Nivo działa podobnie jak hydrauliczne wspomaganie hamulców w audi pompa wspomagania jest dwu sekcyjna, jedna do wspomagania druga do nivo wiec niema mowy o powietrzu z agregatu hydraulicznego.evo3 pisze:Słyszalem o montażu kompresora z mercedesa firmy bodajże Wabco od zawieszenia nivo
[ALL] Air Ride
- siwusek216
- Forum Audi 80
Aby to mialo tak naprawde rece i nogi. To kazda poduszka musiala by miec cisnieniomierz elektroniczny monitorujacy caly czas cisnienie w niej. Te informacje podawane by musialy byc do jednostki centralnej. Ona by korygowala cisnienie w ukladzie. W ciezarowkach stosuje sie zawory wyruwnawcze, takie panenty ktore sa mocowane do mostu jak i do budy. Koryguja one wychylenie samochodu, ale u nas w audiczkach cos takiego jest ciezko rozwiazac. Mozna jedynie zalozyc proste presostaty ktore nas poinformuja jak cisnienie spadnie ponizej np 1,5 bara. Bo zeby zrobic cala elektronike sterujaca to juz nas to troche wyniesie.
Niewiedza ludzi jest przyczyna do powstawania głupawych teorii na różne tematy tu macie bardzo fajny temat odnośnie air ride http://forum.Vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... &start=360 nie jest to wcale trudno zrobić trzeba mieć tylko trochę pojęcia o mechanice i ciut o pneumatyce sterowanie wcale nie jest największym problemem tylko uszczelnienie poduszki, ale zresztą poczytajcie sami Pazdro
- szuan
- Forum Audi 80
- Kontakt:
przepis prawie na tył
to jest akurat przykład na tylnym zestawie do a4 b5 avant quattro ale to jest bardzo podobne tylko bez wahaczy
zastosowane są poduchy 130/3 aczkolwiek u mnie to nie podjedzie przy obecnych kołach 9J ponieważ przerwa wynosi max 110mm, więc pozostaje skołować coś o rozmiarze 8J/8.25J i przesunąć mocowanie poduchy jak na zdjęciu powyżej.
w tym miesiącu musze jeszcze skoczyć do kilku sklepów z częściami do 4x4 (podpowiadam land rover) i TIRów/ciężarówek zapytać się o węższe poduchy 100mm/1 aby pozostać przy 9j.
rysunki techniczne już leżą rozrysowane ale tego nie pokazuje bo każdy musi się wysilić troche. - te powyżej są po hiszpańsku i nie do końca idealne <ok>
pozdro.
to jest akurat przykład na tylnym zestawie do a4 b5 avant quattro ale to jest bardzo podobne tylko bez wahaczy
zastosowane są poduchy 130/3 aczkolwiek u mnie to nie podjedzie przy obecnych kołach 9J ponieważ przerwa wynosi max 110mm, więc pozostaje skołować coś o rozmiarze 8J/8.25J i przesunąć mocowanie poduchy jak na zdjęciu powyżej.
w tym miesiącu musze jeszcze skoczyć do kilku sklepów z częściami do 4x4 (podpowiadam land rover) i TIRów/ciężarówek zapytać się o węższe poduchy 100mm/1 aby pozostać przy 9j.
rysunki techniczne już leżą rozrysowane ale tego nie pokazuje bo każdy musi się wysilić troche. - te powyżej są po hiszpańsku i nie do końca idealne <ok>
pozdro.
- szuan
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Stejdż łan bitch <ok>
czyli, jak głeboko wejdzie 19"x9.5J:
tył jeszcze położy się ok 12mm, jest możliwość na takim położeniu się toczyć ale w dwóch miejscach na długości ok 1.5cm nadkole haczy o felge i troche ją męczy :roll: ostateczne położenie będzie określone w okolicach późnej jesieni ale to nie ostatnia wiadomość <ok> do osiemdziesiątki limo w przyszłym tygodniu zamawiam amortyzatory i mam już ucelowany sklep w którym jest dość duży wybór poduch tylko czekać na inną zmiane w pracy <lol>
aaaa i już wiem, że 16/9 będzie za małe i będe zmuszony ucelować do wiosny jakieś minimum 17 lub 18 zoll, ale to nie problem z 5x112 8-)
C.D.N. za miesiąc lub może troche wcześniej
czyli, jak głeboko wejdzie 19"x9.5J:
tył jeszcze położy się ok 12mm, jest możliwość na takim położeniu się toczyć ale w dwóch miejscach na długości ok 1.5cm nadkole haczy o felge i troche ją męczy :roll: ostateczne położenie będzie określone w okolicach późnej jesieni ale to nie ostatnia wiadomość <ok> do osiemdziesiątki limo w przyszłym tygodniu zamawiam amortyzatory i mam już ucelowany sklep w którym jest dość duży wybór poduch tylko czekać na inną zmiane w pracy <lol>
aaaa i już wiem, że 16/9 będzie za małe i będe zmuszony ucelować do wiosny jakieś minimum 17 lub 18 zoll, ale to nie problem z 5x112 8-)
C.D.N. za miesiąc lub może troche wcześniej
- szuan
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zayebatsu pisze:Łaaaaaał kiedy jakiś filmik???
tzn. że późnoostateczne położenie będzie określone w okolicach późnej jesieni
będe wiedział pod koniec tygodniaSłonik pisze:Myslales juz na jakich przewodach i poduszkach bedziesz robił
ps. jak coś jestem zainteresowany amortyzatorami, tzn kupnem przednich sportowych wkładów najlepiej z górnej półki, ale same wkłady, bez kolumn i sprężyn, jak nie będzie oferty do przyszłego tygodania zamawiam na przód ehh TA
-
- Forum Audi 80
gwint mnie nie kreci dlatego go nie zakladam a na to bym sie zdecydowałKrycha pisze:Marzyciele, tu mało kto jeździ na gwincie, a dopiero na powietrzu :mrgreen:
[ Dodano: 2010-09-26, 08:25 ]
a po drugie trzeba tez gdzies zabudowac kompresory i reszte rzeczy potrzebnych do tego ukladu wizde ze kolega juz cos robi bylbym zainteresowany jak poradizl sobie z kamuflarzem tych zabawek
- szuan
- Forum Audi 80
- Kontakt:
to szczegół, a je wykańcza się na końcu.jastrzabb4 pisze:bylbym zainteresowany jak poradizl sobie z kamuflarzem tych zabawek
ps. mdf + "podniesiona podłoga" o pare cm + materiał tapicerski.
PANY! sprawa pilna, potrzebuje do końca tygodnia nowe amortyzatory od jednego sprzedawcy, żeby było do audi coupe quattro '89 i audi b4 8c 2.8, do kogo nie napisze, to uzyskuje odpowiedź, że nie posiadają - obojętne już TA Technix, GT Cupline, czy inne podróbki sportowego kitu! ważne że ma być nowe i o skróconym skoku - na niedziele jestem ugadany na ostatnie pomiary i zaczynamy toczyć...
co do amorków, to warunek jest taki, ze mają byc nowe, o skroconym skoku, i od jegnego goscia - do konca tygodnia jak nie bedzie wkladow/amorow, to pneumat odklada sie na zime :-x
z gory dzieki za oferty, ale mają być tylko sprawdzone i na 100% do coupe Q!
pozdro.
- szuan
- Forum Audi 80
- Kontakt:
no name, pytalem i nie maja do quattro
ale wkońcu zaczyna się coś układać :mrgreen:
uprosilem goscia i dzis odebrałem na targach motoryzacyjnych paczke - ludzie wokół zbiegli sie w kilka sekund co sie dzieje jak nioslem pod reka karton <rotfl2>
tak wiec, dobrze nie wysiadlem z auta i na szybko poskladana kolumna gwintowana z nowymi wkladami
foto custom'owego gwintu (kolumna by maroonio, wklad supersport, springi/talerzyki FK od mk2)
jeszcze trzeba przetoczyc gorny talerzyk i zime sie przelata jakos w b4
kolejne foty mam nadzieje, juz gotowych przednich kolumn z poduchami, itp po niedzieli, a coupe wjezdza do garazu na kicie i mam nadzieje, ze wyjedzie na powietrzu
pozsotaje jeszcze mi poczekac na komplet do b4
cdn...
ale wkońcu zaczyna się coś układać :mrgreen:
uprosilem goscia i dzis odebrałem na targach motoryzacyjnych paczke - ludzie wokół zbiegli sie w kilka sekund co sie dzieje jak nioslem pod reka karton <rotfl2>
tak wiec, dobrze nie wysiadlem z auta i na szybko poskladana kolumna gwintowana z nowymi wkladami
foto custom'owego gwintu (kolumna by maroonio, wklad supersport, springi/talerzyki FK od mk2)
jeszcze trzeba przetoczyc gorny talerzyk i zime sie przelata jakos w b4
kolejne foty mam nadzieje, juz gotowych przednich kolumn z poduchami, itp po niedzieli, a coupe wjezdza do garazu na kicie i mam nadzieje, ze wyjedzie na powietrzu
pozsotaje jeszcze mi poczekac na komplet do b4
cdn...
- Apocalipto
- Forum Audi 80
- Kontakt: