[B3/B4] Popękane lusterko - kilka pytań
[B3/B4] Popękane lusterko - kilka pytań
Witam. Dziś miałem małą przygodę, spotkanie lusterkami. Popękało mi szkło. Mam pytanie czy wystarczy kopić wkładkę i lustro biedzie również podgrzewane, czy gdy posiada się podgrzewane lusterka wkładki są jakieś inne. Moze to banalne pytanie ale jestem zielony w tych sprawach. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2010, 17:48 przez Trolu, łącznie zmieniany 1 raz.
- percevalle
- Audi 80 Klub
Musisz kupić wkładkę tzn. samo szkło (z plastikowym mocowaniem, no chyba ze mocowanie sobie przełożysz ze starego lusterka) w wersji podgrzewanej, czyli z paskami grzejącymi. Występują w wariantach:
1. zwykłe,
2. sferyczne (z poszerzonym kątem widzenia, pomniejszające),
3. asferyczne (największy kąt widzenia + likwidacja martwego punktu).
Do tego kolory białe albo niebieskie.
Jeszcze nie napisałeś jakie to lusterko prawe czy lewe. Bo lewe polecam asferyczne, prawe moze być obojetnie jakie.
1. zwykłe,
2. sferyczne (z poszerzonym kątem widzenia, pomniejszające),
3. asferyczne (największy kąt widzenia + likwidacja martwego punktu).
Do tego kolory białe albo niebieskie.
Jeszcze nie napisałeś jakie to lusterko prawe czy lewe. Bo lewe polecam asferyczne, prawe moze być obojetnie jakie.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
nie nie nie... nie myl chłopakowi... ja tez się przejechałem na takich radach.na prawe lusterko kupiłem sferyczne przez co tak naprawdę g... widzę.aby zmienić np pas z lewego na prawy muszę odchylać głowę prawie do samej kierownicy...percevalle pisze:prawe moze być obojetnie jakie.
Trolu, plastik trzymający szkło lusterka bez problemu odczepisz i na taśmie dwustronnej przylepisz do nowego szkła jednak z wkładem podgrzewającym będziesz miał pewnie problem więc od razu sobie kup nowy, koszt ok 6zł także nie pieniądze...
- percevalle
- Audi 80 Klub
Panowie, o mało nie miałem dzwona niedawno bo zajechałem człowiekowi droge przy zmianie pasa na lewy, kiedy był w martwym punkcie. Sprawa dotyczyła lewego lusterka i zmieniłem szkło ze standardowych na asferyczne. Wadą ich jest to coprawda że trochę oddalają ale można sie do tego przyzwyczaić, bo zaleta jest taka że widać absolutnie wszystko. Na prawą napisałem cokolwiek - bo można spokojnie zastosować standard, bo w Polsce jednak najcześciej zmienia sie pas na ten z lewej strony. Natomiast co kolega wybierze to już jego sprawa, większośc jeździ na zwykłych i im nie przeszkadza
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
ale kogo słowa potwierdzasz bo nie rozumiem?? kolega percevalle, stwierdził że na prawą stronę można kupić lusterka obojętnie jakie a ja się z tym nie zgadzam bo sam mam w samochodzie sferyczne i źle przez nie widać.wiem to z autopsji.nawet kombinowałem z przestawieniem lusterka na mocowaniach i nic nie pomogło.teraz mam zamiar wymienić na asferyczne i powinno być lepiej...sagem pisze:hudy, potwierdzam słowa kolegi
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Twoje słowa potwierdzam hudy , bo sam jak zmieniałem maty do podgrzewania zbiłem jedno lusterko i też drążyłem ten temat, stąd mówię że nie powinny być zakładane obojętnie jak.hudy pisze:ale kogo słowa potwierdzasz bo nie rozumiem?? kolega percevalle, stwierdził że na prawą stronę można kupić lusterka obojętnie jakie a ja się z tym nie zgadzam bo sam mam w samochodzie sferyczne i źle przez nie widać.wiem to z autopsji.nawet kombinowałem z przestawieniem lusterka na mocowaniach i nic nie pomogło.teraz mam zamiar wymienić na asferyczne i powinno być lepiej...sagem pisze:hudy, potwierdzam słowa kolegi
- percevalle
- Audi 80 Klub
Jesli nie będzie ci przeszkadzało że obraz jest pomniejszony (przedmioty w rzeczywistości są bliżej) to bierz asferyczne (oczywiście ogrzewane) bo wtedy masz pełne pole widzenia.BorysTDI pisze:Czyli najlepiej po prostu zapodać asferyczne na obie strony i nie martwic się martwymi punktami. Wczoraj przy wycofywaniu przez seryjne lusterko (tia, teraz to mogę wmawiać że przez lusterko...), mało nie rozjechałem człowieka więc lepiej widzieć więcej niż mniej.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
tu masz mniej więcej przedstawione na rysunku jak wygląda widok przez różne szkła: http://www.lusterka.win.pl/index.php?pilot=rodz
Podepnę się pod temat bo również mam problemy z lusterkami. Pierwszy problem to "latające" szkła w lusterkach - bardzo silnie drgają przy szybszej jeździe. Drugi problem to nie do końca sprawna regulacja mechaniczna (szczególnie od strony kierowcy, regulacja w którymś momencie się zacina). Czy Waszym zdaniem lepiej wymienić całe lusterka z mechanizmem regulacji czy bawić się w naprawę? Jaki może być koszt kompletnego lusterka?
Dzięki, pozdrawiam.
Dzięki, pozdrawiam.