[1.9TDI 1Z] Jaki olej do TDIka.
Niebawem będę wymieniał olej w swojej 80-tce tdi 1z i właśnie wczoraj dzwoniłem w tej sprawie do firm Compsport i Mastertuning Katowice, propozycja jest taka zeby zalać Mobilem 5w50 który spełnia normę VW505.00 i obserwować co się będzie działo czy będzie ubywało czy też nie.. bo niby na liczniku mam te 248tys ale kto to wie co belg zalał i ile cofnął szafe :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jezdzi ktos może na oleju 5w-30 lub 0w-30 ? Niedługo bede musiał wymienic olej i sie zastanawiam czy lac dalej 5w-40 do pompowtrysków czy przejsc na cos innego. W sumie to jestem ciekaw jak bedzie pracowal 1z na takim oleju, licze sie z tym ze oleju bedzie ubywać... Napewno róznica byłaby bardziej zauważalna przy niskich temperaturach ze wzgledu na lejnosci olejów .
- speed_killer
- Forum Audi 80
Witam, czytałem posty powyżej, szukam oleju do mojej audi no i natrafiłem na taką oto stronę dobierającą olej do modelu KLIK
Co o niej mam myśleć???
Oczywiście to stronka castrola więc trudno zeby podawali inne propozycje niż castrol <ok>
Mi wyszło że zalecany olej to: Magnatec Diesel 10W-40 B3
Do tej pory jeździłem na BP VISCO 3000 10w40 zostać przy nim czy zmienić???
Co o niej mam myśleć???
Oczywiście to stronka castrola więc trudno zeby podawali inne propozycje niż castrol <ok>
Mi wyszło że zalecany olej to: Magnatec Diesel 10W-40 B3
Do tej pory jeździłem na BP VISCO 3000 10w40 zostać przy nim czy zmienić???
- speed_killer
- Forum Audi 80
- killer0123
- Forum Audi 80
- speed_killer
- Forum Audi 80
Koledzy zauważyłem że niektóre oleje w nazwie handlowej maja np turbo Diesel lub diesel
Np olej firmy Valvoline : DuraBlend Diesel Motor Oil 10w-40 pojemność 4 litry oraz Valvoline MaxLife 10w40 5 litrów a do audi wchodzi 4,2 litra wiec pasowało by kupić 5litrowe opakowanie. Czy można taki olej bez "diesel" w nazwie lać do turbo diesla???
Np olej firmy Valvoline : DuraBlend Diesel Motor Oil 10w-40 pojemność 4 litry oraz Valvoline MaxLife 10w40 5 litrów a do audi wchodzi 4,2 litra wiec pasowało by kupić 5litrowe opakowanie. Czy można taki olej bez "diesel" w nazwie lać do turbo diesla???
Czy potraktowanie silnika Motorclean-em z przebiegiem 270tyś może przynieść jeszcze jakieś inne skutki uboczne oprócz wycieków i zwiększeniem zużycia oleju? Czy może wypłukać się coś co może spowodować zatarcie się silnika w niedługim czasie po takim zabiegu? Czy może spaść zauważalnie stopień sprężania na cylindrach?
Mowa oczywiście o 1Z, przejściu z minerała na syntetyk. Dodam, że silnik bierze znikome ilości oleju.
Mowa oczywiście o 1Z, przejściu z minerała na syntetyk. Dodam, że silnik bierze znikome ilości oleju.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
różne sa na ten temat zdania.kumpel użył podobnego środka i nic mu sie strasznego nie stało.jego ojciec za to w golfie przepłukał silnik ropą i też nic sie nie stało nie ma żdnych wycieków,równiez oleju nie bierze więcej niż brał.moim zdaniem nie ma sensu robić takich operacji jesli wszystko jest ok...