[80 B4 1Z] drgający lewarek skrzyni biegów wraz z całą budą
[80 B4 1Z] drgający lewarek skrzyni biegów wraz z całą budą
Witam wszystkich forumowiczów i posiadaczy naszych ukochanych audików. Mam taki problem mianowicie podczas zmiany biegów przy malej prędkości tzn. wkładam trojke przy 30km/h i daje gazu to lewarek caly sie trzesie i wszystko drzy najgorzej jest na 4 i 5 dajmy na to 60km/h wkładam 4 i lewarek mało nie wypadnie to samo jest z 5 jak przy 80 ja wloze i bede powoli przyspieszal proszę o pomoc. Pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Witam, mam problem tego rodzaju. Przy zmianie biegów 3,4,5 przy rozpędzaniu samochodu na każdym z tych biegów czuje wibracje silnika i skrzyni biegów. Wibracje ustają przy większej predkości na każdym z tych biegów. Wymieniłem wszytkie tulejki wachaczy, poduszki pod skrzynią, a nawet tulejki w sankach oraz końcówki drążków kierowniczych. Nic to nie pomogło. Może ktoś miał taki problem proszę o pomoc
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
piotrek7701, o podobnym temacie słyszałem. Generalnie ciężko powiedzieć. Z problemem spotkałem się u nas na forum jak i na A4. U niektórych były to banały typu obluzowany tłumik, poduszka skrzyni itp. Inni wymieniali poduszki, przeguby a nawet czytałem o przypadku z wymianą skrzyni gdzie przez pierwszych kilkaset metrów było ok a potem problem powrócił. Podobnie miał też sąsiad tyle że w fordzie fokusie. Też wymieniał poduchy i nic nie pomogło. Nie wiem czy w końcu rozwiązał ten problem.
Z twojego opisu jak i innych wynika że wibracje pojawiają się w momencie największego obciążenia, czyli przy niższych obrotach silnika gdzie Nm rosną najszybciej.
A może przegub wewnętrzny? Tyle że tu wibracje najbardziej byłby odczuwalne chyba na kierownicy :roll:
Z twojego opisu jak i innych wynika że wibracje pojawiają się w momencie największego obciążenia, czyli przy niższych obrotach silnika gdzie Nm rosną najszybciej.
A może przegub wewnętrzny? Tyle że tu wibracje najbardziej byłby odczuwalne chyba na kierownicy :roll:
-
- Forum Audi 80
Dzięki za informacje, fakt jest faktem ale niestety wibracji na kierownicy nie odczuwam. Raczej tak jak napisałem wcześniej wibracje czuć na silniku i skrzyni. Niestety mam pecha zawsze trafiały mi się nietypowe awarie . Może jednak komuś się coś takiego przytrafiło i mi pomoże. Zastanawiam się nad dociskiem sprzęgła, czy w przypadku gdyby nie brało równo tarczy cz takie objawy nie mogły by wystąpić, pomimo to że sprzęgło mi się nie ślizga.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Na jakie poduszki wymieniałeś? Ori czy jakieś zamienniki i jak wyglądały stare poduszki? Najbardziej pasuje to właśnie do poduszek skrzyni bądź silnika, ale ludzie wymieniają i nie pomaga Z drugiej strony może coś na przykład wibruje w samej skrzyni w takim stopniu iż mimo sprawnych poduszek drgania przenoszone są na karoserię.
-
- Forum Audi 80
Stare poduszki pod skrzynią miałem naderwane. Wymieniłem na zamienniki ale nawet przed wymianą na nowe miałem te same objawy także to raczej nie poduszki. Gdyby coś działo się w szkrzyni to by prawdopodobnie nie chciały wchodzić biegi, ponieważ 3,4 i 5 są na jednym wałku w skrzyni i przypuśmy że poszłyby łożyska na tym wałku luz sprawiłby że biegi nie chcieły by wchodzić. Także prawdopodobnie nie jest to skrzynia
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Kurcze, to już nie wiem. Nie daje mi to spać bo musi być tego jakaś przyczyna. Tylko jaka :roll:
Na myśl przychodzi mi jeszcze sprzęgło, ale gdyby coś było z nim nie tak to drgania na pewno byłby wyczuwalne przede wszystkim na pedale, i objawy byłby głównie przy zmianie biegów a nie podczas przyśpieszania. Podczas przyśpieszania to może co najwyżej się ślizgać, ale nie powinno to wywoływać drgań tak bynajmniej było u mnie w B3 jak podlałem do piecyka. Po za tym ślizganie na pewno byś wyczuł. Nigdzie też nie przewinęło się to w wątkach.
Na myśl przychodzi mi jeszcze sprzęgło, ale gdyby coś było z nim nie tak to drgania na pewno byłby wyczuwalne przede wszystkim na pedale, i objawy byłby głównie przy zmianie biegów a nie podczas przyśpieszania. Podczas przyśpieszania to może co najwyżej się ślizgać, ale nie powinno to wywoływać drgań tak bynajmniej było u mnie w B3 jak podlałem do piecyka. Po za tym ślizganie na pewno byś wyczuł. Nigdzie też nie przewinęło się to w wątkach.
-
- Forum Audi 80
- darecki2010
- Forum Audi 80