[ALL] Polerka felg
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
O 15.44 nałożyłem drugą warstwę Bimexolu, oczyściłem wreszcie wszystkie dekielki - trwało to jeszcze dwa nakładania i udało mi się wypolerować trochę jeden dekielek a pracę skończyłem jakieś 30min temu /tj.20.10/... Polerowałem "śrubę" papierkami 150,400,800,1000,1500,2000,2500 i potem przeleciałem jeszcze szmatką pastą tempo...
Efekt jest taki:
![Obrazek]()
Coś czuję że skonam przy tej polerce...
Efekt jest taki:
Coś czuję że skonam przy tej polerce...
Ja sprawdziłem nowy sposób na polerke rantów 2 miesiące temu :mrgreen:
otóż posadziłem przód auta na klockach, założyłem felgi do polerowania, odpalilem zapiąłem 5ty bieg, i jazda z papierami. Wyglądało to tak że w jednej ręce miałem papier który przykładałem do rantu a w drugiej szlauch z którego minimalnie leciała woda na felge. Jedynie jak jechałem pastą polerską to trzebabyło do 2ji zejść bo sie pasta 'paliła'. Felge polerwałem ok 45 minut
i to na 'lustro' Jedynie co to musze kupić autosol i tym jeszcze raz je przelecieć, bo automax to półśrodek niestety....
Jedyny minus tej metody to straszny syf wokół sie robi, wiec warto robocze ciuchy ubrać![:-P](https://audi80.pl/images/smilies/jezyk_oko.gif)
otóż posadziłem przód auta na klockach, założyłem felgi do polerowania, odpalilem zapiąłem 5ty bieg, i jazda z papierami. Wyglądało to tak że w jednej ręce miałem papier który przykładałem do rantu a w drugiej szlauch z którego minimalnie leciała woda na felge. Jedynie jak jechałem pastą polerską to trzebabyło do 2ji zejść bo sie pasta 'paliła'. Felge polerwałem ok 45 minut
![;-)](https://audi80.pl/images/smilies/oczko.gif)
Jedyny minus tej metody to straszny syf wokół sie robi, wiec warto robocze ciuchy ubrać
![:-P](https://audi80.pl/images/smilies/jezyk_oko.gif)
No kolego K2 dobry pomysl, ale jeszcze trzeba puzniej kola z tylu na przod przeslozyc no i halas :mrgreen: ale gratki za pomysl <ok>
Oofol naprawde ladnie Ci to wyszlo i w krotkim czasie, ale sam zauwazylem u siebie na plerce bo dzisiaj zrobilem 2 koleczka to tempo pozostawia taka tlusta powloke i polerka jest taka jakby zamglona :-| Musze kupic lepsza paste :lol:
Oofol naprawde ladnie Ci to wyszlo i w krotkim czasie, ale sam zauwazylem u siebie na plerce bo dzisiaj zrobilem 2 koleczka to tempo pozostawia taka tlusta powloke i polerka jest taka jakby zamglona :-| Musze kupic lepsza paste :lol:
-
- Forum Audi 80
Oofol podklad pod polerowanie zrobiles dobry (chociaz papierek 2000 i 2500 jest juz zbedny) ale pasty uzyles zupelnie nie fachowej.
Po tempo nigdy nie bedziesz mial wysokiego polysku tylko matowy.
Polecam uzyc lepszej pasty Autosol badź ("mojej") APP a zobaczysz ze bedzie ci sie to blyszczec jak psu dżingle :mrgreen:
A tak wogole te dekle to to czarne tlo to ma to tak zostac ??? Bo jesli to sie ma swiecic to trzeba to zmatowac
A jak masz dosyc to przywiez to do mnie , bedziesz 3ci w kolejce do polerki bo juz mam silnik od motoru i komplet felg do zrobienia
KS syf sie robi nawet zwykla metoda, ostatnio sobie polerowalem kawalek rurki aluminiowej ok 1200 mm i wygladalem jak murzyn. 3a to robic w okularach bo filc sie do oczu cisnie :evil: [/b]
Polecam uzyc lepszej pasty Autosol badź ("mojej") APP a zobaczysz ze bedzie ci sie to blyszczec jak psu dżingle :mrgreen:
A tak wogole te dekle to to czarne tlo to ma to tak zostac ??? Bo jesli to sie ma swiecic to trzeba to zmatowac
A jak masz dosyc to przywiez to do mnie , bedziesz 3ci w kolejce do polerki bo juz mam silnik od motoru i komplet felg do zrobienia
KS syf sie robi nawet zwykla metoda, ostatnio sobie polerowalem kawalek rurki aluminiowej ok 1200 mm i wygladalem jak murzyn. 3a to robic w okularach bo filc sie do oczu cisnie :evil: [/b]
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jarek - pierwszy raz poleruję alu - jak robiłem końcówkę tłumika to po papierze 2000 polerka mechaniczna była /jak dla mnie/ zbędna. Z ta tempo to się juz komus tłumaczyłem - miałem ją po prostu w domu i chciałem przetrzeć po wszystkim. Czyli teraz powiedzcie jakim papierem wystarczy? 1000? I potem filcem? Co do pasty to albo wybiorę coś z waszych propozycji albo pójdę do zaprzyjaźnionej lakierni i miłe panie mi coś dobrego doradząmellow_pak pisze:Oofol podklad pod polerowanie zrobiles dobry (chociaz papierek 2000 i 2500 jest juz zbedny) ale pasty uzyles zupelnie nie fachowej.
Co do tego czarnego to sprawa wygląda następująco:
Tam był grafitowy metali tak samo jak po wewnętrznych stronach szprych w felgach i tam zostaje a na dekielkach będzie malowane na czarno bo w tych rantach to nie ma szans żebym to wypolerował...
Są dwa ponieważ kolega zakładający ten temat nie chciał się wcinać koledze poprzedniemu - była już mowa w tym topicu o tymA Tak wogole to po jaką cholere są 2 identyczne tematy, w tym samym dziale i to jeden pod drugim :?: :roll:
Elo.... a miał ktoś doczynienia z polerką felg dwuczęściowych...??
Ja mam 17' z tymi małymi śrubkami na rancie... Jeszcze nie mialem doczynienia z takimi felgami i sie zastanawiam...
Jak sie wezme za polerke to rozkręcać tą felgę...? Da się w ogóle ją rozłożyć na dwie części jak odkręce te małe śrubeczki...?? Czy ich w ogóle sie nie odkręca...? Nie będzie później problemu z dokładnym porządnym skręceniem tych felg...??
Ja mam 17' z tymi małymi śrubkami na rancie... Jeszcze nie mialem doczynienia z takimi felgami i sie zastanawiam...
Jak sie wezme za polerke to rozkręcać tą felgę...? Da się w ogóle ją rozłożyć na dwie części jak odkręce te małe śrubeczki...?? Czy ich w ogóle sie nie odkręca...? Nie będzie później problemu z dokładnym porządnym skręceniem tych felg...??
Normalnie wykręcasz śrubki i rozkładasz felge na części pierwsze, a przy składaniu dokładnie czyścisz, uszczelniasz miejsce styku elementów jakimś silikonem żeby felga powietrze trzymała i skręcasz mocno zanim silkon zastygnie.
O ile masz felge dwuczęściową bo najczęściej to spotka sie imitacje i wystarczy tylko atrapy śrubek powykręcać. W moich RIALach są na przykład imitacje śrubek zrobione z plastiku i są one wciskane w otwory nawiercone w feldze.