[ALL] Polerka felg
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
O 15.44 nałożyłem drugą warstwę Bimexolu, oczyściłem wreszcie wszystkie dekielki - trwało to jeszcze dwa nakładania i udało mi się wypolerować trochę jeden dekielek a pracę skończyłem jakieś 30min temu /tj.20.10/... Polerowałem "śrubę" papierkami 150,400,800,1000,1500,2000,2500 i potem przeleciałem jeszcze szmatką pastą tempo...
Efekt jest taki:
Coś czuję że skonam przy tej polerce...
Efekt jest taki:
Coś czuję że skonam przy tej polerce...
Ja sprawdziłem nowy sposób na polerke rantów 2 miesiące temu :mrgreen:
otóż posadziłem przód auta na klockach, założyłem felgi do polerowania, odpalilem zapiąłem 5ty bieg, i jazda z papierami. Wyglądało to tak że w jednej ręce miałem papier który przykładałem do rantu a w drugiej szlauch z którego minimalnie leciała woda na felge. Jedynie jak jechałem pastą polerską to trzebabyło do 2ji zejść bo sie pasta 'paliła'. Felge polerwałem ok 45 minut i to na 'lustro' Jedynie co to musze kupić autosol i tym jeszcze raz je przelecieć, bo automax to półśrodek niestety....
Jedyny minus tej metody to straszny syf wokół sie robi, wiec warto robocze ciuchy ubrać
otóż posadziłem przód auta na klockach, założyłem felgi do polerowania, odpalilem zapiąłem 5ty bieg, i jazda z papierami. Wyglądało to tak że w jednej ręce miałem papier który przykładałem do rantu a w drugiej szlauch z którego minimalnie leciała woda na felge. Jedynie jak jechałem pastą polerską to trzebabyło do 2ji zejść bo sie pasta 'paliła'. Felge polerwałem ok 45 minut i to na 'lustro' Jedynie co to musze kupić autosol i tym jeszcze raz je przelecieć, bo automax to półśrodek niestety....
Jedyny minus tej metody to straszny syf wokół sie robi, wiec warto robocze ciuchy ubrać
No kolego K2 dobry pomysl, ale jeszcze trzeba puzniej kola z tylu na przod przeslozyc no i halas :mrgreen: ale gratki za pomysl <ok>
Oofol naprawde ladnie Ci to wyszlo i w krotkim czasie, ale sam zauwazylem u siebie na plerce bo dzisiaj zrobilem 2 koleczka to tempo pozostawia taka tlusta powloke i polerka jest taka jakby zamglona :-| Musze kupic lepsza paste :lol:
Oofol naprawde ladnie Ci to wyszlo i w krotkim czasie, ale sam zauwazylem u siebie na plerce bo dzisiaj zrobilem 2 koleczka to tempo pozostawia taka tlusta powloke i polerka jest taka jakby zamglona :-| Musze kupic lepsza paste :lol:
-
- Forum Audi 80
Oofol podklad pod polerowanie zrobiles dobry (chociaz papierek 2000 i 2500 jest juz zbedny) ale pasty uzyles zupelnie nie fachowej.
Po tempo nigdy nie bedziesz mial wysokiego polysku tylko matowy.
Polecam uzyc lepszej pasty Autosol badź ("mojej") APP a zobaczysz ze bedzie ci sie to blyszczec jak psu dżingle :mrgreen:
A tak wogole te dekle to to czarne tlo to ma to tak zostac ??? Bo jesli to sie ma swiecic to trzeba to zmatowac
A jak masz dosyc to przywiez to do mnie , bedziesz 3ci w kolejce do polerki bo juz mam silnik od motoru i komplet felg do zrobienia
KS syf sie robi nawet zwykla metoda, ostatnio sobie polerowalem kawalek rurki aluminiowej ok 1200 mm i wygladalem jak murzyn. 3a to robic w okularach bo filc sie do oczu cisnie :evil: [/b]
Polecam uzyc lepszej pasty Autosol badź ("mojej") APP a zobaczysz ze bedzie ci sie to blyszczec jak psu dżingle :mrgreen:
A tak wogole te dekle to to czarne tlo to ma to tak zostac ??? Bo jesli to sie ma swiecic to trzeba to zmatowac
A jak masz dosyc to przywiez to do mnie , bedziesz 3ci w kolejce do polerki bo juz mam silnik od motoru i komplet felg do zrobienia
KS syf sie robi nawet zwykla metoda, ostatnio sobie polerowalem kawalek rurki aluminiowej ok 1200 mm i wygladalem jak murzyn. 3a to robic w okularach bo filc sie do oczu cisnie :evil: [/b]
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jarek - pierwszy raz poleruję alu - jak robiłem końcówkę tłumika to po papierze 2000 polerka mechaniczna była /jak dla mnie/ zbędna. Z ta tempo to się juz komus tłumaczyłem - miałem ją po prostu w domu i chciałem przetrzeć po wszystkim. Czyli teraz powiedzcie jakim papierem wystarczy? 1000? I potem filcem? Co do pasty to albo wybiorę coś z waszych propozycji albo pójdę do zaprzyjaźnionej lakierni i miłe panie mi coś dobrego doradząmellow_pak pisze:Oofol podklad pod polerowanie zrobiles dobry (chociaz papierek 2000 i 2500 jest juz zbedny) ale pasty uzyles zupelnie nie fachowej.
Co do tego czarnego to sprawa wygląda następująco:
Tam był grafitowy metali tak samo jak po wewnętrznych stronach szprych w felgach i tam zostaje a na dekielkach będzie malowane na czarno bo w tych rantach to nie ma szans żebym to wypolerował...
Są dwa ponieważ kolega zakładający ten temat nie chciał się wcinać koledze poprzedniemu - była już mowa w tym topicu o tym Wyszło jak wyszło...A Tak wogole to po jaką cholere są 2 identyczne tematy, w tym samym dziale i to jeden pod drugim :?: :roll:
Elo.... a miał ktoś doczynienia z polerką felg dwuczęściowych...??
Ja mam 17' z tymi małymi śrubkami na rancie... Jeszcze nie mialem doczynienia z takimi felgami i sie zastanawiam...
Jak sie wezme za polerke to rozkręcać tą felgę...? Da się w ogóle ją rozłożyć na dwie części jak odkręce te małe śrubeczki...?? Czy ich w ogóle sie nie odkręca...? Nie będzie później problemu z dokładnym porządnym skręceniem tych felg...??
Ja mam 17' z tymi małymi śrubkami na rancie... Jeszcze nie mialem doczynienia z takimi felgami i sie zastanawiam...
Jak sie wezme za polerke to rozkręcać tą felgę...? Da się w ogóle ją rozłożyć na dwie części jak odkręce te małe śrubeczki...?? Czy ich w ogóle sie nie odkręca...? Nie będzie później problemu z dokładnym porządnym skręceniem tych felg...??
Normalnie wykręcasz śrubki i rozkładasz felge na części pierwsze, a przy składaniu dokładnie czyścisz, uszczelniasz miejsce styku elementów jakimś silikonem żeby felga powietrze trzymała i skręcasz mocno zanim silkon zastygnie. O ile masz felge dwuczęściową bo najczęściej to spotka sie imitacje i wystarczy tylko atrapy śrubek powykręcać. W moich RIALach są na przykład imitacje śrubek zrobione z plastiku i są one wciskane w otwory nawiercone w feldze.