Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9TDI 1Z] Piszczy...

dadid_
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dadid_ » 07 lut 2008, 19:59

dodam do twojego tematu krotko tak ... mialem taki przypadek, dosc denerwujący, zawsze gdy autko postalo troszke po przekreceniu zaplonu pisczal mi pasek. Prejechalem pare metrow i ustawalo ... przy tym zjawisku nie krecil mi sie rowniez obrotek a to dlatego ze w b3 jest on sprzezony z alternatorem .... piszczal pasek alternatora ... po jakims czasie przestal ladowac akus ... wpierw naciagnalem pasek - kwestia dokrecenia srubki kluczem ... zajelo to ok 20 sekund i usterka z glowy wszystko wrocilo do normy ... zadnego pisku i ubocznych skutkow ... po paru dniach wymienile sobie wszystkie 3 paski na nowe i jest OK ... koszt paska do mojej b3 ok 15 zl za sztuke ...

Polecilbym Ci wpierw podkrecic ten pasek alternatora jesli nie pomoze posluchac kolegow i poszukac gdzies indziej ... sprawdz tez czy mechanik dal Ci odpowiedni i nowy pasek ... widac to na goły rzut oka - bede widoczne wsystkie symbole ...

zycze powodzenia, byc moze jakos pomoglem

Awatar użytkownika
RaKo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: RaKo » 07 lut 2008, 20:23

dadid_, temat wyraźnie dotyczy TDI i paski powymieniane,więc dwumas nie szukaj dziury w całym <ok>U Ciebie takiego nie ma <piwo>

bigisss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bigisss » 08 lut 2008, 00:02

RaKo zaznaczyłem punkty na tych kołach jak tez proponowałes i te punkty sie nie zmieniły ! dalej sa w tych samych miejscach ! Dalej twierdzisz ze to dwumas piszczał-a po polaniu woda paska nie piszczy . Czy potrafisz mi pomóc i spróbowac to jakoś opisac i wytłumaczyc?
tak ,kolega dadid troche odjechał z przykładem na swoim aucie b3, gdzie np w b4 moim mam juz samonapinacz i na śrubki paska alternatora nie napinam.

Awatar użytkownika
RaKo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: RaKo » 08 lut 2008, 00:11

bigisss, spotkałem ten defekt już w kilku TDI B4 i w moim wyeliminowałem już wszystko oprucz tego koła.Jeśli masz wszystko prawidłowo naciągnięte to tylko to pozostaje.A czego mam się czepić żarówek :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sargal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sargal » 08 lut 2008, 14:00

bigisss pisze:pasek nowy był brany i przymiezany do sciagnietego starego ,dosłownie ta sama długość ( no chyba ze zuzyty pasek sie mocno wyciaga - nawet nie wiem ile paski moga sie wyciagnac ?)
jesli chodzi o obciazenie alternatora to zawsze przy odpalaniu wyłączone mam wszystko(swiatła,radio,nawiewy itp) . tryni81 i reszta kolegów czy to moze byc to koło pasowe?
prosze pomóżcie, juz nie mam pieniedzy zeby czesci po kolei kupowac, musze trafic od razu !!
Kolego jeśli już tyle rzeczy sprawdziłeś-wymieniłeś to na bank, że to koło pasowe na wale korbowym, a dlaczego? wyżej pisał już o tym kolega RaKo
Ja też miałem taki przypadek, który już kiedyś na forum opisywałem, po wymianie koła pasowego na wale korbowym na nowe (ok. 400zł) problem się skończył! Pozdr...

bigisss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bigisss » 10 lut 2008, 22:17

ja wszystko rozumie. juz nawet chciałem kupowac koło pasowe,bo tak mi kilku klubowiczów juz poradziło,ale jeden Solskier proponował aby polac woda pasek z rana i jesli przestanie piszczec to jest to zły pasek pasek ,jesli nie to koło pasowe do wymiany !! polewałem 2 dni z rzedu ,po 30 sekundach za kazdym razem przestawało, mało tego--po 3 dniu nawet nie zapiszczało nic z rana i do tej pory nie piszczy(1,5 tygodnia) ! Czy ta woda pomogła -zlikwidowała te piszczenie ? czy to moze wrócic ? czy wróci? po jakim czasie?

Awatar użytkownika
kyjo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: kyjo » 10 lut 2008, 23:09

skoro nie piszczy to powinieneś być szczęsliwy widocznie pomoglo ale twoje ostatnie pytania raczej są nie do odpowiedzenia

dadid_
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dadid_ » 14 lut 2008, 13:57

jednak paski co nie .... <ok>

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 29 wrz 2008, 11:27

odgrzewam temat, bo mam podobny problem, a nie będę przecież zakładał nowego :mrgreen:
BolczykB4 pisze:Zmieniłem koło na corteco (ok.470pln) ale już o innej budowie (część procująca koła jest jedną całością a ciężki krzążek jest osadzowny jakby wewnątrz koła na gumie i tu guma ma tylko tłumić drgania i nie przenosi ruchu obrotowego)

przechodziło ok.80kkm i wszystko z nim git
czy może ktoś wie jakiego typu kolega założył koło pasowe, może zna ktoś numer artykułu lub sam robił coś podobnego

zaznaczam, że u mnie też piszczy ale praktycznie cały czas na wolnych a koło ma małe bicie boczne

AdamE

Post autor: AdamE » 29 wrz 2008, 11:34

531 0729 10 numer koła z INY

028 145 278 E nr oryginału

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 29 wrz 2008, 11:57

AdamE pisze:531 0729 10 numer koła z INY
pytanie czy ono będzie takie samo jak to poprzednie, tzn czy jest tam gumowy łącznik-tłumik drgań, bo wolał bym rozwiązanie kolegi, czyli bardziej trwałe

numer oryginału znam ;-)

jak poznać, czy klin na wale się już wyrobił i to gibanie koła nie wynika przypadkiem z tego?

AdamE

Post autor: AdamE » 29 wrz 2008, 12:11

dubbler pisze:jak poznać, czy klin na wale się już wyrobił i to gibanie koła nie wynika przypadkiem z tego?
może być, załóż rolke na wał i poruszaj w lewo i prawo jak będzie duży luz to znaczy że trzeba wymienić klin ;-)

Awatar użytkownika
przemko1982
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: przemko1982 » 29 wrz 2008, 12:47

U mnie pasek nie piszczy w lecie ale jak tylko przychodzi sezon jesienno-zimowy (czeste zmiany temperatur) to zaczyna sie orgia pisków :mrgreen: Tak samo mialem w Golfie 2 1.6-moja rada:proponuje przywyknac i przymknac oko,a w zasadzie ucho ;-)

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 29 wrz 2008, 12:55

tylko że u mnie piszczy cały rok, od włączenia do wyłączenia na wolnych obrotach, a także jak się podjeżdża w korkach bez gazu, to jest nie tylko denerwujące ale i niepokojące z uwagi na możliwe konsekwencje

czarucha
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarucha » 01 kwie 2009, 19:27

Po wielu manewrach takich jak wymiana łożysk w alternatorze nowe paski klinowy 900/10 (napędza pompę wody i wspomagania) i rzędowy 890 (napędza alternator).Doszedłem do wniosku, że piszczy koło dwumasowe. Wykluczałem wszystko po kolei, bo to koło kosztuje najwięcej 410 zł firmy febi.
Muszę dodać, że odpinanie alternatora wprowadziło mnie w błąd, ponieważ wtedy przestawało piszczeć i niepotrzebnie wymieniłem łożyska w alternatorze. Wynika to z budowy tego koła. Ale nie ma złego itd.
Wymiana koła zajęła mi w ciepły dzień na zewnątrz 3,5 godziny bez pośpiechu.
Musiałem wymontować prawą lampę i chłodnice.Nie spuszczałem płynu chłodzącego.
Jak zawsze najwięcej czasu zajęła kosmetyka, czyli dobranie się do koła i składanie elementów dookoła.

Narzędzia
Klucz 13,10,
Imbus 6 mocny
śrubokręt gwiazdka

Bez problemu można to zrobić samemu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl