Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Dział Warsztat - co dalej?

Dla starszych bywalców, sympatyków. Nasza "historia" klubu Audi 80.

Co dalej z działem "Warsztat"?

Podzielić tak samo jak dział "Moje auto" (czyli na podfora: Audi 80, Inne audi, Inne marki, Motocykle)
2
15%
Nie dzielić ale pozwalać opisywać rzezania/naprawy w innych autach niż Audi 80 (wszystko w jednym worku).
3
23%
Nie dzielić i nie pozwalać opisywać rzezania/napraw innych niż Audi 80
8
62%

Liczba głosów: 13

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 22 wrz 2009, 21:47

Chwila moment. To miało być zdaje się forum rozwijające nasz dział Warsztat. Natomiast z tego, co tu czytam, to wynika, że ogólne forum techniczne takie jak PKA80, tylko dotyczące wszystkich marek :roll:

Więc albo ja coś źle zrozumiałem, albo zgubiliśmy ideę, która nam przyświecała.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 22 wrz 2009, 22:51

grze, dobrze wyczytałeś. Forum gdzie znajdą miejsce dla siebie znajomi z tego forum, którzy zmienili auto i nie posiadają już audi 80.

Ogólnie wszystkie pomysły mile widziane. jest miejsce na serwerze, coś postawmy.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 22 wrz 2009, 23:09

Doc, tylko czy to nie zepchnie na margines PKA80 (w tym sensie, że część osób mająca AUdi 80 będzie odwiedzać nadal PKA80, a reszta to nowe forum)?

Poza tym kompletnie nie widzę tych tagów dla innych marek. Bardzo ciężko będzie tam zachować porządek :roll:
Patrzcie co się dzieje na samym AKP, a co dopiero jak wszystkie marki wsypiemy w jeden kocioł...

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 22 wrz 2009, 23:34

grze pisze:Poza tym kompletnie nie widzę tych tagów dla innych marek
Ja również.

np zeby wrzucić w TAG z kodem silnika to:

VW i grupa jest dobrze bo silniki oznaczone 2 lub 3 znakami
np 1Z,2E, SB, ABT, ADR, AAH

BMW od 5 do 8 znaków
Fiat 9 znaków
Reanult 6-11 znaków
Toyota 4-5 znaków
Opel 5 znaków

Pisałem z pamięci więc za błędy przepraszam.
Nie wiem na ile znaków przewidziana jest linijka do TAGów. Ale pasuje w TAGu umieścić coś w stylu:

[Opel Astra F 1.4 C14NZ] Problem z odpaleniem gdy ciepły

Właśnie tak myślałem nad tym całym TAGowaniem. Zastanawiam się czy było bo to możliwe aby zamiast w pierwszym członie TAGu gdzie podajemy markę można było wrzucić małą ikonkę z logo OPLA

wyglądało by to mniej więcej tak:

Obrazek [Astra F 1.4 C14NZ] Problem z Odpaleniem gdy ciepły

Wiem że taki obrazek zajmuje trochę miejsca ale skraca długość TAGa o nazwę marki samochodu. zawsze to od 2 znaków mniej, Taki obrazek waży około 1kB.

Myślałem także aby np przy pisaniu nowego wątku było coś w stylu "kreatora" w którym podajemy informację na temat samochodu
Marka, model, Pojemność, kod silnika, opis problemu
Ale z wykonaniem tego może być więcej problemu. Doszły by pewnie setki skryptów, bazy danych i inne niepotrzebne rzeczy które zapewne obciążały by serwer.

Takie są moje sugestie ale jak narazie tylko to mi do głowy przyszło.

spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Kris
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 1.6 JK

Post autor: spiczi » 23 wrz 2009, 00:53

A ja nie wiem co myśleć. Boje się że zrobi się z tego jeden wielki kocioł (chyba że takie nowe forum nie wypali i będziemy mieć tam niewielu klubowiczów).
Problemów z tym wszystkim będzie kilka:
-Tagi -zakładający wątek musi określić dokładnie jakiego samochodu dotyczy, jaki silnik, a jak problem dotyczy innej rzeczy niż silnik trzeba podać model/generacje samochodu. itp. wiadomo że wiele osób nie wiec co ma pod maską. Nawet na naszym forum można znaleźć użytkowników którzy zakładają temat "CO mam gdzie pod maską".
-Na naszym forum jest określona liczba osób które mają ogromną wiedzę na ogół na temat Audi ewentualnie VAG i dzielą się zawsze i chętnie. A na tym nowym będą tematy które dotyczyć będą innych marek, które z audi mają niewiele wspólnego i wiedza forumowiczów będzie żadna. Np ktoś założy wątek: "Reanault Velsatis gen II. Jak wymienić zarówke w reflektorze?" A ktoś niżej odpowie że musi ściągać zderzak. I jak zweryfikować taką odpowiedź?

Założeniem forum jest rozmowa i pomoc. Ale w takim ogólnosamochodowym może być naprawde masakra.
Nie jestem sceptyczny do pomysłu, choć takich forów jest masa w necie(na ogół dotyczą poszczególnych marek/modeli) ale są i takie ogólne.

Ja bym zaczął od zrobienia forum VAG, bo to jedna rodzina, a ewentualnie dla pozostałych marek zrobił bym ogólne lub tymczasowe na próbe.

Moze nie zrozumiale napisalem, ale źle wyrazić to co się myśli. <ok>

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 23 wrz 2009, 03:10

spiczi pisze:A na tym nowym będą tematy które dotyczyć będą innych marek, które z audi mają niewiele wspólnego i wiedza forumowiczów będzie żadna
Ja na codzień mam do czynienia z samochodami maści wszelakiej.
od poczciwych Polmozgrzytów aż po wypasione Allroady przez Różnego rodzaju Koreanczyki. Pomimo tego że moją specjalizacją jest grupa VAG to podejmuje się naprawy innych samochodów. Nie przepadam za Japończykami i niektórymi Francuzami. Z kolei jestem bardziej niż pewny, że większość osób aktywnie udzielających się na forum Audi80 lizneło conieco wiedzy odnośnie napraw innych niż grupa VAG marek samochodów.
spiczi pisze:Np ktoś założy wątek: "Reanault Velsatis gen II. Jak wymienić zarówke w reflektorze?" A ktoś niżej odpowie że musi ściągać zderzak. I jak zweryfikować taką odpowiedź?
No tutaj masz rację ponieważ ciężko bedzie zweryfikować to czy to rzeczywiście jest prawdą. Zreszta nie każdy ma katalog samochodów w głowie, żeby kojarzyć co i jak z czym i po co w kazdym modelu.

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 23 wrz 2009, 08:33

A ja powiem wprost. Pomysł moim zdaniem jest beznadziejny.
Chcąc poszukać info o np. motocyklu honda ntv zalogowałem się na forum hondy ntv, jak mam vfr i chcę się coś dowiedzieć to poszukałem sobie forum vfr-oc. Jednym słowem chcę info to szukam forum o konkretnym modelu, czemu? Bo ma mało użytkowników (i to jest zawsze plus) i zazwyczaj znających dobrze swój model. Nie zapytam na ogólnym forum jak wymienić łańcuch napędowy w Hondzie VFR 800 Fi RC46 bo jeśli już ktoś będzie wiedział ogólnie jak się łańcuchy wymienia to nie powie mi że w tym konkretnym modelu jest tak sprytnie że łańcuch można ściągać i zakładać w całości bez jego rozkuwania. Chyba wystarczająco naświetliłem mój pkt widzenia.

Jednym zdaniem siłą tego obecnego forum jest ścisła specjalizacja w konkretnym modelu. Ale nawet tutaj nie szukałbym informacji na temat wersji S lub RS bo goście znający się na tych autach i silnikach są skupieni wokół innego forum, były z resztą kiedyś dyskusje w których powoływano się na tamto inne forum.

Dyskusja w tym wątku była na temat działu warsztat na www.audi80.pl a skończyło się na założeniu nowego forum dla wszystkich marek :?: <niedowiarek> <nie wiem> Nie wiem o co chodzi w ogóle.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 23 wrz 2009, 10:44

Ja równiez uwazam ze to jest forum A80 i tego auta powinny dotyczyc rezania, jezeli ktos ma inne auto po znajdzie potrzebne informacje na danym forum.

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 23 wrz 2009, 11:21

Skuciok, popieram to co napisales. Nie wiem po co wogole nam ten balagan potrzebny i jakim cudem od dyskusji o warsztacie doszlismy do kwesti zrobienia nowego forum i to jeszcze ogolnosamochodowego :?: <niedowiarek>

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 23 wrz 2009, 12:21

Ale Wy jesteście nie ogarnięci ;-)
Pisałem, że nie musi mieć to nic wspolnego z Audi80

Mamy miejsce, mamy serwer, zróbmy coś. Forum o pierdoleniu może nawet być. Burza mózgów, a nie żale nam tu potrzebne ;-)

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 23 wrz 2009, 12:45

Doc. Załóż osobny temat o następnym forum. ;-) Choinka sami robimy u siebie w sympatykach burdel w tematach :-P a chcemy nowe ogólne forum otwierać.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 23 wrz 2009, 12:48

Doc pisze: Mamy miejsce, mamy serwer, zróbmy coś. Forum o pierdoleniu może nawet być.
Doc, chyba zaczynasz się uzależniać <cieszy>

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 23 wrz 2009, 15:10

Skuciok pisze:ami robimy u siebie w sympatykach burdel w tematach
Uuu stary. Gdybyś zobaczył ten dział w klubie A6. Tam to jest dopiero nieporozumienie.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 23 wrz 2009, 19:56

Moim skromnym zdaniem forum wielomarkowe o charakterze merytorycznym czysto technicznym to...kamikadze w wykonaniu administracji/modów.
To co piszecie o niemożności weryfikowania fantasmagorii w wykonaniu niewyżytych user-ów to wizja realistyczna.

Takie forum ma sens jeżeli założymy że nie będzie aż tak profi a bardziej z jajem.

Np.zamiast podziału na marki,podział na budowę:

Silniki:
4-cylidrówki
5-cio cylindrówki
6-cio cylindrówki
4-ki turbo
boxery
4-ki diesle
...

Napęd:

4WD

FWD

RWD

Nadwozie:

Coupe

Sedan

...

I tak forum będzie wielomarkowe i tak apteki nie da się zrobić a założenia konstrukcyjne(nie twierdze że takie same) łączą pewne problemy/metody naprawcze,problemy eksploatacyjne z jakimi spotykają się kierowcy i kierowniczki.

Jak sami pisaliście aby uzyskać precyzje wchodzicie na fora poświęcone konkretnemu modelowi.
A to będzie bardziej dla ludzi którzy wsiedli w inne marki ale duchem są dalej z naszym forum <ok>

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 23 wrz 2009, 20:03

Doc pisze:
Skuciok pisze:ami robimy u siebie w sympatykach burdel w tematach
Uuu stary. Gdybyś zobaczył ten dział w klubie A6. Tam to jest dopiero nieporozumienie.
Doc-u lepiej nie bo chłop by zawału dostał. Na A6 burdel w sympatykach to powiedziane bardzo delikatnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Społeczność sympatyków. Stara nasza historia.”