Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] opony zimowe, używki czy bieżnikowane

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 04 lis 2011, 22:12

I właśnie tacy ludzie przeważnie leżą w rowach i na drzewach bo myślą że jak mają dobre opony to im wszystko wolno.

A wystarczy włączyć mózgownice.

Awatar użytkownika
meir
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: meir » 04 lis 2011, 22:41

Jarewa tak samo ludzie leżą w rowie bo im sie bieżnik z bieżnikowanej opony odkleił no cóż każdy jeżdzi jak potrafi ale posiedzcie u mnie w robocie przez jeden sezon to zobaczycie różnice pomiędzy używką nową markową a bieżnikowaną wystarczy ją na wyważarce puścić i odrazu widać co to za badziew

C4_KAWON
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: C4_KAWON » 04 lis 2011, 22:57

wytłumaczcie mi jedno bo chyba czegoś nie kumam. jak z bieżnikowanej opony może się bieżnik odkleić, z nalewki to ok jak najbardziej rozumiem, bo chyba nalewanie i bieżnikowanie to dwie różne sprawy?

Awatar użytkownika
ryju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ryju » 04 lis 2011, 23:03

C4_KAWON, no chyba raczej nie... Bieżnikowanie polega właśnie na nadlaniu bieżnika na zużytą oponę.

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 04 lis 2011, 23:11

Najpierw usuwany jest bieżnik ze starej opony, nadlewane jest to gumą i bieżnikowane.
Ja zastanawiam się na oponami całorocznymi. Można znaleźć teraz już takie atestowane na warunki zimowe, tzw. z gwiazdką. Cena może nie niska bo ok. 200-250zł za sztukę w zależności od modelu, ale to zawsze jedna opona na cały rok. Normalnie nowe zimówki kosztują tyle samo i letnie tyle samo. Zimówek przez 3 lata nie zedrę a guma później twardnieje i takie z nich zimówki, że szkoda gadać. Letnich też szybko nie zużyję a się niszczą więc coraz bliżej mi do całorocznych.

Awatar użytkownika
meir
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: meir » 04 lis 2011, 23:28

kojak całoroczne to tak jak byś kupił ocieplane sandały :) ni to na lato ni na zimę. W lato taka opona jest bardzo głośna a w zimę nie radzi sobie najlepiej z warunkami . Jeśli już chcesz porządną oponę cało roczną to kupuj nowego Klebera bardzo dobrze wygląda wiec w zimę powinna sobie poradzić :) bo w lato to i na slickach człowiek jakoś objeździ :)

C4_KAWON
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: C4_KAWON » 05 lis 2011, 00:04

ok to już rozumiem, - nalewki to można sobie o kant ch*ja rozbić, nie obrażając nikogo. Całoroczne oponki?? jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. kojak85, jak kupisz nówki letnie to w zimę bd się lepiej spisywać od tych całorocznych, a w Polsce nie jest wymagane używanie opon zimowych w okresie zimowym wiec looz...

Awatar użytkownika
ryju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ryju » 05 lis 2011, 08:18

C4_KAWON, Chłopie weź się zastanów co Ty piszesz... Po pierwsze letnie opony na zimę na pewno nie będą lepsze od całorocznych! :shock: To, że zimowe nie są obowiązkowe to nie ma nic do rzeczy! Zrób ankietę kto z nas jeździ na letnich w zimie dlatego, że nie ma obowiązku zmiany... Przede wszystkim chodzi o bezpieczeństwo! Jak nie o Twoje to przynajmniej o innych, którzy chcieli by jeszcze pożyć. Masz 22 lata, a wydaje mi się jakbym czytał wypowiedzi 15 latka.

C4_KAWON
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: C4_KAWON » 05 lis 2011, 09:05

ryju, to jak założe kilku sezonowe, twarde, zjechane zimówki, a nówki letnie - te zimowe opony będą lepsze?

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 05 lis 2011, 10:26

to jak założe kilku sezonowe, twarde, zjechane zimówki, a nówki letnie - te zimowe opony będą lepsze?
Moim zdaniem tak, bo ostatnio jeździłem na takich staruszkach zimowych i były lepsze od letnich.
meir,
całoroczne to tak jak byś kupił ocieplane sandały :) ni to na lato ni na zimę. W lato taka opona jest bardzo głośna a w zimę nie radzi sobie najlepiej z warunkami
Czasy się trochę zmieniły od epoki dużych fiatów i polonezów. Technika poszła naprzód i opony całoroczne nie są już takie lipne jak kiedyś. Czytałem opinie i artykuły i wypadają całkiem dobrze. I wcale nie są głośne. Są troszkę głośniejsze ale znacznie cichsze od bieżnikowanych.

Awatar użytkownika
hexman
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: hexman » 05 lis 2011, 10:29

C4_KAWON, oczywiście, że tak :roll: , ale zależy jeszcze jak użytkowane przez te kilka sezonów, ale po tonie rozmowy wnoszę, że bardzo intensywnie.

Ale teraz pytanie do Ciebie: Kupujesz nowe zimówki, użytkujesz normalnie i spokojnie wystarczyłyby na 3 sezony... Więc po roku kupujesz nowe letnie i jeździsz na letnich? Jak ktoś ma kasę, żeby kupić nówki letnie to i chyba ma też tą samą kase żeby kupić zimówki :roll:

Jak ktoś lubi jeździć na letnich w zimie i odwrotnie... jego auto, zdrowie i pieniądze <ok>

C4_KAWON
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: C4_KAWON » 05 lis 2011, 10:35

jak ktoś ma kasę na zakup auta to musi też mieć na jego eksploatacje - a ta daje bardziej po kieszeni niż sam zakup.

Jak kogoś zimą zastaną ciężkie warunki na drodze to nic nie pomogą nawet dobre zimówki.

LukeX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LukeX » 05 lis 2011, 11:08

Ludzie widzę, że tu na palcach jednej ręki można policzyć osoby, które wypowiadają się popierając swoją wypowiedź jakimkolwiek doświadczeniem. Wiem że to forum i każdy pisze co mu do głowy przyjdzie, ale niektóre wypowiedzi naprawde są na poziomie gimnazjum...
Z takim podejściem w zimie lepiej nie wyjeżdżajcie na ulicę... Ja na nowych pirelkach z przodu przejeździłem 2 sezony zimowe w dość mocnej ośce i jeszcze myślę spokojnie na 2 sezony starczą... Przekalkulujcie sobie zakup nowych opon i napewno tylko jeden wniosek się nasunie.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 05 lis 2011, 11:15

C4_KAWON pisze:Jak kogoś zimą zastaną ciężkie warunki na drodze to nic nie pomogą nawet dobre zimówki
Bo trzeba pamiętać jedno po lodzie czy ubity śnieg to jeden kij jakie mamy opony.

Awatar użytkownika
VW_parts
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: VW_parts » 05 lis 2011, 11:34

[quote="Zlosliwy_Dzin"]Dębice to tylko do roweru

ciekawa wypowiedz

ja mam dębice frigo i czy lato czy zima non stop na nich jezdze juz 3 lata a zuzyly sie moze z polowe.

a co najlepsze dalem za nie 200zl za 4 sztuki ( nowe )

na zime sa bajka

lepsze od poprzednich jakie mialem firma ceat czy cos.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl