[B4, 1.9, 1Z] Problem z rozruchem, kątem, głośna praca.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9 tdi 1z] słabo pali
Witam.Panowie od czasu wymiany rozrządu samochód z rana ciężko odpala.Przed wymianą palił na 1-2 obroty rozrusznika a teraz rozrusznik kręci 8-10 razy by odpalił.Samochód stoi w ogrzewanym garażu więc problemy z odpalaniem nie są winą mrozów.Co ciekawe jak odpalę samochód i od razu zgaszę to za drugim razem odpala od strzała.Tak samo się dzieje gdy zacznę odpalać,rozrusznik przekręci parę razy,puszcze kluczyk i za drugim razem odpalę od strzała.Jak już odpalę to odpala bez problemu czy gorący czy zimny.Zawsze pierwsze odpalenie ,po całonocnym postoju, jest utrudnione.Rozrząd założony oczywiście prawidłowo.Zastanawiam się nad kątem wtrysku czy może powodować takie jaja bo nieszczelności żadnej nie ma.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Znajomy mechanik który robił mi rozrząd złamał nogę i odesłał mnie do jakiegoś swojego znajomego też mechanika.Gość specjalizuje się w pompach itd.Nie ma vaga ale zostawiłem mu samochód na cały dzień i stwierdził że wszytko jest dobrze ustawione a pali dalej do dupy.Także nie wiem gdzie szukać problemu...Da się bez vaga tak samo precyzyjnie ustawić kat jak za pomocą vaga??
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Tak, za pomocą czujnika zegarowego, ustawiasz tak jak zwykłego starego gruźlika.hudy pisze:Da się bez vaga tak samo precyzyjnie ustawić kat jak za pomocą vaga??
Żeby Cię zdołować to mój samochód stoi na dworze, śniegu mamy z 20cm na dworze, świece żarowe mam odłączone zupełnie bo mi grzały caly czas i na akumulatorze z benzyny (czytaj małym i słabym akumulatorze) moje TDI pali od strzała w aktualną pogodę.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 22:29 przez trepek, łącznie zmieniany 1 raz.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nie musisz mnie dołować bo mój też tak pali no może nie aktualnie ale będzie znów tak palił <ok> a swego czasu jak były jeszcze mroźne zimy (jakieś 2 lata temu) przy -27 stopniach po całej nocy kręciłem go 5 sekund.Tu masz filmik a tu przy -12 także raczej niczym mnie nie dobijesz <ok> andi77, rozrząd na 100% nie jest przestawiony bo nawet sam sprawdzałem wszytko zgodne ze znakami.Zastanawiałem się tylko jak wygląda sprawa między vagiem a zegarem czy da się równie dokładnie ustawić.W poniedziałek wraca znajomy ze szpitala to może na jednej nodze coś mu się uda wskórać...trepek pisze:Żeby Cię zdołować to mój samochód stoi na dworze, śniegu mamy z 20cm na dworze, świece żarowe mam odłączone zupełnie bo mi grzały caly czas i na akumulatorze z benzyny (czytaj małym i słabym akumulatorze) moje TDI pali od strzała w aktualną pogodę.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No włąsnie nie ma nikogo z vagiem.Do trepka nie mam daleko ale nie mam kiedy podjechać.Zawór zwrotny mam zamontowany także paliwo się nie cofa.A co do samego vaga to nie wiem czy jest mi potrzebny gdyż mam samochód na boschu i dużo to ja tam nie zdziałam a np kąt co chwile się nie ustawia.A druga sprawa to nie mam laptopa <ok>
Aha jeszcze jedno czy kat wtrysku ustawia się na ciepłym czy na zimnym silniku??
Dziś jeszcze zauważyłem że jak odpali to na sekunde lub dwie chodzi nierówno no i troszke mocniej kopci jak odpalam...
Aha jeszcze jedno czy kat wtrysku ustawia się na ciepłym czy na zimnym silniku??
Dziś jeszcze zauważyłem że jak odpali to na sekunde lub dwie chodzi nierówno no i troszke mocniej kopci jak odpalam...
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, 16:48 przez hudy, łącznie zmieniany 2 razy.