Witam ponownie....
Niedawno dokonałem przeszczepu zegarów i zamiast BigBena mam upragniony obrotek, ale...
Prosiłbym Was koledzy co mają Niunie z silnikiem ABT o podanie mi prędkości przy
2000 i 3000 obr/min. na 4 i 5 biegu bo coś mi sie zdaje że mnie ten obrotek w jajo robi :evil: . (zaniża wskazanie, albo mam wixy po jeździe bez obrotka.)
Bieg jałowy - 1000 obr/min - ciepły motor
Bieg 5 - 2100 obr/min - 90 km/h - nie za niskie te obroty ?? :-|
Dzięki....
[B4 2.0 ABT]Jakie Są wskazania obrotki przy danej prędkości.
[B4 2.0 ABT]Jakie Są wskazania obrotki przy danej prędkości.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2007, 22:16 przez PeterPain, łącznie zmieniany 1 raz.
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
dobrze ci na 5 pokazuje, masz długą skrzynię tak jak ja, przy 90 jest 2,1 tys obr, przy 130 - jest około 3,1-3,2 tys, na tej skrzyni na dwójce przy odcięciu pojedziesz 100 km/h, prędkość maksymalną osiągniesz na czwartym biegu... obrotomierz masz spoko, nie ruszaj go
obroty na zagrzanym silniku za wysokie, ma być 750-800, sprawdź sonde lambda, na zimnym ma ci maksymalnie skoczyć do 1,2 tys. obr, teraz jak jest ciepło to od razu powinno być nie więcej niż 1 tys obr po odpaleniu
obroty na zagrzanym silniku za wysokie, ma być 750-800, sprawdź sonde lambda, na zimnym ma ci maksymalnie skoczyć do 1,2 tys. obr, teraz jak jest ciepło to od razu powinno być nie więcej niż 1 tys obr po odpaleniu
Tak, to całkiem prawdopodobna przyczyna - u mnie nawet na ciepłym nie schodził poniżej 1100 jak miałem nieszczelność koło pierwszego tłumika za katalizatorem. Po zespawaniu trzyma się w okolicach 850-950.PeterPain pisze: Co do obrotów na rozgrzanym silniku: mam trochę nieszczelny układ wydechowy, więc może to jest przyczyna??
Dzięki Panowie.
Odnośnie obrotka to wygląda, że wszystko OK - po prostu masz długą skrzynię CCE (91-92r) / CDY (92-95r).
U mnie te obroty są wyższe - krótka skrzynia CGT montowana od 92-95r. jako alternatywa CDY