MaXuS - na Mazowieckiej w Bydzi u Kempińskiego za planowanie głowicy zapłacisz 40zł jak dobrze pogadasz. Planowania nie trzeba robić zawsze, ale wypada jak są jakiekolwiek wżery czy nierówności. Diesel po planowaniu wymaga grubszej uszczelki, czasami benzyniak też, ale tak po 2-3 razach. Uszczelka tak jak piszą przedmówcy - odtłuszczone powierzchnie !!! Żadnego smaru !!! mam w domu kupioną ori uszczelkę i ona jest czymś polakierowana - domyślam się, że jest to typ kleju, który z czasem od temperatury skleja blok z głowicą uszczelniając połączenie. Dokręcaj wcześniej np. po 1, 2, 6 i 12 tys. Czasami po 10 tyś może być już za późno

Woda w oleju = masakra

Za chwilę odezwą się panewki, zetrą się pierścienie tłokowe, wytrą prowadnice zaworów, zetrą pierścienie oporowe itd... To co smarowane jest normalnie olejem teraz pluska się w roztworze wodno / olejowym.
W poprzednim aucie przerabiałem motyw uszczelki 3 razy i za każdym razem po ubywaniu wody tracił kompresję - ścierały się pierścienie

Pocenie w ABT przy kanale olejowym tłoczącym olej do głowicy mam od prawie 2 lat, płynu nie ubywa oleju na 15 tyś wziął 0,8 litra. Poci się i już - wada konstrukcyjna - dolot i wydech po jednej stronie - termicznie inaczej obciążone 2 strony głowicy. W ori uszczelce jest gumowy oring uszczelniający właśnie ten kanał olejowy z którego lubi się pocić. A co do budyniu pod korkiem - na trasach po 6km dziennie mam to samo, ale wystarczy, ze przejadę 20km z jakąś tam większą prędkością i odparowuje

Jeżeli gonisz audiolę po trasie i nadal masz budyń - czym prędzej to zrób !