[1.9TDI 1Z] Jaki olej do TDIka.
Niebawem będę wymieniał olej w swojej 80-tce tdi 1z i właśnie wczoraj dzwoniłem w tej sprawie do firm Compsport i Mastertuning Katowice, propozycja jest taka zeby zalać Mobilem 5w50 który spełnia normę VW505.00 i obserwować co się będzie działo czy będzie ubywało czy też nie.. bo niby na liczniku mam te 248tys ale kto to wie co belg zalał i ile cofnął szafe :mrgreen:

- 

adrianolkusz
- Forum Audi 80 
- Kontakt:
Jezdzi ktos może na oleju 5w-30 lub 0w-30 ? Niedługo bede musiał wymienic olej i sie zastanawiam  czy lac dalej 5w-40 do pompowtrysków czy przejsc na cos innego. W sumie to jestem ciekaw jak bedzie pracowal 1z na takim oleju, licze sie z tym ze oleju bedzie ubywać... Napewno róznica byłaby bardziej zauważalna przy niskich temperaturach ze wzgledu na lejnosci olejów .

- speed_killer
- Forum Audi 80 
Witam, czytałem posty powyżej, szukam oleju do mojej audi no i natrafiłem na taką oto stronę dobierającą olej do modelu KLIK   
Co o niej mam myśleć???
Oczywiście to stronka castrola więc trudno zeby podawali inne propozycje niż castrol <ok>
Mi wyszło że zalecany olej to: Magnatec Diesel 10W-40 B3
Do tej pory jeździłem na BP VISCO 3000 10w40 zostać przy nim czy zmienić???

Co o niej mam myśleć???
Oczywiście to stronka castrola więc trudno zeby podawali inne propozycje niż castrol <ok>
Mi wyszło że zalecany olej to: Magnatec Diesel 10W-40 B3
Do tej pory jeździłem na BP VISCO 3000 10w40 zostać przy nim czy zmienić???
- speed_killer
- Forum Audi 80 
- killer0123
- Forum Audi 80 
- speed_killer
- Forum Audi 80 
Koledzy zauważyłem że niektóre oleje w nazwie handlowej maja np turbo Diesel lub diesel 
Np olej firmy Valvoline : DuraBlend Diesel Motor Oil 10w-40 pojemność 4 litry oraz Valvoline MaxLife 10w40 5 litrów a do audi wchodzi 4,2 litra wiec pasowało by kupić 5litrowe opakowanie. Czy można taki olej bez "diesel" w nazwie lać do turbo diesla???

Np olej firmy Valvoline : DuraBlend Diesel Motor Oil 10w-40 pojemność 4 litry oraz Valvoline MaxLife 10w40 5 litrów a do audi wchodzi 4,2 litra wiec pasowało by kupić 5litrowe opakowanie. Czy można taki olej bez "diesel" w nazwie lać do turbo diesla???
Czy potraktowanie silnika Motorclean-em z przebiegiem 270tyś może przynieść jeszcze jakieś inne skutki uboczne oprócz wycieków i zwiększeniem zużycia oleju? Czy może wypłukać się coś co może spowodować zatarcie się silnika w niedługim czasie po takim zabiegu? Czy może spaść zauważalnie stopień sprężania na cylindrach?
Mowa oczywiście o 1Z, przejściu z minerała na syntetyk. Dodam, że silnik bierze znikome ilości oleju.

Mowa oczywiście o 1Z, przejściu z minerała na syntetyk. Dodam, że silnik bierze znikome ilości oleju.
- hudy
- Forum Audi 80 
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
różne sa na ten temat zdania.kumpel użył podobnego środka i nic mu sie strasznego nie stało.jego ojciec za to w golfie przepłukał silnik ropą i też nic sie nie stało nie ma żdnych wycieków,równiez oleju nie bierze więcej niż brał.moim zdaniem nie ma sensu robić takich operacji jesli wszystko jest ok...

mobil tez ma olej MobiL 1 super s   i   mobil 1 super s turbo diesel. kumpel używa w swoim dieslu tego pierwszego a ja drugiego. raz przez przypadek wlałem ten bez td i nic sie nie stało. szwagier w benzynie uzywa mobil super s i tez wszytko smiga...
   mobil tez ma olej MobiL 1 super s   i   mobil 1 super s turbo diesel. kumpel używa w swoim dieslu tego pierwszego a ja drugiego. raz przez przypadek wlałem ten bez td i nic sie nie stało. szwagier w benzynie uzywa mobil super s i tez wszytko smiga... ale może się mylę i to nie ma znaczenia?
 ale może się mylę i to nie ma znaczenia?