju do około 1,8V.
-
- Forum Audi 80
- Silnik:
Przerobiłem układ według schematu zamieszczonego przez SŁAWEK502:
Ale teraz wyświetla mi cały czas zerowe wskazanie, a ilość pozostałych km do przejechania 2000. Sygnał z ECU dochodzi (1,7V przy 3000obr/min).
Nie wiem czy w dobrym miejscu przeciąłem ściężkę pomiędzy układami ponieważ schemat sugeruje przecięcie jej tuż za 6tą nóżką układu 4001 i nowe połączenie tej 6tej nóżki z 7 układu 4066. Tyle że stara ścieżka dochodziła do innych elementów płytki, a po przeróbce według tego schematu to je pomijamy. Wydaje mi się że należało by ją przeciąć zaraz za 7 nózką układu 4066 i podłączenie końca starej ścieżki z 5tą nóżką układu 4066 (tak jak na załączonej przeróbce schematu).
Poniżej wrzucam mój zmodyfikowany układ BC wg. pierwotnego schematu. Może ktoś kto już przerabiał ten układ się wypowiedzieć co jest nie tak?
Ale teraz wyświetla mi cały czas zerowe wskazanie, a ilość pozostałych km do przejechania 2000. Sygnał z ECU dochodzi (1,7V przy 3000obr/min).
Nie wiem czy w dobrym miejscu przeciąłem ściężkę pomiędzy układami ponieważ schemat sugeruje przecięcie jej tuż za 6tą nóżką układu 4001 i nowe połączenie tej 6tej nóżki z 7 układu 4066. Tyle że stara ścieżka dochodziła do innych elementów płytki, a po przeróbce według tego schematu to je pomijamy. Wydaje mi się że należało by ją przeciąć zaraz za 7 nózką układu 4066 i podłączenie końca starej ścieżki z 5tą nóżką układu 4066 (tak jak na załączonej przeróbce schematu).
Poniżej wrzucam mój zmodyfikowany układ BC wg. pierwotnego schematu. Może ktoś kto już przerabiał ten układ się wypowiedzieć co jest nie tak?
-
- Forum Audi 80
- Silnik:
Zasugerowałem się wpisem:
Sygnał mam wprowadzony do wtyczki więc również nie chciałem tego przerabiać skoro ma być wg. schematu doprowadzony bezpośrednio do układu.
Czyli co trzeba zrobić? Połączyć po staremu ścieżkę wychodzącą z gniazda i usunąć bezpośrednie połączenie pin10 gniazda->układ 4001 pin 5?
Link do postuSzara80tkaTdi pisze:sam to robilem jakies bodajze 2 lata temu, ale z tego co pamietam musisz poszukac ten ukladzik 4066 i poprowadzic kabelek z 5 pinu na uklad4001 pod pin 6, i oczywiscie przeciac sciezke w miejscu tam zaznaczonym, to pierwsza sprawa a drugie ze pod uklad ten 4001 pod pin 5 podajesz juz bezposrednio sygnal spalania z kompa silnika, nie tak jak jest standartowo orginalnie w BC ze pod te czarna wtyczke, oczywiscie np ja u siebie zrobilem tez dodatkowe ciecia sciezek i ten pin 5 z 4001 podalem juz na gniazdo tak aby zachowac orginalne wtyczki, i przed podaniem tego kabelka juz na gniazdo tez zrobilem ciecie sciezki, nie wiem czy bylo to konieczne, ale zawsze mam mozliosc do wrocenia do orginalu
l
Sygnał mam wprowadzony do wtyczki więc również nie chciałem tego przerabiać skoro ma być wg. schematu doprowadzony bezpośrednio do układu.
Czyli co trzeba zrobić? Połączyć po staremu ścieżkę wychodzącą z gniazda i usunąć bezpośrednie połączenie pin10 gniazda->układ 4001 pin 5?
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Tylko ze autor przeróbki nic o tym nie mówi
W dodatku
A zastosowanie do niego chodziło tylko o przeróbkę miedzy 4001 a 4066..SŁAWEK502 pisze:Witam po zamontowaniu BC od benzyny do TDI pojawia sie prblem z przeliczaniem sredniego spalania zwykle jest zawyżone o jakies 40%.
Oto rozwiazanie które działa ponad rok trzeba przerobic płytke BC.
Link do schematu-
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08f ... a2ac8.html
W dodatku
Szara80tkaTdi pisze:nie wiem czy bylo to konieczne