Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Audio w cabrio

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 12 sty 2012, 21:24

a i jeszcze na dodatek tutaj kolega drzwi nie robi na razie ;) ale myślę że jak wszystko skompletuje to z biegiem czasu zmieni zdanie ;)

Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 13 sty 2012, 09:41

Kamuś pisze: Ze wszystkim z grubsza się zgodzę.
Jednak co do HSK pragnę spostrzec, iż za oryginały nowej serii trzeba dać ~800zł... A tu budżet jest dwa razy mniejszy. Owszem na Allegro pełno jest HSK starszej serii za 300zł, jednak są to podróbki... Mnóstwo o tym w internecie. Jedni mówią że mimo tego, że podróbki, to są ok, inni że wykonanie i trwałość tragiczne. Ja wolałbym nie ryzykować i omijać te podróby.
Jak najbardziej, ja kupuje od dystrybutora tylko i w hurcie, wiec cena jest inna niz na allegro, placilem dokladnie... 484,64 netto, gdzie najnizsza sugerowana cena sprzedazy brutto jest 799 a detal katalogowy 999.

Nie mniej jednak jesli chodzi o zestaw w okolicach 400zl z czystym sumieniem moge polecic ESK165, montowalem ich w roznych autach sporo i w zestawie z piecykiem naprawde daja rade, bez wzmacniacza raczej nie ma sensu ich montowac bo nie pokaza co potrafia na samym radiu - choc mozna, tylko po co ? ;) minimalna sprzedaz detal brutto to 449, katalogowa 539brutto, w hurcie znowu to wyglada troche inaczej ale nie kazdy ma taka mozliwosci i to rozumiem.

Tych HSK ze starszej serii ktore sa sprzedawane na alegroszu nie mialem przyjemnosci miec w rekach ani sluchac jednak 300zl to kwota, ktora raczej by nie wystarczyla na same zwrotki z tego zestawu :D

No i kolejna sprawa... kolega nie chce robic drzwi bynajmniej narazie - ale innej opcji na prawidlowe i zadowalajace odsluchowo audio w cabrio niestety nie ma i uwazam, ze warto poswiecic troche czasu i zainwtesowac pare zlotych (w miare oczywiscie mozliwosci) i to zrobic.

Co do jakichkolwiek glosnikow z tylu... Tak na przykladzie... idziemy na koncert Majki Jezowskiej, Rihanny czy tez Depeche Mode. Stajemy przed scena, ogladamy artystow, tancerzy (u Majki i u Rihanny sa :D ), piekna scenerie, telebim i kolorowe swiatelka... a skad slyszymy muzyke? Cala scena wraz z muzyka idzie do nas z przodu, z okolic sceny, wokal mamy slyszec jak by szedl do nas od wokalisty, reszta to calosc zespolu a czestotliwosci subniskotonowe ogolnie mowiec maja byc slyszalne jak bysmy nie wiedzieli skad dochodza (nie mylic z np ze stopka perkusisty - ona czyli tzw kick bass uderza do nas takze ze sceny od przodu). Tak samo jest w samochodzie. Wkladamy dvd z koncertem Depeche Mode (live in Barca z 2009 roku), zjezdzamy na track It's No Good i czujemy sie jak na koncercie (u mnie lipa z telebimem bo ma tylko 6 cali hehe przy czym slucham a nie ogladamy) ale mowimy o scenie dziekowej. Tutaj caly zespol wraz z wokalista gra dla nas z przodu, jak na koncercie, kickbass daje nam takze przedni zestaw - wspomagany przez SUB z bagaznika. A bagaznik powinien byc tak zestrojony, zeby nie bylo slychac, ze gra on z bagaznika - znowu tak jak na koncercie. Wszedzie jest taka sama zasada - wezmy tez kino domowe, tutaj wyglada to identycznie (no chyba, ze ktos sobie odpali koncert w opcji 5,1 zamiast 2,1) ;))

Tyle mojego wywodu. Ja wiem, ze kazdy slucha i montuje tak jak jemu pasuje ale wedle prawidel mniej wiecej tak to powinno wygaldac - choc powtarzam, ja sie na tym nie znam i prosze sie nie sugerowac moja wypowiedzia ;] Na pytania chetnie odpowiem i pomoge ;P

norbisimson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: norbisimson » 16 sty 2012, 17:59

Dzis z rana doszły do mnie dłosniczki U-Diension el comp6. <ok>
Teraz czekam tylko na 10-tki.
Po przeczytaniu tego wszystkiego powaznie zastanawiam sie czy faktycznie wywalić głosniki z tyłu, i zeby grało tylko z przodu.
Ale mam pytanie,a mianowicie to ile moga kosztować takie odlewy dzieki których mozna bedzie zamontować głosnieki na przedzie ??
W swoim cabrio niestety nie posiadam dziur na głosniki a nie chce dziurawić boczków bo już raz coś takiego robiłem i średnio estetycznie to wyszło ;p ;/
Albo moze przypasować od zwykłej 80-tki??? bo z tego co i kolega mowił to w sedanie sa normalnie głosniki w serii z przodu

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 16 sty 2012, 19:01

w sedanie nie ma żadnych ori głośników w 80siątce w każdym przypadku musisz robić taszki tzw panele drzwiowe czy to z mdfu czy to z włókna szklanego jak kolega wyżej pisał ja osobiście robiłem sam z mdfu najpierw zrobiłem dystans a następnie na niego poszedł taszek na całe drzwi by estetycznie to wyglądało innej opcji nie ma ponieważ sam dystans wygląda dość słabo koszt wykonania samemu max 80zł wraz z tłumieniem ok 150zł wychodzi były kiedyś na allegro całe taszki jak i tylko obudowy dystansów ale tam jest dość drogo bo ok 300zł więc za tą cenę można zrobić 4 takie zestawy paneli na spokojnie;)

norbisimson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: norbisimson » 18 sty 2012, 11:05

Kurcze ale ja nie mam zielonego pojęcia jak sie do tego zabrać,jest może na forum jakaś instrukcja do tego jak wykonać samemu??

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 18 sty 2012, 19:57

było na forum w dziale zrób to sam tam były taszki i zdjęcia ja z nich robiłem ogólnie to nie ma wielkiego problemu jeśli chodzi o drzwi bez parapetu to po prostu odrywasz kieszeń rysujesz jej lustrzane odbicie na mdfie dokładasz coś okrągłego np talerz z przodu w miejscu gdzie ma być głośnik następnie wszystko wycinasz możesz wykonać tak jak ja to zrobiłem dystans na całą kieszeń co pozwoliło uzyskać funkcjonalność a potem robisz dystans na głośnik wszystko jest w dziale zrób to sam :) a jeśli chodzi o drzwi z parapetem to chyba jeszcze prościej jest zrobić bo przy samym początku są gładkie płaszczyzną a nie mają wypukłości jak u nas gdzie trzeba rzeźbić by wszystko estetycznie grało
a tu link ja wykonywałem tak jak on https://audi80.pl/all-taszki-boczki- ... t17074.htm
tyle że ja zrobiłem cały taszek a ten dystans dałem pod co dało ok 2-3cm przesunięcie i w miarę funkcjonalny schowek jak pisałem i dodałem jeszcze gąbkę taką jak pod panele :) w efekcie wszystko jest miłe w dotyku w 1 linku masz wszystkie zdjęcia praktycznie

Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 29 sty 2012, 15:12

Chcialbym odswiezyc temat

Czy ktos probowal cos pokombinowac z band-pass'em w cabrio? Mysle czy bylby efekt jak by zrobic taki myk jak robi Bose np. w audi a4/b6. Zeby tunelem wypuscic wylot z pand pass'a ktorego by zrobic oczywiscie wlasnorecznie zabudowujac go w lewym boczku bagaznika.

Fajnie jak by wypowiedzial sie ktos kumaty w temacie jeszcze poki zima bo jest czas na modyfikacje ;]

EDIT:

Albo moze ktos sie wypowie kto probowal suba pod siedzenie, sa fajne Juniory na alegroszu, cena 799 nie nalezy do najnizszych ale ciekawosc mnie zjada jak to bangla ;)

kamson82
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[cabrio] Jak podłączyc oryginalny subwoofer nokia

Post autor: kamson82 » 31 sty 2012, 18:57

Witam kupiłem oryginalny subwoofer nokia montowany w audi cabrio w miejscu worka na narty. Podłaczyłem oryginalna kostke znajdująca sie za kanapą,ale mam problem ze znalezieniem kostki bądz pinów, aby podłączyc do radia. Czy może ktoś z kolegów ma podłaczony takowy głosnik. Jak tak to w jaki sposób.

P.s jedyna oryginalna kostka wychodzace przy konsoli to kostka do podłączenia radia kabel plusowy,minusowy i dodatkowo jakies dwa wolne kable,czy moga to byc kable do subwoofera.

EDIT by UFOtm: Popracuj nad pisownia: ortografia, interpunkcja i składnia !
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 19:55 przez kamson82, łącznie zmieniany 1 raz.

Szymon931
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szymon931 » 01 lut 2012, 23:37

Dołączam się do prośby, gdyż planuję zakup tego oryginalnego, a mam już obok worka na narty kabel z wtyczką.

Awatar użytkownika
subratri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: subratri » 05 lut 2012, 11:01

ale z tego co pamiętam , tam idzie po filtrze bez osobnego wyjścia, tak przynajmniej zrozumiałem tą instalację jak ją oglądałem. za kanapą jest filtr bosha.
A swoją drogą, mógłby ktoś tu wrzucić fotkę tego basowego głośnika?

Kuballa17
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Zabudowa Cabrio

Post autor: Kuballa17 » 27 lut 2012, 19:50

Witam, chce sobie zrobic zabudowe w moim cabrio tylko nie wiem jak by bylo najlepiej.. ktos moglby mi cos wyrysowac? Tu prosba do kolegi Oofol bo kiedys mi juz w tym pomagał :-) mam 2 glosniki 30cm, i chce je jakos ladnie zabudowac.. chce zabudowe zamknieta bez bass refleksów bo zamknieta daje ladniejszy bas...
Czekam na jakies propozycje..

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 27 lut 2012, 21:37

nie zawsze zamknięta ładniej gra głównie wszystko zależy od sprzętu a co do zabudowy ja miałem robić u siebie w b3 ale narazie brak czasu acz kolwiek prześledź temat kolegi od B1 bo robił właśnie zabudowę tam i całkiem fajnie to wyszło jeśli masz domowe zaplecze to ja bym to widział tak wzmacniacz po środku a głośniki dać po skosie coś w stylu X tyle że łączysz 2skrzynie kantami :D lub można dać głośniki w nadkolach a wzmacniacz na pion wszystko zależy od samozaparcia :D i tego czy głośniki mają być w 1 skrzyni czy w 2 oddzielnych podaj jakie to są głośniki i co je będzie napędzało bo trzeba pamiętać że litraż skrzyni zależny jest od głośnika

Kuballa17
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kuballa17 » 27 lut 2012, 22:50

sprawdzalem te moje glosniki w skrzyni z bass refleksem i nie chca tam grac :-) jak mozesz to zrob mi jakis rysunek w paincie czy cos :-P widzialem ta zabudowe kolegi z b1 tylko on ma calkiem inny bagaznik a mi wlasnie chodzi jak to w cabrio zrobic... moga byc w skrzynie, zobacz w moim temacie jest zdj z tymi glosnikami, jeden to boschmann tyrant drugi peying na podwojnej cewce wzmacniacz Blaupunkt GTA 460 800watt.. radzi sobie bardzo dobrze z nimi

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 28 lut 2012, 15:07

a wiec tak 1rwszy sposób chyba najłatwiejszy bo nie musiał byś zbytnio starać się o wygląd nadkoli bo poprostu zabudował byś je na wprost i dał te skrzynie jak w punkcie 1 rwszym

w sumie w punkcie 2gim też by można zabudować nadkola odzielnie ale myślę że fajniej by było wkomponować w nie te skrzynie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ad ... 2243a.html
tak by wyglądał widok z góry całe czarne to skrzynie a obwódka to wzmak chyba ze chcesz trochę więcej miejsca to wtedy możesz zapodać takie trapezy leżące jak u Oofola

Pstryknij mi foto bagaja

Kuballa17
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kuballa17 » 28 lut 2012, 15:53

na miejscu mi nie zalezy :-)
tylko tak mysle czy to nie za male skrzynki beda dla tych glosnikow ?
Na tym litrażu sie nie znam dlatego wole spytac kogos kto sie zna...
no pomysl z tymi skrzyneczkami pod katem mi sie podoba.
i jeszcze tak pomyslalem zeby wtedy glosniki magnesami na zewnatrz dac, tylko one beda blisko siebie i nie wiem czy tak moze byc?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl