Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[all] Światła mijania na przekaźnikach

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
karol121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karol121 » 12 gru 2008, 22:35

djbeat pisze:zamiast przekaźników i dodatkowej instalacji, wystarczyło by założyć stabilizatory napięcia bezpośrednio przed żarówkami - mnie roboty
ale to nie przedluzy zywotnosci wlacznika swiatel poniewaz tak czy siak to bedzie płynol duzy prad przez wlacznik i styki beda sie wypalac a stabilizator ma zmniejszyc napiecie a tu kazdy chce zeby bylo okolo 14V a to mozna jedynie osciagnac przez zastosowanie przekazników najprostszym sposobem moim zdaniem, a co do lepszych swiatelek to odblask rowniez musi byc jak nowka :mrgreen:

Zgred
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jan

Post autor: Zgred » 17 gru 2008, 23:24

IC69 pisze:
aldi pisze:stabilizatory mogą stabilizować napięcie tylko z większego na mniejsze-wyjściowe
Otóż to.
Gdzie i kto i kiedy jeszcze do tego ustalono, że stabilizator dąży w "dół" ?
Jak projektant układu założy, że na wejściu jest np od do, to można również zadać parametr wyjściowy np. 14V. Komplikujesz to z lekka.
Zdecydowanie przychylam się za wykorzystaniem najprostszych rozwiązań. Przekaźnik i odpowiednio gruby przewód a do tego trwałe styki to klucz sukcesu. Korzyści , same korzyści, przewód o dużym przekroju to mniejszy opór a dalej mniejszy prąd i większe napięcie- prawo Ohma. Stabilizator jak ktoś napisał za 1,30 PLN to chyba nieporozumienie ?
Można stworzyć układ jaki się zamarzy , ale będzie na pewno kosztowny w realizacji.

Awatar użytkownika
IwaN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: IwaN » 18 gru 2008, 19:38

Ostatnio także zamontowałem sobie taki układzik, przy okazji wymieniłem reflektory, bo znalazłem tanie zamienniki na allegro od gościa z mojego miasta, a moje stare lampy miały całkiem zmatowione odbłyśniki, lekko przepalone nad żarówkami i w lewej lampie regulacja nie działała... Do tego dołożyłem żarówki Osram night breaker i efekt jest niesamowity!

Ale chodzi mi o pewną sprawę, pojechałem na stacje diagnostyczna do znajomego i spytał mnie co to za pudełeczka, wiec mu powiedziałem co i jak, a on na to pyta czy mam na to homologacje, bo jak panowie policjanci zajrzą pod maskę to mogą być nieprzyjemności.
Czy taka delikatna modyfikacja jest nielegalna?
Chyba dla własnego spokoju piękne czerwone kable włożę w czarną izolacje a pudełeczka pomaluje sprayem na czarno i przyczepie w mało widocznym miejscu.
Co o tym myślicie?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 18 gru 2008, 22:00

Czy taka delikatna modyfikacja jest nielegalna?
Wydaje mi się, że każda nie autoryzowana ingerencja (nie licząc napraw) w oryginalną instalację samochodu, jest tak jakby nie legalna.
IwaN pisze:Chyba dla własnego spokoju piękne czerwone kable włożę w czarną izolacje a pudełeczka pomaluje sprayem na czarno i przyczepie w mało widocznym miejscu.
Możesz pójść dalej i przekaźniki ukryć we wnętrzu samochodu.

Awatar użytkownika
ziemor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziemor » 22 gru 2008, 18:04

Zgred pisze:IC69 napisał/a:
aldi napisał/a:
stabilizatory mogą stabilizować napięcie tylko z większego na mniejsze-wyjściowe

Otóż to.

Jest jeszcze coś takiego jak pompa ładunku ale nie ma co kombinować, lepsze przekaźniki

Awatar użytkownika
Kosmos13ar
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kosmos13ar » 08 sty 2009, 12:32

Albo wystarczy założyć inne światła, ja mam lampy z wersji rajdowej na żarówki H1z dodatkową oryginalną instalacją w lampach- efekt hmm nie da się tego opisać to trzeba zobaczyć ;-)
link ze zdjęciem
http://images5.fotosik.pl/304/e72ac88c67e2a66d.jpg

Awatar użytkownika
gmitek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gmitek » 08 sty 2009, 18:37

Kosmos13ar pisze:Albo wystarczy założyć inne światła, ja mam lampy z wersji rajdowej na żarówki H1z dodatkową oryginalną instalacją w lampach- efekt hmm nie da się tego opisać to trzeba zobaczyć ;-)
link ze zdjęciem
http://images5.fotosik.pl/304/e72ac88c67e2a66d.jpg
<krzyk> co to jest?? <krzyk> <do bani>
mi takie światła nie podchodzą

mirek729
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mirek729 » 11 sty 2009, 22:06

ja zalozylem żarowki 100/90W jakies tanie bo kosztowaly w sumie 29zl. jezdze juz jakies pol roku widze wszystko bardzo dokladnie przed soba i nikt mi nie mruga i nic sie nie dzieje.
po wymianie roznica byla bardzo duza.

Awatar użytkownika
olek70
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: olek70 » 23 kwie 2009, 14:09

mirek729 pisze:ja zalozylem żarowki 100/90W jakies tanie bo kosztowaly w sumie 29zl. jezdze juz jakies pol roku widze wszystko bardzo dokladnie przed soba i nikt mi nie mruga i nic sie nie dzieje.
po wymianie roznica byla bardzo duza.
Jedyny efekt jazdy na tych żarówkach będzie taki, że szybciej skończą ci się lustra. Przerabiałem to w innym aucie.

Awatar użytkownika
czester-11
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czester-11 » 25 kwie 2009, 22:51

Dzisiaj założyłem przekaźniki. Przed prąd na kostce przy żarówce =13,4 V , Po założeniu =14V (przy nastawieniu miernika na jedno miejsce po przecinku)
Efekt koncowy = dużo leprze swiatła , bardzo wioczna róznica. a i zywotność przełączników sie zwieksza.

fosfinkel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fosfinkel » 28 maja 2009, 15:01

Witam.

Mogę potwierdzić ze ten zabieg daje efekty w postaci lepszego światła:) W chwili obecnej jestem w trakcie i zrezalem juz jedna stronę. Wczoraj z kumplem patrzyliśmy i widać ze jedna strona ma bielsze światło. Dzisiaj kończę drugą.

Co do zastosowania przekaźników to ja użyłem 4, bo zrobiłem przekaźniki na światła drogowe i mijania bo jeżeli sie nie mylę takie połączenie daje 100% bezpieczeństwo ze pająk mi sie nie popali.

pppbek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pppbek » 01 cze 2009, 11:22

Witam na początku moje światła mizernie świeciły po założeniu 100 watowych żarówek jest trochę lepiej zamierzam wymienić jeszcze klosze, i mam pytanie czy jak wyciągnę taka blaszkę która jest w reflektorze ona jest przed sama żarówka to czy światła będą lepiej świeciły czy to nic nie da

szantis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szantis » 01 cze 2009, 12:01

pppbek pisze:Witam na początku moje światła mizernie świeciły po założeniu 100 watowych żarówek jest trochę lepiej zamierzam wymienić jeszcze klosze, i mam pytanie czy jak wyciągnę taka blaszkę która jest w reflektorze ona jest przed sama żarówka to czy światła będą lepiej świeciły czy to nic nie da
To się nazywa "rezacz" :shock: A kolega się nie zastanawiał do czego jest ta "blaszka" ?

miki878787
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: miki878787 » 23 wrz 2009, 16:20

Koledzy, czy zamontowanie takiego przekaźnika bądź stabilizatora napięcia pomoże przy migających xenonach. Mam soczewki z xenonami HID. Wiem że to gówno i w ogóle ale jednak świecą znacznie lepiej od zwykłych żarówek. Ale zauważyłem ostatnio lekkie przygasanie, a właściwe szybkie miganie. Jest to w obu lampach i nie ma zależności pomiędzy jedną a drugą lampą. Tak jak by były skoki napięcia. Tylko w moim przekonaniu przetwornica powinna wyeliminować te skoki. Napiszcie czy warto montować przekaźniki i czy to coś pomoże. A może ktoś ma inny pomysł na te xenony?

Awatar użytkownika
wenon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wenon » 23 wrz 2009, 17:52

spróbój najpierw podłaczyć przetwornice nachwile bezpośrednio pod akukulator i sprawdz czy też bedą migały. jesli po podłaczeniu pod aku. bedzie dobrze to śmiało wstawiaj przekaźnik jesli nadal bedzie migać to wina leży po stronie przetwornic.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl