[B4 all] szyberdach
W moim autku przy pewnej prędkości słychać jakiś metaliczny dźwięk. Jakby coś wpadało w rezonans. Jak siedzę na fotelu kierowcy to dzwięk jakby wydowywał się z prawej strony gdzieś na środku przy dachu a jak siedzę na fotelu pasażera to słychać go z lewej strony. Mam wrażenie że to może być szyberdach. Chociaż w poprzednim autku też miałem identyczny dźwięk a tam nie było szyberdachu ale to też nie było audi.
Czy ktoś miał coś podobnego i wie jak temu zaradzić?
Czy ktoś miał coś podobnego i wie jak temu zaradzić?
Witam mam mały problem z moim szyberdachem a mianowicie na początku z czasu udawało mi się go normalnie otworzyć raz się świeciło światełko na przycisku a raz nie, a teraz to już nic zero nie chce się w ogóle otworzyć. Co może być tego przyczyną???
Jeżeli wina jest po stronie przekaźnika to jak mam to sprawdzić :?: :?: :?:
Jeżeli wina jest po stronie przekaźnika to jak mam to sprawdzić :?: :?: :?:
-
- Forum Audi 80
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Zacznij od tego https://audi80.pl/80-b4-19-tdi-1z-na ... vt9215.htmszyszyl34 pisze:Jeżeli wina jest po stronie przekaźnika to jak mam to sprawdzić
-
- Forum Audi 80
Panowie a ja mialem dzis zonka z szyberdachem. Cieplo sie zrobilo wiec go zaczalem uzywac (auto w zimie kupilem). Do tej pory nawet działał wporzadku, raz sie zdarzylo ze za ktoryms z kolei przycisnieciem zadzialal. A dzis? Normalnie sobie wysunalem i jak chcialem zasunac to ani drgnie, nic nie dziala ani zasuwanie ani odsuwanie ani uchylanie. Zaczalem sie denerwowac ze mnie noc zastanie i go nie zamkne. Przekrecalem zapłon kilka razy bo myslalem ze po ponownym uruchomieniu zadziala ale nic. No i zaczalem grzebac przy podsufitce. Uchylilem lekko ta mala obudowe (bo nie wiem jak sie sciaga a zeszla mi tylko z dwuch zatrzasków tylnich). Znalazlem tam tez jakis klucz imbusowy podejrzewam ze do mechanicznego zamykania tak? Ale nie wiedzialem do czego mam go uzyc ani nie mialem dojscia dobrego. No ale nic, wsadzilem palca i co nieco tak w ciemno tam pomacalem, jakies kółeczko przy mechanizmie. Nie wiem czy zaczal dzialac przez to ze je dotknalem czy jak no ale udalo sie ze zadzialal. To koleczko sie kreci jak sie szyberdach zamyka/otwiera. Powiedzcie mi co moze byc przyczyna ze tak raz dziala a raz nie? Aaa no i przy podsufitce swieci mi tylko swiatelko to od drzwi, a z tego co piszecie to chyba powinno jakies drugie swiecic co?
Pewnie przyczyna jest taka sama jak u mnie też raz się otwierał a raz nie i też miałem tak że otworzyłem i nie chciał się zamknąć... Powinno się też świecić światełko na przycisku od szyberdachu. Sprawdź przekaźnik prawdopodobnie on jest tego przyczyną. :mrgreen: Wyjmij go i zobacz czy nie ma na nim tzw zimnych lutów
-
- Forum Audi 80
Czyli przelutowałeś te zimne luty na przekaźniku i teraz Ci działa bez zarzutu? Światełko mi swieci jedno od drzwi tylko (nie wiem czy jakies inne jeszcze ma swiecic). A czy to ze nie swieci mi jedno swiatlo nad drzwiami pasazera z przodu (to przy rączce) to też ma powiązanie z tym przekaźnikiem? Czy raczej to juz odrębna sprawa?
-
- Forum Audi 80
Dołącze sie do problemu bo u mnie również zacina sie i ma humory ale jest to spowodowane przestawieniem sie tego kółka prowadzacego co włacza krancówke. Problem z tym ze przesówa sie on po tych prowadnicach dość nie ciekawie i chciałbym go wyjac i przeczyscić odnowić nasmarowac i jeszcze podmuchac aby nie bylo juz problemów.
Pytanie do was to czy ktos moze dokładnie krok po kroku napisać jak wyjać szyberdach w sedanie bez zdejmowania podsufitki bo czytalem ze jest taka mozliwość??
Moze ktos ze szczecina mógłby mi w tym pomóc?? Każda pomoc bedzie w cenie...
Pozdrawiam Andrzej
Pytanie do was to czy ktos moze dokładnie krok po kroku napisać jak wyjać szyberdach w sedanie bez zdejmowania podsufitki bo czytalem ze jest taka mozliwość??
Moze ktos ze szczecina mógłby mi w tym pomóc?? Każda pomoc bedzie w cenie...
Pozdrawiam Andrzej
to kóleczko ma kolor czerwony. mialem identyczny problem jak Ty. zaden przekaznik u Ciebie nie padł. to kolko ma luz poprostu i i zjezdza sobie w dól na swojej ośce i nie przekazuje dalej obrotow z silniczka. ja to kóleczko wcisnąlem do góry i zabiezbieczylem przed zjezdzaniem drucikiem o przekroju 1mm. owinałem do okola tej oski i skreciłem ten drucik mocno i gra do dzis :mrgreen: sproboj tez tak zrobic bo u Ciebie tez tak moze bycmariusz8282 pisze: No ale nic, wsadzilem palca i co nieco tak w ciemno tam pomacalem, jakies kółeczko przy mechanizmie. Nie wiem czy zaczal dzialac przez to ze je dotknalem czy jak no ale udalo sie ze zadzialal