[B4/Avant]1Z/95r Problem z tylnia klapa ogniska rdzy
-
- Forum Audi 80
[B4/Avant]1Z/95r Problem z tylnia klapa ogniska rdzy
Witam wszystkich klubowiczow ma mproblem z klapa znalazlem po zimie ognisko rdzy tuz pod wycieraczka b4 Avant. Mam pytanie czy jest to normalne szukalem ale nie moglem nic znalesc na ten temat Audi to ocynk wiec cos tu nie halo. Dodam ze tylko na klapie pod wycieraczka jest babel. Prosze o odpowiedz czy to tak ma byc. Pozdrawiam :mrgreen:
- melomarcin
- Forum Audi 80
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Mam to samo :-| To jest wina zbyt nisko osadzonej szyby, dotyka ona lakieru i po pewnym czasie powoduje jego przetarcie. Jedynym skutecznym sposobem naprawy tego uszkodzenia, jest wycięcie szyby i polakierowanie tej części pokrywy. Niestety w tym miejscu zaczynają się schody. Wycięcie tej szyby wcale do łatwych nie należny. Trzeba zrobić to tak aby nie uszkodzić uszczelki, bo jest ona zwulkanizowana z szybą, zamienników jej nie ma, a nowa szyba z uszczelką to wydatek rzędu 1200 zł.krzysiek_b4 pisze:ognisko rdzy tuz pod wycieraczka b4 Avant
- tokarka606
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
[b4 Avant] 1Z 95r
Bardzo dziekuje za wszystkie podpowiedzi co do tematu klapy. Tak jak koledzy pisza pomaluje to i po sprawie. Dziekuje i pozdrawiam :lol:
-
- Forum Audi 80
Witam! Też miałem problem z korozją w tym miejscu. Jednak zdecydowałem się na wycięcie szyby. Dopiero po wycięciu szyby zobaczyłem ile jest tam korozji. Ten mały "strupek" który było widać pod wycieraczką to 20% całego filmu. Faktycznie bardzo ciężko jest uratować oryginalną uszczelkę. Mnie sie to nie udało. Całe szczęcie blacharz "złota rączka" dopasował inną, a dokładnie z 2 zrobił 1. Pamietam, że uzywał fragmentu z A4 AVANT i od VW. W rezultacie nie ma korozji i szyba została ta sama co za tym idzie znacznie obniżyło koszty naprawy. Dodam, że pisałem o tym juz na forum - w czasie naprawy. Wówczas pytałem o tą uszczelkę, ponieważ nie wierzyłem, że jest częścią integralną z szybą.
-
- Forum Audi 80
Panowie u mnie występuja slady korozji i bąbelki poniżej szyby (chodzi mi o rowek pod szyba) Chciałbym to sam naprawić mam juz troche doświadczenia w malowaniu ale chciałbym sie dowiedzieć czy do usunięcia tego problemu powinienem wyjąć szybe ?? czy jest sens malować ogniska rdzy widoczne z wierzchu i dać sobie narazie spokój z resztą ??