Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.0 16v 6A] Reset ECU silnika

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 22 lut 2008, 08:32

Reset ECU to tylko "naprawa" tymczasowa. Bez usunięcia faktycznej przyczyny usterki kłopoty powrócą nieubłaganie.
W 100% zgoda, dlatego ja traktuję reset ECU jako swojego rodzaju test diagnostyczny :-). Bo jeśli po resecie sytuacja się poprawia to jest duże prawdopodobieństwo, że (w autach z LPG) przyczyna leży w złej emulacji sondy.

Awatar użytkownika
Prezesik_lodz
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Prezesik_lodz » 22 lut 2008, 14:30

Male pytanko jestem posiadaczek rowniz Opla Kadeta 1.4 w sedanie 91 rok czy tam tez mozna zrobic taki reset

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 22 lut 2008, 18:33

Tak w Oplu na monowtrysku reset jest jak najbardziej możliwy.

Awatar użytkownika
Prezesik_lodz
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Prezesik_lodz » 25 lut 2008, 22:15

Bl dzis resecik w kadecie. Lampeczka czasem sie zapala ale jakby juz mnie przerywal na benzynie.

Awatar użytkownika
bartek18150
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Dawid
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: bartek18150 » 29 lut 2008, 00:51

Jako strasznie zainteresowany tematem, pozwole sobie wtracic moje 3 grosze. Moze rewelacja to nie jest ale zawsze to jakis nowy trop :-) Bede szukal dalej jakis dowodow na temat restartu poprzez odlaczenie klemy, choc rowniez podchodze do tematu sceptycznie i z niedowiezaniem....

Styk napięcia zasilania
z akumulatora w urządzeniu
sterującym
6 Ten styk jest bezpośrednio podłączony do
dodatniego „ + " bieguna akumulatora i state
napięcie powinno być na nim dostępne zawsze,
nawet jeśli zapton jest wyłączony.
Zasilanie z głównego
przekaźnika systemu
w urządzeniu sterującym
16 Ten styk jest podłączony do głównego
przekaźnika systemu i napięcie na nim powinno
być dostępne podczas pracy silnika lub
włączenia zapłonu; zasilanie to może być doprowadzone
do więcej niż jednego styku urządzenia
sterującego.
Zasiegnelem z artykulu "Kody usterek" zamieszczonego w dziale download.
Wszystko wskazuje ze jednak jest napiecie po wylaczeniu zaplonu, co moze wskazywac na mozliwosc podtrzymywania pamieci ECU. Jednak ani slowa nie ma o restarcie poprzez odlaczenie klemy.
Natomiast ponizsze zdj obala mit o restarcie poprzez odlaczenie klemu aku.

Obrazek

Wiec znow jestesmy w kropce.....

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 29 lut 2008, 09:17

bartek18150, Gdzieś już wklejałem screen z książki o kodach usterek i diagnozowaniu autek (nie tylko Audi) gdzie pisze wyraźnie, że odpięcie aku (oprócz digifanta oczywiście) powoduje wykasowanie wartości adaptacyjnych z ECU. Dla potwierdzenia jeszcze raz screen Obrazek
, a jeśli interesuje Cię cała książka to zapraszam na PW.

Awatar użytkownika
skt84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skt84 » 08 paź 2010, 12:43

Ciekawe rzeczy tutaj wypisujecie. Wyjaśnijcie mi taki fenomen: Posiadam ABK i jak wiadomo nie ma kabelka który podtrzymuje pamięc ECU itp. A jednak jest coś co mnie intryguje.

1. Raz odpiąłem klemę do szyszczenia a zegar w aucie sobie stał powiedzmy że była godzina 13:45 przy odłączeniu klemy i taka sama godzina była po jej podłączeniu spowrotem a minęło powiedzmy 30 minut. Może zegar sobie stał.

2. Ciekawszy fenomen. Gdy akumulator jest odłączony na noc na parenaście godzin zegar resetuje się całkowicie i wskazuje godzinę 12:00. Zawsze po dłuższym odłączeniu akumulatora tak jest.

Wiem, że czarek pisał o bateryjce podtrzymującej pamięć bios. Jednak tam wystarczy jedna sekunda by płyta główna dostała sklerozy. Za to zegar ABK jest inny. Albo staje w miejscu albo resetuje się do godziny 12:00.

Teraz pytanie. Czy zegar może mieć takie same właściwości jak komputer? Jakimi prawami się rządzi ten dziwny fenomen zegara audi? Może jest to jakiś klucz do zagadki resetu ECU. A jeśli nawet przez przypadek zrobiłem reset to nie przystępowałem do adaptacji więc nie wiem czy to dobrze czy źle.

Awatar użytkownika
wojtasny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wojtasny » 18 lis 2010, 20:54

Witam wszystkich, wiem, że nie tutaj mam się przywitać... obserwuję od pewnego czasu to forum i zaciekawił mnie bardzo ten temat... Nie jestem jakimś super specem od tych spraw, ale po odłączeniu klemów w wv golf 2 1,9 gti, odczekaniu kilku minut i odpaleniu silnika ecu zapamiętywało sobie nowe wartości co do np. dawki paliwa i auto chodziło o wiele lepiej... w trakcie gdy silnik sobie pracował, zauważyłem, że z rury wydechowej czuć było niespaloną benzyną i kopcił a po chwili chodził jak trzeba i tak na zmianę, aż do włączenia się wiatraka... Taka mam myśl... Czy jest możliwość podpięcia się pod gniazdo diagnostyczne i sprawdzić jakie wartości są świeżo po odpaleniu na zimnym silniku aż do zagrzania... i to samo zrobić, ale po odpięciu klemów z akumulatora ??? Może wtedy wyjaśni się czy ecu wprowadza sobie wszystko od nowa...

wiprom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wiprom » 12 gru 2011, 00:48

czarekj pisze:Panowie ja mam tylko jedną prośbę.
Czytam te wasze posty o resetowaniu ECU ale nadal nie dowierzam, że to może przynieść skutek. Naprawiałem wiele egzemplarzy Audi 80 B4 i jak do tej pory nigdy nie robiłem żadnego resetu. Jeżeli wszystko jest sprawne to żaden reset nie jest potrzebny. A jak cokolwiek nie działa prawidłowo to i tak reset nic nie pomoże. Moim zdaniem to zabieg bez sensu. Być może w innych modelach to działa, ale nie w B4. Ja sobie tym głowy nie zaprzątam.
Pokażcie mi wiargodne źródło (książka obsługi lub instrukcja fabryczna) w której opisany byłby sposób resetowania, często podawany na forum.
CNie znam się na tym ale gdy miałem problem na LPBi PB po osiągnięciu temperatury przez silnik szarpał dławił sie nie mozna było ujechać zrobiłem reset ECU i silnik odzyskał moc na PB na LPB jeszcze nie przełączałem wierze wto bo jednak pomogło i na PB auto śmigahciałbym się mile zaskoczyć po zobaczeniu fachowej instrukcji robienia resetu.

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 12 gru 2011, 10:11

skt84 pisze:Ciekawe rzeczy tutaj wypisujecie. Wyjaśnijcie mi taki fenomen: Posiadam ABK i jak wiadomo nie ma kabelka który podtrzymuje pamięc ECU itp. A jednak jest coś co mnie intryguje.

1. Raz odpiąłem klemę do szyszczenia a zegar w aucie sobie stał powiedzmy że była godzina 13:45 przy odłączeniu klemy i taka sama godzina była po jej podłączeniu spowrotem a minęło powiedzmy 30 minut. Może zegar sobie stał.

2. Ciekawszy fenomen. Gdy akumulator jest odłączony na noc na parenaście godzin zegar resetuje się całkowicie i wskazuje godzinę 12:00. Zawsze po dłuższym odłączeniu akumulatora tak jest.

Wiem, że czarek pisał o bateryjce podtrzymującej pamięć bios. Jednak tam wystarczy jedna sekunda by płyta główna dostała sklerozy. Za to zegar ABK jest inny. Albo staje w miejscu albo resetuje się do godziny 12:00.

Teraz pytanie. Czy zegar może mieć takie same właściwości jak komputer? Jakimi prawami się rządzi ten dziwny fenomen zegara audi? Może jest to jakiś klucz do zagadki resetu ECU. A jeśli nawet przez przypadek zrobiłem reset to nie przystępowałem do adaptacji więc nie wiem czy to dobrze czy źle.
u mnie w ABK wystarczy sekunda dwie odłączenie klemy by zegarek sie zresetowal
a cale resetowanie przeprowadzam vagiem

Berzerker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Berzerker » 01 gru 2013, 20:58

Wiatm, czy odwrotnie podłączony akumulator może jakoś uszkodzić ECU albo np przekaznik 30?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 02 gru 2013, 16:47

przekaznik 30 ma diode przed cewka, a wiec uszkodzeie malo prawdopodobne

co do ecu co kolwiek to znaczy to mysle ze tez sa zabezpieczenia przed omylkowym wlaczeniem, choc w 100% niewiem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl