[1.6/1.9 TD] Modyfikacje - jak podniesc moc - foto
Witam, mam audi 80 1.9 td, bez zadnych przeróbek. Chciałbym sobie dodać kilka koników..
więc zakupiłem dzisiaj boost pin dokładnie taki :
http://allegro.pl/boost-pin-boostpin-z- ... 11611.html
mógłby mi ktoś napisać czy po założeniu boost'a będzie większa różnica?
Może podkładke jeszcze zeszlifować?
więc zakupiłem dzisiaj boost pin dokładnie taki :
http://allegro.pl/boost-pin-boostpin-z- ... 11611.html
mógłby mi ktoś napisać czy po założeniu boost'a będzie większa różnica?
Może podkładke jeszcze zeszlifować?
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
AAZ ma większy potencjał od SB/RA. Ot, brzydkie kaczątko, ale mocniejsza głowica, większe komory wirowe. Do tego wtryski 160-170 BAR, wał od TDI, pompka 10 albo i 11mm, wielkie turbo i 200KM pęknie.pawelrybak15 pisze:Najpierw kolego powiedz mi gdzie Ty chcesz ten boostpin wpakować w silniku ACE :lol: <ok>
Skoro masz B4 1,9 TD (nie TDI) to masz silnik AAZ, boostpina pakuj bez podkładki, wtedy może ta niezbyt udana jednostka zacznie jechać <ok>
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Z tym AAZ to nie rozumiem producenta. Wprowadzili większą pojemność która ma większe możliwości, a wrzucili tam słabszy osprzęt, chyba gorsze wtryski niż w SB, gorszą pompę wtryskową w dodatku z prostym boost pinem. Co mieli na celu? Mniejsze spalanie? Wątpię bo SB pali mniej więcej tyle samo. Większą wytrzymałość? Raczej nie bo SB są bardzo wytrzymałymi jednostkami, po za tym 1,9 ma problem z tym klinem na wale. Czyżby to był jedynie test nowej pojemności jednostki przed wprowadzeniem 1Z i celowo go tak okroili aby nie robił konkurencji dla nowego silnika? No chyba jedynie to cokolwiek tłumaczy.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Też 155 bar ale jedno sprężynkowe. Kto co lubi, jedni wolą piwo drudzy vodke.Labiel pisze:chyba gorsze wtryski niż w SB
Wskaż co jest gorszego prócz pina? Nie ma? Aaa... stereotypy. Nie biorę pod uwagi pompy z 1996r w golfach z pseudoelektroniką, bo to porażka.Labiel pisze:gorszą pompę wtryskową
SB/RA na mocnej pompie (10mm plus odpowiednie ustawienie) w dynamicznym trybie mieszanym + korki zadowala się 4.5 l/100km.Labiel pisze:Wątpię bo SB pali mniej więcej tyle samo.
Normę spalin Euro 1.Labiel pisze:Co mieli na celu?
AAZ jest dobrą jednostką tylko inżynier dupa, który zatwierdził w projekcie takie a nie inne śruby mocowania wału w AAZ. Te śruby podczas seryjnego przykręcenia są blisko granicy plastyczności drugiego przykręcenia już nie wytrzymują i uplastyczniają się. Ot cały prolem z klinem na wale. W 1Z widocznie był inny chłopocek, który mając dane śruby zaprojektował inny klin.pawelrybak15 pisze:czy tylko AAZ coś nie wyszedł
Wskaż różnicę między AAZ a 1Z w dole silnika prócz kształtu klinu na wale i innych tłoków. Nie ma? Aaa... Więc dół 1Z to też mega dziadostwo.pawelrybak15 pisze:Cóż, czyli cała seria 1,9 przed pojawieniem się TDI to mega dziadostwo :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt: