[All] Audio w b4
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ale to zdejmowanie boczku nie jest konieczne w takim przypadku jak mam ja, czyli: mam plastikową puszkę w miejscu na głośnik, mam do tej puszki/obudowy podciągnięte przewody na głośnik, mam dziurę w tapicerce na głośnik 13cm. Wystarczy powiekrzyć otwór na 16cm, wszystko ładnie zamontować i gitarrra.
DarekBAMB - spoko, nie peniaj ... jeśli masz taką puszkę jak ja to nie musisz zdejmować tapicery skoro nie chcesz, ale jeśli nie to musisz i tak od środka uszczelnić głośnik aby Ci nie grał na polu. Jak pisałem wcześniej zdjęcie tapicerki 2min (4 śróby w klamce, 2 wkręty po bokach, korbka od szyby i szarpnięcie w górę) <ok>
DarekBAMB - spoko, nie peniaj ... jeśli masz taką puszkę jak ja to nie musisz zdejmować tapicery skoro nie chcesz, ale jeśli nie to musisz i tak od środka uszczelnić głośnik aby Ci nie grał na polu. Jak pisałem wcześniej zdjęcie tapicerki 2min (4 śróby w klamce, 2 wkręty po bokach, korbka od szyby i szarpnięcie w górę) <ok>
Dzięki AUDI_A6 ale mam pytanie czy te dwudrożne z piezoelektrykiem są dobre-
1- chodzi mi o to by ten piezoelektryk za bardo nie syczał (kupiłem kiedyś piezo i tak syczał że nie da się tego słuchać) ???
2- czy są dwudrożne ale z wysokotonowym nie piezoelektrycznym tylko np. kopułkowym
3- widywałem też trzy drożne głośniki co o nich myślisz ?
- Najważniejsze by wszystko byłp w jednej całości (nie chce wysokotonowca osobno)
Sorki za te banalne pytania ale nie znam się kompletnie i nie wiem co kupić do mojego b3
Chodzi mi o to by sprzęt miał jak najlepszą jakość dzwięku na 4 głośnikach (2 z przodu w desce i 2 z tyłu na półce i żadnych woferów w bagażniku)
Poradźcie co kupić
4- rozważam też wersję z 8 głośnikami , połączenie 2 głośników równolegle do jednego kanału cztero kanałowego radia ????
5- Czy jest jakieś radyjo co to uciągnie ??? ( nie chce dodatkowych wzmacniaczy) powiedzmy do 1000 zł za radio
6- rozmieszczenie głośników :
- dwa w desce z przodu
- cztery w drzwiach
- dwa z tyłu w półce
Czy osiem głośników ma sens ???
7- Czy muszę w drzwiach montować te taschi ??? nie ma jakiś dobrych płaskich głośników by je prosto wpakować w drzwi ???
8- i jeszcze po co daje się kondensator do radia (np 1 Farad) czy chodzi to o "zapas prądu" na uderzenia basowe
1- chodzi mi o to by ten piezoelektryk za bardo nie syczał (kupiłem kiedyś piezo i tak syczał że nie da się tego słuchać) ???
2- czy są dwudrożne ale z wysokotonowym nie piezoelektrycznym tylko np. kopułkowym
3- widywałem też trzy drożne głośniki co o nich myślisz ?
- Najważniejsze by wszystko byłp w jednej całości (nie chce wysokotonowca osobno)
Sorki za te banalne pytania ale nie znam się kompletnie i nie wiem co kupić do mojego b3
Chodzi mi o to by sprzęt miał jak najlepszą jakość dzwięku na 4 głośnikach (2 z przodu w desce i 2 z tyłu na półce i żadnych woferów w bagażniku)
Poradźcie co kupić
4- rozważam też wersję z 8 głośnikami , połączenie 2 głośników równolegle do jednego kanału cztero kanałowego radia ????
5- Czy jest jakieś radyjo co to uciągnie ??? ( nie chce dodatkowych wzmacniaczy) powiedzmy do 1000 zł za radio
6- rozmieszczenie głośników :
- dwa w desce z przodu
- cztery w drzwiach
- dwa z tyłu w półce
Czy osiem głośników ma sens ???
7- Czy muszę w drzwiach montować te taschi ??? nie ma jakiś dobrych płaskich głośników by je prosto wpakować w drzwi ???
8- i jeszcze po co daje się kondensator do radia (np 1 Farad) czy chodzi to o "zapas prądu" na uderzenia basowe
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Wiec tak piezoelektryczne są koszmarne i do dupy bo strasznie syczą i dają po uszach. Szukaj czegoś z membraną z jedwabiu.
Co do reszty kup radio wydaj na nie około 500zł,a za resztę upoluj wzmacniacz. Co do głośników to nie rób z samochodu kina domowego, bo to nie ma sensu. Kup taschki i zrób dobry przód, a w bagażnik wpakuj suba ze wzacniaczem 4kanałowym który napędzi suba i zestaw przedni. Jak często wozisz ludzi z tyłu możesz im kupic na tył w drzwi jakies po pierdółki i podłączyć pod radio by coś tam im grało. Wtedy będziesz miał dobre granie, pod względem jakościowym.
Taschki musisz kupić bo nie chodzi o to bym wszedł głębszy głośnik tylko żeby głośnik miał sztywne i porządne mocowanie.
Kondensator ma za zadania kumulowanie energi i w razi potrzeby oddanie go wzmacniaczowi czyli tak jak mówiłeś przeważnie dzieje się to przy uderzeniu basu. Średnio liczy się 1 na 500W RMS
Co do reszty kup radio wydaj na nie około 500zł,a za resztę upoluj wzmacniacz. Co do głośników to nie rób z samochodu kina domowego, bo to nie ma sensu. Kup taschki i zrób dobry przód, a w bagażnik wpakuj suba ze wzacniaczem 4kanałowym który napędzi suba i zestaw przedni. Jak często wozisz ludzi z tyłu możesz im kupic na tył w drzwi jakies po pierdółki i podłączyć pod radio by coś tam im grało. Wtedy będziesz miał dobre granie, pod względem jakościowym.
Taschki musisz kupić bo nie chodzi o to bym wszedł głębszy głośnik tylko żeby głośnik miał sztywne i porządne mocowanie.
Kondensator ma za zadania kumulowanie energi i w razi potrzeby oddanie go wzmacniaczowi czyli tak jak mówiłeś przeważnie dzieje się to przy uderzeniu basu. Średnio liczy się 1 na 500W RMS
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Tu przydałaby się wiedza o budowie i rodzajach głośników.Wiec tak piezoelektryczne są koszmarne i do dupy bo strasznie syczą i dają po uszach. Szukaj czegoś z membraną z jedwabiu
Audi_A6 ma rację. Głośniki piezoelektryczne grają koszmarnie. W zasadzie grzechoczą, a nie grają. Piezoelektryk to taka budowa jak tuby/megafonu na dachu starego radiowozu z tym, że tu zminiaturyzowana.
Jeśli ktoś chce kupić tanie głośniki wysokotonowe i umiejscowienie pozwala na montaż ( miejsce ORI 10tek jak najbardziej ) to polecam w śmiesznie niskiej cenie, bardzo dobre tweetery z jedwabną kopułką philipsa dedykowane do VW, Audi, Skoda, Seat itp.
http://www.allegro.pl/item320487151_sea ... lonki.html
osłonki wywalisz.
Są to lepsze tweetery niż wszelkie inne na allegro w cenie do 100 zł.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jak masz oryginalne głośniki to będziesz miał kostkę z 4 kablami poprowadzonymi właśnie tam. Trzeba puścić nowe kable bo stara kostka jest do kitu i nie nada się do nowych głośników, kable są za cienkie i mają one średnio 10-15 lat więc raczej już się do dobrego grania nie nadają. Puść nowe kable to mały wydatek i mało roboty, wiec warto.
...tak mam oryginalne pewnie Nokii, bo tweery byly Nokii...kable byloby trzeba ciagnac od samego radia ?..boczki byloby trzeba pozdjejmowac ...a jak np te kable od radia pozniej podprowadzic do drzwi trzeba rozkrecac deske rozdzielcza?
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 16:30 przez DarekBAMB, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Kable z miedzi OFC rozmiar 1,5-2,5mm. Odkręcasz półkę pod nogami kierowcy i schowek po drugiej stronie, zdejmujesz listwy progowe i dalej przez środkowy słupek ciągniesz kabel. Do drzwi przechodzisz przez gumową osłonę.
Poszukaj czasem trochę i poczytaj - viewtopic.php?t=2543&start=0
Poszukaj czasem trochę i poczytaj - viewtopic.php?t=2543&start=0
wiecie coo sluchajcie bo nie wiem co zrobic ....wszytko ladnie zdjalem jak mowilscie...i tak jak gdzies przeczytalem razem z gloskiem Nokia jest wzmacniacz odrazu do tego glosnika i tweera w drzwiach...i np jak podlaczylem osobno glosnik phonocara odrazu pod koste chyba pod zieloni i ciemno brozowy kabelek to grał ..ale nie tak jak w drugich drzwiach gdzie jest glosnik nokia ze swoim wzmakiem./.....nie wiem co zrobic wiecie...czy moze zle podlaczylem...czy kurcze ten glosnik phonocara trzeba podlaczyc pod ten wzmacniacz noki ????? nie wiem co robic naprawde....pomozcie
nie wiem naprawde nie wiem jak to podlaczyc...bo w tych tylnich drzwiach jest glosnik razem ze swoim wzmacniaczem NOKIA...i ja nie wiem jak te phonocary podlaczyc 16,5 cm...jak podlaczylem pod kostkee co wychodzi , nie moglem znalesc kabelka, ale pozniej byl zielony i ciemno brazowy jakis z tej wiekszej kostki..bo ta kostka zielony i czarny kabelek to od tweerow...nie wiem czy to zle podlaczalem czy co...ale ciszej było, slabiej niz w drugich drzwiach co byly nic nie ruszane...nie wiem czy te phonocary podlaczyc pod ten wzmak Noki co tam jest razem z glosnikiem..tamten odpiac i podpiiac phonocara czy co..nie wiem ....czy pod inne kableki w tej kostce podpiac nie wiem....wdzieczy bylbym jakbyscie cos napisali na ten temat
nie wiem naprawde nie wiem jak to podlaczyc...bo w tych tylnich drzwiach jest glosnik razem ze swoim wzmacniaczem NOKIA...i ja nie wiem jak te phonocary podlaczyc 16,5 cm...jak podlaczylem pod kostkee co wychodzi , nie moglem znalesc kabelka, ale pozniej byl zielony i ciemno brazowy jakis z tej wiekszej kostki..bo ta kostka zielony i czarny kabelek to od tweerow...nie wiem czy to zle podlaczalem czy co...ale ciszej było, slabiej niz w drugich drzwiach co byly nic nie ruszane...nie wiem czy te phonocary podlaczyc pod ten wzmak Noki co tam jest razem z glosnikiem..tamten odpiac i podpiiac phonocara czy co..nie wiem ....czy pod inne kableki w tej kostce podpiac nie wiem....wdzieczy bylbym jakbyscie cos napisali na ten temat
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 16:32 przez DarekBAMB, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Chłopie mówiłem Ci że pociągnij nowe kable a ty dalej nie rozumiesz... Te kable od starych głośników to do niczego się nie nadają...
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 16:32 przez Krycha, łącznie zmieniany 1 raz.
..noo tak mowisz ze sie nie nadaja..., tez tak mysle bo stare są i mozna byloby wymienic ..ale np jak graja te Nokie ze swoimi wzmakami to graja dosc glosno i w miare w miare...ale jak np podlaczylem tego phonokara od glownej kostki w drzwiach tylnich, na poacztku nie wiedzialem pod co podpiac ale pozniej w tej kostce wiekszej bylo pod zieloni ciemno brozwy i grały te glosniki ale np ciszej duzo ciszej niz te w drugich drzwiach w ktorych nic nie ruszalem....i nie wiem czego to wina...czy zle podpiąlem , czy powinienem odpiac nokie od wzmacniacza i podpiac phonocara do tego wzmaka...?/
- Krycha
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ale kombinujesz i niepotrzebnie... Mówię Ci pusc nowe kable prosto od radia do nowych głośników. Te kabelki są tak cienkie, że dramat. Przecież przy nowych głośnikach będzie koszmarna strata jakości grania. A i stare głośniki odłóż na półkę i nie kombinuj z nimi nic.
Nie pytaj o nic więcej bo błądzisz i mącisz. Zrób jak mówię a będzie dobrze.
Nie pytaj o nic więcej bo błądzisz i mącisz. Zrób jak mówię a będzie dobrze.