Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.6 pp] dziwne zachowanie w ukladzie chlodzenia:(

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
LUPO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LUPO » 29 mar 2013, 01:02

wytłumacz mi czemu ma zalać wszystkie cylindry?
bo czegoś nie rozumiem

gibas2.8l
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gibas2.8l » 29 mar 2013, 03:05

To i ja się dołączę żeby nie psuć nowym tematem. Ja mam taki nr. Chłodnica z 10r nowa nagrzewnica w lutym tego roku układ zalewany borygo. Na wolnych obrotach letnie powietrze na wyższych ciepłe/gorące. W warsztacie sprawdzali mi taką gruszką co się przebarwia i diagnozuje uszczelkę. Ale wszystko ok. Co może być, płyn nie ubywa, nie ma oleju itp ale przewody są twarde. Tak jak by silnik był zapowietrzony. Odpowietrzam do momentu kiedy goni sam płyn i dalej to samo :roll:

koral351

Post autor: koral351 » 29 mar 2013, 06:06

nie pisałem nigdzie że wszystkie cylindry. głowica jest najcieńsza między 2 a 3 i jeśli tam pęknie to po zawodach. ale wystarczy, aby do jednego cylindra poszedł płyn i już są problemy z odpaleniem.

co do kolegi gibas to przewody mają być twardsze po odpaleniu. co do grzania to przychodzi mi tylko jeden pomysł. mogą być przewody na nagrzewnicę odwrotnie założone. to znaczy tłoczący na powrót z nagrzewnicy, a powrotny na zasilanie. ma to też znaczenie ponieważ w rurkach nagrzewnicy są plastikowe spirale powodujące podkręcenie szybkości przepływu płynu zgodnie z grawitacją na północnej półkuli naszej planety. jeśli będą źle założone jest możliwe że trochę słabiej będzie grzał, bo płyn będzie lekko wychamowany. i to chyba tłumaczy słabsze grzanie na wolnych obrotach.

jeśli nie wiecie o czym piszę to nalejcie sobie wody do wanny i przy spuszczaniu robi się wir. zawsze w jedną stronę. a np, w Australii ten wir bedzie w drugą stronę.

gibas2.8l
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gibas2.8l » 29 mar 2013, 09:33

Tak dokładnie rozumiem o co Ci chodzi. Zaznaczyłem wejście i wyjście na pewno nie pomyliłem.

pablo89dg
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pablo89dg » 29 mar 2013, 14:20

panowie korek nowiutki zalozony pojezdze troche i dam znac co i jak:)

powiem jeszcze tak ze zaobserwowalem ze na starym korku jak scislem bylej jaki wza to slychac bylo jak przez korek wychodzi powietrze... ale zainteresowalo mnie dzis to ze jak puscilem weza to jeszcze przez jakis czas korek skwierczal tak jak by zasysal powietrze do srodka ukladu na nowym korku tego nie slychac.

[ Dodano: 2013-03-29, 17:01 ]
no to powiem tak korek wymienilem i zaobserwowalem poprawe temperatura w normie termostat widze ze sie otwiera, tylko nie pokoi mnie jedna rzecz po zmianie korka napuchly mi weze nie jakos strasznie bo da sie je zgniesc jakos nie uzywajac sily ale tak wczesniej nie bylo i teraz moje pytanie czy tak powinno byc ze skoro to uklad cisnieniowy to powinno tam panowac jakies cisnienie??

koral351

Post autor: koral351 » 29 mar 2013, 20:47

tak. jest tam ciśnienie, wszystko ci wyżej opisałem. węże mają być twardsze . wcześniej nie miałeś twardych, bo korek był uszkodzony. jeździj i ciesz się grzaniem.

pablo89dg
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pablo89dg » 29 mar 2013, 21:17

dzieki za pomoc ale cos mmi sie wydaje ze to chwilowo bylo dobrze bo jak teraz jechalem to znowu sie to zaczelo dziac no ale narazie daje spokuj pojerzdze troche i zaobserwuje co sie dzieje:)

koral351

Post autor: koral351 » 12 kwie 2013, 12:46

możesz jeszcze zobaczyć jaki jest przekrój trójników co doprowadzają płyn do parownika gazu ( może są za małe przepływy) i obowiązkowo podłączenie do nagrzewnicy w linii prostej, a z boku do parownika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl