Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL] Polerka felg

Wszystko co związane z naprawami i modydikacjamy a nie pasujące do w/w
Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 27 gru 2008, 15:44

Ja się biorę tez do roboty - przed świętami zacząłem dekielki ale dużo z nimi roboty i teraz zabrałem się za ich kończenie:) Mają sporo zakamarków i nakładam 3 raz Bemixol... może dzisiaj skończę...
Obrazek

Awatar użytkownika
Gudzu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gudzu » 27 gru 2008, 16:04

ja niewiem z kad ja teraz wezme bemixol lub ten scansol i papier wodny :-(

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 27 gru 2008, 16:19

Z allegro.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 27 gru 2008, 20:47

O 15.44 nałożyłem drugą warstwę Bimexolu, oczyściłem wreszcie wszystkie dekielki - trwało to jeszcze dwa nakładania i udało mi się wypolerować trochę jeden dekielek a pracę skończyłem jakieś 30min temu /tj.20.10/... Polerowałem "śrubę" papierkami 150,400,800,1000,1500,2000,2500 i potem przeleciałem jeszcze szmatką pastą tempo...
Efekt jest taki:
Obrazek
Coś czuję że skonam przy tej polerce...

Awatar użytkownika
K2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: K2 » 27 gru 2008, 21:30

Ja sprawdziłem nowy sposób na polerke rantów 2 miesiące temu :mrgreen:
otóż posadziłem przód auta na klockach, założyłem felgi do polerowania, odpalilem zapiąłem 5ty bieg, i jazda z papierami. Wyglądało to tak że w jednej ręce miałem papier który przykładałem do rantu a w drugiej szlauch z którego minimalnie leciała woda na felge. Jedynie jak jechałem pastą polerską to trzebabyło do 2ji zejść bo sie pasta 'paliła'. Felge polerwałem ok 45 minut ;-) i to na 'lustro' Jedynie co to musze kupić autosol i tym jeszcze raz je przelecieć, bo automax to półśrodek niestety....

Jedyny minus tej metody to straszny syf wokół sie robi, wiec warto robocze ciuchy ubrać :-P

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 27 gru 2008, 22:07

Oofol pisze:potem przeleciałem jeszcze szmatką pastą tempo...
Tempo nie bardzo bo psuje efekt lub inaczej wogóle go nie daje.

Macieju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Macieju » 27 gru 2008, 22:13

No kolego K2 dobry pomysl, ale jeszcze trzeba puzniej kola z tylu na przod przeslozyc no i halas :mrgreen: ale gratki za pomysl <ok>
Oofol naprawde ladnie Ci to wyszlo i w krotkim czasie, ale sam zauwazylem u siebie na plerce bo dzisiaj zrobilem 2 koleczka to tempo pozostawia taka tlusta powloke i polerka jest taka jakby zamglona :-| Musze kupic lepsza paste :lol:

mellow_pak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mellow_pak » 28 gru 2008, 13:32

Oofol podklad pod polerowanie zrobiles dobry (chociaz papierek 2000 i 2500 jest juz zbedny) ale pasty uzyles zupelnie nie fachowej.
Po tempo nigdy nie bedziesz mial wysokiego polysku tylko matowy.
Polecam uzyc lepszej pasty Autosol badź ("mojej") APP a zobaczysz ze bedzie ci sie to blyszczec jak psu dżingle :mrgreen:

A tak wogole te dekle to to czarne tlo to ma to tak zostac ??? Bo jesli to sie ma swiecic to trzeba to zmatowac

A jak masz dosyc to przywiez to do mnie , bedziesz 3ci w kolejce do polerki bo juz mam silnik od motoru i komplet felg do zrobienia

KS syf sie robi nawet zwykla metoda, ostatnio sobie polerowalem kawalek rurki aluminiowej ok 1200 mm i wygladalem jak murzyn. 3a to robic w okularach bo filc sie do oczu cisnie :evil: [/b]

Awatar użytkownika
Meecowhy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Meecowhy » 28 gru 2008, 13:52

szczerze to nie wiem czemu używacie tylu papierów... po 400 mozna smialo polerowac... tyle ze nie automaxem ... i nie filcem :D:D jest 3 razy mniej pracy a efekt lepszy...
ranty w 4 felgach - ok 3 h.... :P

Awatar użytkownika
K2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: K2 » 28 gru 2008, 13:59

A Tak wogole to po jaką cholere są 2 identyczne tematy, w tym samym dziale i to jeden pod drugim :?: :roll:

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 28 gru 2008, 22:37

mellow_pak pisze:Oofol podklad pod polerowanie zrobiles dobry (chociaz papierek 2000 i 2500 jest juz zbedny) ale pasty uzyles zupelnie nie fachowej.
Po tempo nigdy nie bedziesz mial wysokiego polysku tylko matowy.
Polecam uzyc lepszej pasty Autosol badź ("mojej") APP a zobaczysz ze bedzie ci sie to blyszczec jak psu dżingle :mrgreen:

A tak wogole te dekle to to czarne tlo to ma to tak zostac ??? Bo jesli to sie ma swiecic to trzeba to zmatowac

A jak masz dosyc to przywiez to do mnie , bedziesz 3ci w kolejce do polerki bo juz mam silnik od motoru i komplet felg do zrobienia

KS syf sie robi nawet zwykla metoda, ostatnio sobie polerowalem kawalek rurki aluminiowej ok 1200 mm i wygladalem jak murzyn. 3a to robic w okularach bo filc sie do oczu cisnie :evil: [/b]
Jarek - pierwszy raz poleruję alu - jak robiłem końcówkę tłumika to po papierze 2000 polerka mechaniczna była /jak dla mnie/ zbędna. Z ta tempo to się juz komus tłumaczyłem - miałem ją po prostu w domu i chciałem przetrzeć po wszystkim. Czyli teraz powiedzcie jakim papierem wystarczy? 1000? I potem filcem? Co do pasty to albo wybiorę coś z waszych propozycji albo pójdę do zaprzyjaźnionej lakierni i miłe panie mi coś dobrego doradzą ;-)

Co do tego czarnego to sprawa wygląda następująco:
Tam był grafitowy metali tak samo jak po wewnętrznych stronach szprych w felgach i tam zostaje a na dekielkach będzie malowane na czarno bo w tych rantach to nie ma szans żebym to wypolerował...
A Tak wogole to po jaką cholere są 2 identyczne tematy, w tym samym dziale i to jeden pod drugim :?: :roll:
Są dwa ponieważ kolega zakładający ten temat nie chciał się wcinać koledze poprzedniemu - była już mowa w tym topicu o tym ;-) Wyszło jak wyszło...

Awatar użytkownika
kris0181
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris0181 » 29 gru 2008, 01:41

Elo.... a miał ktoś doczynienia z polerką felg dwuczęściowych...??
Ja mam 17' z tymi małymi śrubkami na rancie... Jeszcze nie mialem doczynienia z takimi felgami i sie zastanawiam...
Jak sie wezme za polerke to rozkręcać tą felgę...? Da się w ogóle ją rozłożyć na dwie części jak odkręce te małe śrubeczki...?? Czy ich w ogóle sie nie odkręca...? Nie będzie później problemu z dokładnym porządnym skręceniem tych felg...??

Awatar użytkownika
K2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: K2 » 29 gru 2008, 03:35

Normalnie wykręcasz śrubki i rozkładasz felge na części pierwsze, a przy składaniu dokładnie czyścisz, uszczelniasz miejsce styku elementów jakimś silikonem żeby felga powietrze trzymała i skręcasz mocno zanim silkon zastygnie. ;-) O ile masz felge dwuczęściową bo najczęściej to spotka sie imitacje i wystarczy tylko atrapy śrubek powykręcać. W moich RIALach są na przykład imitacje śrubek zrobione z plastiku i są one wciskane w otwory nawiercone w feldze.

Zablokowany

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl